Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Παραλίμνη Γιαννιτσών - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου μέσα από την συχνότητα του Life 106.3  είχαν αφιέρωμα αυτή την Τρίτη στη Παραλίμνη Γιαννιτσών. Ένα χωριό που μετρά μόλις μερικές δεκαετίες ιστορίας αλλά αφήνει το δικό του αποτύπωμα με την ιστορία του.  


Παραλίμνη Γιαννιτσών


Η Παραλίμνη (Δημοτική Κοινότητα Γιαννιτσών - Δημοτική Ενότητα ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΠΕΛΛΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “η Παραλίμνη”. Έδρα του δήμου είναι τα Γιαννιτσά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.


Η Παραλίμνη είναι ένα χωριό που βρίσκεται 7χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Γιαννιτσών. Ανήκει στον δήμο Πέλλας και υπάγεται στον νομό Πέλλας. Έχει  υψόμετρο 20 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. 


Η Παραλίμνη είναι ένα χωριό που δημιουργήθηκε παρά την λίμνη των Γιαννιτσών μετά την αποξήρανση της (1926-1935) στην θέση που βρισκότανε ο σταθμός (πέρασμα) Τσέκρι. Η ονομασία Τσέκρι δηλώνει μια τοποθεσία που τα νερά είναι ρηχά.


Γύρω από την λίμνη των Γιαννιτσών αναπτύσσονταν ελώδης- βαλτώδης περιοχές και μια από αυτές ήτανε το Τσέκρι. Υπήρχε σκάλα για τις βάρκες (μπλάβες ) και καλύβα. Στην τοποθεσία χτίστηκε το 1870 εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο (στην είσοδο του ναού υπάρχει επιγραφή που αναγράφει το έτος 1774) . Η ύπαρξη της εκκλησίας κρατούσε πάντα κοντά της λίγες οικογένειες. Το 1886 η περιοχή αναγράφεται ως "Τσιφλίκι" με 4 σπίτια. Ο σταθμός Τσέκρι ήταν πέρασμα πληθυσμών επειδή βρισκόταν πάνω στον άξονα της Εγνατίας οδού και ταυτόχρονα σημείο εισόδου στην λίμνη. Στους πληθυσμούς της εποχής που χρησιμοποιούσαν τον σταθμό για ανάπαυλα ανήκουνε και οι Σαρακατσαναίοι . Περνούσαν από το Τσέκρι την Άνοιξη όταν ανέβαιναν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας και το Φθινόπωρο όταν οδηγούσαν τα κοπάδια τους στα χειμαδιά της Χαλκιδικής κυρίως. 


Οι Σαρακατσαναίοι ήτανε οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού. Το Φθινόπωρο του 1944 εγκαταστάθηκαν στο Τσέκρι κάτοικοι που προέρχονταν  από τα χειμαδιά της Χαλκιδικής,  από τα χειμαδιά του Βερμίου - Θεσσαλίας και το 1941 με την σύμφωνη γνώμη του Νομάρχη μεταφέρονται από τα χωριά της Δράμας οικογένειες προσφύγων από την περιοχή της Δράμας. Μετά το τέλος του πολέμου το 1945 παραμένουν στο Τσέκρι περίπου 3 οικογένειες καθώς οι υπόλοιπες επέστρεψαν στη Δράμα. Παράλληλα έρχονται: οικογένειες από από διάφορα χωριά των Γρεβενών, το Ελεύθερο, το Κολοκυθάκι Βεντζίου, από την Κιβωτό  και λίγοι από την Μερσίνα. Επίσης ήρθαν κάτοικοι από διάφορα χωριά της Κοζάνης  και από το χωριό Όρμα Αριδαίας. 


Τα πρώτα σπίτια κατασκευάζονται με μόνωση από καννάβια του κάμπου (ίσως καλαμιές που τις έπλεκαν μεταξύ τους ) και καλαμωτή για σκεπή . Το 1949 αρχίζουν να χτίζονται τα πρώτα πλίθινα σπίτια. Πλινθοποιεία υπήρχαν 2 στο χωριό. Το πρώτο στην Ανατολική μεριά (κοντά στο σημερινό γήπεδο) και το δεύτερο στην δυτική πλευρά όπου εγκαταστάθηκαν οι οικογένειες από το Ελεύθερο. Τις ξυλοσκεπές τις έκαναν με ξύλα που έπαιρναν από τις λεύκες που αφθονούσαν στον βάλτο.


Στο χωριό υπάρχει ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίμνης με πλούσια πολιτιστική δράση και διοργάνωση των εκδηλώσεων «τα Παραλίμνια» κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου συμμετέχουν πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.








https://el.wikipedia.org/wiki

Ροζαλία Γαβριηλίδου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365