Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μήνυμα Νίκου Παρούτογλου για τα 200 χρόνια από τα την επανάσταση του 1821

Διαβάστε την ανάρτηση του Νίκου Παρούτογλου

Διαβάστε την ανάρτηση του Νίκου Παρούτογλου:


200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ


Σήμερα, η Ελλάδα μας γιορτάζει διπλά.


Δοξάζουμε ως Έλληνες μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με την ελπίδα και την ευχή η Παναγία να προστατεύει το  έθνος μας και όλους τους συνανθρώπους μας στα δύσκολα χρόνια που ζούμε αλλά και σε αυτά που έρχονται.

Την διπλή μας αυτή γιορτή συμπληρώνει η κήρυξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα, ημέρα ορόσημο για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού και εν τέλει την απελευθέρωση  και την ανεξαρτησία  του Ελληνικού κράτους .


Ένας αγώνας βέβαια,  ο σπόρος του οποίου ξεκίνησε να φυτεύεται από τα χρόνια του Ρήγα και της ίδρυσης της φιλικής εταιρίας αλλά πήρε σάρκα και οστά επίσημα στις 25/03/1821 και ολοκληρώθηκε σε αρκετές φάσεις μέχρι να φτάσουμε στον Μακεδονικό αγώνα 1904-1908, στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 και 1913, στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο 1914-1918, στην συνθήκη των Σεβρών που αποτελεί  μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας το 1920,  και ολοκληρώθηκε με την συνθήκη της Λωζάννης το 1923 μετά την μικρασιατική καταστροφή, ώστε  να διαμορφωθεί το Ελληνικό κράτος, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, πλην των Δωδεκανήσων που προσαρτήθηκαν αργότερα το 1946.

Όπως το γνωρίζουμε σήμερα..ένα ελεύθερο κράτος, μια ελεύθερη Ελλάδα.


Η πορεία αυτή, μας δίδαξε δύο τινά. Τις περιόδους που οι Έλληνες ήταν ενωμένοι πετύχαιναν το ακατόρθωτο, από την άλλη όμως όψη του νομίσματος, όταν ο στόχος είχε επιτευχθεί, σχεδόν νομοτελειακά ακολουθούσε ο διχασμός. Οι πηγές  αυτού? Δύο. 

Η νομή της εξουσίας και του χρήματος.


Σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η απειλή από την ανατολή έχει γίνει πιο πιθανή και πιο επικίνδυνη από ποτέ. Ας αναρωτηθεί ο καθένας μας, γιατί επαναλαμβάνεται η ιστορία μας. Δεν μας δίδαξε όπως θα έπρεπε, ή μήπως δεν θελήσαμε εμείς αυτή τη διδαχή;

Πολλές ήταν οι φορές που αναρωτήθηκα, κυρίως σε μικρότερη ηλικία… Αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά πώς θα ήμασταν σήμερα. Αν δεν έπεφτε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και δεν σκλαβωνόμασταν από τους Οθωμανούς , τι θα είχαμε πετύχει ως λαός ?


Όμως, η πρόθεση μου δεν είναι να αναλύσω τα γεγονότα .Το χρέος μου και χρέος όλων των πολιτικών είναι άλλο. Το πρώτο χρέος μας θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας με κάθε κόστος. Το δεύτερο, και αυτό το οφείλουμε στα παιδιά μας, είναι οι πράξεις μας, τα έργα μας αλλά  και τα μηνύματα που οφείλουμε να περάσουμε στις επόμενες γενιές προκειμένου να αφήσουμε μια παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη που μόνο υπερήφανες θα τις κάνει.


Με ενότητα , ομοψυχία και μεθοδικότητα, μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές, όποιες και αν είναι αυτές, κάτι που έχει ιστορικά αποδειχθεί. Το μεγαλείο ψυχής των ηρώων το 1821, πρέπει να αποτελεί την κινητήριο δύναμη του σύγχρονου Έλληνα απέναντι σε όλα τα δεινά που καλείται να αντιμετωπίσει με σθένος και θάρρος.


Θα κλείσω με μια ευχή.  Σήμερα και επί 200 χρόνια υμνούμε, τιμούμε και ευγνωμονούμε τους προγόνους μας για τον αγώνα τους,  ο οποίος μας άνοιξε το δρόμο της ελευθερίας.  Οι θυσίες τους μας ελευθέρωσαν. Είμαστε ελεύθεροι να διεκδικούμε ότι μας ανήκει. Είμαστε ελεύθεροι να αντιστεκόμαστε απέναντι στον αυταρχισμό, απέναντι σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

 Έτσι, ως Έλληνες του 21ο αιώνα, εύχομαι να γράψουμε την δική μας ιστορία, το χρωστάμε στους ήρωες μας που έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, στους απογόνους μας, να έχουν λόγους για να μας μνημονεύουν. Και αν εμείς δεν μπορέσουμε τελικά να τα καταφέρουμε, ας ευχηθούμε να τα καταφέρουν αυτοί, γιατί αλλιώς είμαστε χαμένοι από χέρι…


Η δύναμη της ψυχής είναι μεγαλύτερη από την δύναμη των όπλων..


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!


Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ»


ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

2 σχόλια:

  1. Νικόλα κάποια στιγμή ξεχώρισε τι είναι σημαντικότερο στις ιδέες σου και πάνε στο κόμα που θέλεις.Σοσιαλισμός και εθνικισμός δεν πάνε μαζί.Μην γίνεις κι εσύ σαν τον κρυφοχρυσαυγίτη Κεγκέρογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365