Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown: Σκέψεις και για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα – Τι πάει για κλείσιμο

Σήμερα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι τι θα εισηγηθούν αύριο

Προ αποφάσεων η κυβέρνηση για την πανδημία. Έντονη ανησυχία για Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Σήμερα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι τι θα εισηγηθούν αύριο.


Εμφανίζονται υπέρ του lockdown όπως στην Πάτρα. Προς κλειστά κομμωτήρια, μανικιούρ – πεντικιούρ, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ. Τι θα γίνει με τα σχολεία.


Τη δύσκολη εξίσωση με συντελεστές τα 4ψήφια ημερήσια κρούσματα και την κοινωνική και οικονομική διάσταση που έχει το παρατεταμένο lockdown, καλείται να λύσει η κυβέρνηση. Θα προχωρήσει σε νέα μέτρα και το θέμα θα είναι η έκταση τους ή θα «παίξει» άμυνα, παρακολουθώντας μέρα – μέρα τα στοιχεία για να «επέμβει» μόλις χτυπήσει «καμπάνα κινδύνου»;


Μέχρι και χθες, δεύτερη ημέρα κατά την οποία τα κρούσματα «σκαρφάλωσαν» στα 1200 (συν – πλην), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρατηρείται να έχουν μεν αυξητική τάση αλλά δεν πιέζουν τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, κάτι που θα σταθμιστεί στην τελική απόφαση για ένα πιο σκληρό lockdown ή άλλα μέτρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων, τότε φέρεται να προκρίνεται  το «μοντέλο Πάτρας». Δηλαδή, απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα, αντί για τις 9 το βράδυ, κάτι που θα συμπαρασύρει και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Σε αυτή την περίπτωση το click away θα λειτουργεί ως τις 5 το απόγευμα, ενώ αμφίβολο είναι αν θα συνεχιστούν οι αγορές με τη μέθοδο του click in shop. Σε αυτό το σενάριο δεν θα μείνουν ανοιχτά κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ.


Στην περίπτωση που τεθεί το δίλημμα «σχολεία ή λιανεμπόριο», όπως ξεκαθαρίζουν  κυβερνητικές πηγές στο newsit.gr, η απόφαση θα γείρει καθαρά υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας δημοτικών –  νηπιαγωγείων και γυμνασίων. 


Σενάρια γενικευμένου lockdown

Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει γενικό, αυστηρό απαγορευτικό για δύο ή και περισσότερες εβδομάδες, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία;


Εφόσον υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όποτε και αν αυτό συμβεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη. «Το φαινόμενο μπορεί να είναι δραματικά δυναμικό» δήλωνε με έμφαση παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου.


Στο τραπέζι στοχευμένα μέτρα

Η μεγάλη ανησυχία αφορά στην Αττική, στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη.


Προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση συζητείται ακόμη και η λήψη πιο αυστηρών μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.


Αγωνία για την Αττική

Η Αττική ειδικότερα, στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, λόγω και των μεταλλάξεων του ιού, προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες, οι οποίοι χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου.


Είναι εξόχως ανησυχητικά τα στοιχεία που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.


Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πάνω από 4.000. με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και έως και 123% στη δυτική Αττική. Ακόμη πιο ανησυχητικά τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις, καθώς τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν ακόμη και το 40%. 

2 σχόλια:

  1. μετα τις 14 μέρες καραντίνας πρέπει να κάνεις τέστ και να βγει αρνητικό ? ισχύει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στην Αριδαία πάντως επέστρεψαν δυναμικά τα κρούσματα.Και το κακό είναι ότι δεν το περίμενε κανείς.Τα περισσότερα με άτομα που έβγαιναν στη Λαικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365