Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Οι θεσμικές αλλαγές που έρχονται για τη σεξουαλική κακοποίηση

Τα φαινόμενα εξουσιαστικής βίας μάς συγκλόνισαν όλους

Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από το «τσουνάμι» των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης που βλέπει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, με αποκορύφωμα τη σύλληψη του γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, μετά από ένταλμα που ενεργοποίησαν οι εισαγγελικές αρχές. 


Η κατηγορία που του αποδίδεται είναι το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή, ενώ σε βάρος του έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις, με τρεις ανθρώπους να καταγγέλλουν βιασμό. Η μία περίπτωση έχει παραγραφεί, ωστόσο τα δύο άλλα περιστατικά αποτελούν «ζωντανά αδικήματα».


Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού #metoo και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση-κακοποίηση ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Τα φαινόμενα εξουσιαστικής βίας μάς συγκλόνισαν όλους. Ήρθε η ώρα με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια στις καταγγελίες, ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και την κοινωνία. Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι η πιο απεχθής εκδοχή αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, είναι πιο σύνθετο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα θύματα να μιλήσουν και, όπως είπε, ο καλύτερος τρόπος είναι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. «Τώρα είναι η ώρα να σπάσει η σιωπή», πρόσθεσε.


Έρχονται θεσμικές αλλαγές για τη σεξουαλική κακοποίηση


Οι συνεχείς αποκαλύψεις που  δημοσιοποιούνται για το ελληνικό #MeToo έχουν κινητοποιήσει τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, τα οποία σχεδιάζουν θεσμικές αλλαγές για τη σεξουαλική κακοποίηση.  Ήδη, η  κυβέρνηση κύρωσε  με νόμο τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, καθώς και τη σύστασης 206, οι οποίες αναγνωρίζουν «τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου στην εργασία ως μορφές έμφυλης βίας».


Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σύμφωνα  με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων που αφορούν πλημμελήματα. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο με τη ρύθμιση αυτή να επανέλθει και ο χρόνος της παραγραφής να «τρέχει» από την ενηλικίωση του θύματος.


Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στα κακουργήματα (βιασμός τετελεσμένος) κατά ανηλίκων ο νέος Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι η προθεσμία παραγραφής αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.


Έρχεται αυστηροποίηση των ποινών


Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται ο τρόπος δίωξης των εγκλημάτων αυτών, δεδομένου ότι κάποια από αυτά για να διωχθούν απαιτείται έγκληση από τα θύματα. Κάτι, που σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει λόγω του φόβου που βιώνουν τα θύματα. Η πλέον σημαντική εξέλιξη είναι όμως η επανεξέταση από την αρμόδια επιτροπή, εν συνόλω, του ισχύοντος πλαισίου ποινών για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, τα οποία ορίζονται σε ειδικό κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα.


Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται  να δοθεί έμφαση στα συγκεκριμένα αδικήματα κατηγοριοποιώντας τα και ορίζοντας συγκεκριμένες ποινές με βάση την ανηλικότητα ή μη του θύματος. Τέλος, θα υπάρξει  διάκριση ανάλογα με το είδος και την έκταση της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας με αποτέλεσμα να τυποποιούνται πολλά και διαφορετικά ποινικά αδικήματα.


Κώδικα Δεοντολογίας για τους οργανισμούς του δημοσίου


Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ετοιμάζει Κώδικα Δεοντολογίας για τους εποπτευόμενους οργανισμούς του δημοσίου. Θα προηγηθούν διεργασίες σε κάθε φορέα, με την εκπροσώπηση όλων των άμεσα εμπλεκομένων,  ενώ ο εν λόγω κώδικας θα συνοδεύεται και από έναν μηχανισμό για το πώς καταγγέλλονται τα περιστατικά και ποια θα είναι η πρόβλεψη των κυρώσεων.


Σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η βάση για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, αφού θέτει εκ των προτέρων ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφορών και πρακτικών αλλά και της αντιμετώπισής τους, με απώτερο στόχο οι χώροι πολιτισμού και δημιουργίας να είναι ασφαλή περιβάλλοντα. Επισημαίνεται, ότι το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για να προωθηθούν οι  καταγγελίες στη δικαιοσύνη και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε σύμπραξη και με τους παραγωγούς, για την αυτορρύθμιση του κλάδου στο πνεύμα του νέου κώδικα δεοντολογίας, που θα δεσμεύει όλες τις πλευρές.


Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365