Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Θεοδώρα Τζάκρη: «Μπέργκαμο» και στην Αθήνα: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Άρθρο στο TVXS

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού (ίδιον έστιν), είπε ο Μένανδρος. Έκτοτε δεν είναι γνώρισμα σοφού ανθρώπου να επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά το ίδιο λάθος και μάλιστα στα ίδια θέματα. Μιλώ για την επερχόμενη υγειονομική καταστροφή στην Αττική, που οι Βορειοελλαδίτες τη βιώσαμε το φθινόπωρο.


Oταν θα μπορούσε να αποτραπεί ο θάνατος χιλιάδων συμπολιτών, φίλων και συγγενών μας, οι οποίοι όμως τελικά έχασαν την ζωή τους.


Σήμερα νιώθουμε θεατές του ίδιου έργου που τόσο πρόσφατα συγκλόνισε τον τόπο μας, αλλά και το Πανελλήνιο.


Ακόμη και τον Γενάρη  συνεχίσαμε να αποχαιρετούμε ανθρώπους, που η τραγική μοίρα τους καταδίκασε να αρρωστήσουν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και να πεθάνουν από έλλειψη των σωτήριων μέσων. Η τύχη τους είχε κριθεί στις ερμητικά κλειστές, γι' αυτούς, θύρες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά ακόμη και των ίδιων των νοσοκομείων.


Αν είχαν ασθενήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σε άλλο όμως μήνα ή σε άλλο νομό, θα ζούσαν. Ήδη στην ειδησεογραφία  διαβάζουμε  ότι στα Νοσοκομεία της Αττικής αρχίζουν οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή, αρχίζουν ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ! 


Την αγωνία αυτή, μήπως βρεθεί κάπου η χείρα βοηθείας, την ξαναζήσαμε χθες, διαβάζοντας την παραίτηση του Δ/ντη του Νοσοκομείου "Αγία Όλγα", ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε και τις αθρόες πολιτικές παρεμβάσεις, καλωσορίζοντας  τους κυβερνητικούς βουλευτές στην ... αληθινή Ελλάδα. 


Πολλά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στις συντηρητικές πεποιθήσεις του διευθυντή, γεγονός το οποίο ζήσαμε και στην Πέλλα, όπου φιλότιμοι υγειονομικοί - συνδικαλιστές λοιδορήθηκαν, απειλήθηκαν, αποπέμφθηκαν και διώχθηκαν ποινικά και διοικητικά, επειδή μίλησαν στα ΜΜΕ, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στα δύο νοσοκομεία, χωρίς να έχουν καμία σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


Διώχθηκαν απηνώς επειδή η φωνή της συνείδησής τους υπερίσχυσε της πολιτικής τους τοποθέτησης. Οι έντιμες φωνές αποκαλύπτουν την αδιαφάνεια στους μηχανισμούς κατανομής και διαλογής των πόρων όταν αυτοί σπανίζουν και αντιμετωπίζονται με πολιτικό αυταρχισμό. ΤΑ ΙΔΙΑ!


Όποιος πιστεύει ότι οι διώξεις υγειονομικών έγιναν εξαιτίας μόνον του υπερβάλλοντος ζήλου κάποιων τοπικών μωροφιλόδοξων παραγόντων,  πλανάται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές Φλεβάρη δόθηκε η ευκαιρία η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να συζητήσει για την τραγωδία του ελληνικού Βορρά και να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα κατά την πανδημική "ανάπαυλα". 


Το video της συνεδρίασης έχει απαθανατίσει την φανατισμένη προσπάθεια των κυβερνώντων να συγκαλύψουν γεγονότα, διδάγματα και ευθύνες, φιμώνοντας ακόμη και γιατρούς βουλευτές της συμπολίτευσης. Εξασφάλισαν έτσι, την επανάληψη των ίδιων εγκληματικών πολιτικών. 


Χειρότερη ακόμη κι από τα εγκληματικά λάθη που έγιναν και την αποτρόπαια προσπάθεια κουκουλώματος και ωραιοποίησης της κατάστασης είναι η επανάληψη των ίδιων λαθών. Δηλαδή η αδιαφορία, η αμέλεια και η ανικανότητα να διδαχθούν από αυτά και να δώσουν λύσεις. Δηλαδή, ακριβώς ΤΑ ΙΔΙΑ!


Παραμονές της διαφαινόμενης υγειονομικής καταστροφής της Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  κοινή πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας και κοινής αποδοχής Υπουργό Υγείας, πανίσχυρο λόγω των ειδικών αναγκών. 


Όχι μόνον περιφρονήθηκε η προσφορά της συμμετοχής του στις ευθύνες, αλλά οι κυβερνώντες επιχείρησαν να τον βάλουν στο κάδρο των υπαιτίων με προβοκατόρικους χειρισμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πρόταξη των επικοινωνιακών αναγκών κι όχι των επιχειρησιακών οδηγεί σε παρόμοιο σκηνικό εν όψει της νέας καταστροφής. Δηλαδή, πάλι ΤΑ ΙΔΙΑ!


Το γεγονός ότι ο μικρός αριθμός των τεστ που γίνονται καθυστερημένα, αφότου κάποιος έχει ενοχλήσεις ή υποψίες, ευθύνεται για την δήθεν «αιφνίδια» μετάδοση της μόλυνσης από την Θεσσαλονίκη στις πόλεις της Μακεδονίας κι ανάμεσά  τους τις πόλεις και τους οικισμούς της Πέλλας, καθώς δεν αποκαλύπτουν έγκαιρα τον μεγάλο όγκο των ασυμπτωματικών ή ολιγοσυμπτωματικών ανθρώπων των παραγωγικών ηλικιών, ομολογείται από το σύνολο των λοιμωξιολόγων. 

 

Η σημερινή εξάπλωση σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από την Αθήνα και την Πάτρα φαίνεται να ακολουθεί κατά πόδας το ίδιο σφάλμα, εμφανίζοντας την αλληλουχία γεγονότων της βόρειας τώρα και στη νότια Ελλάδα. Δηλαδή κι εδώ ακριβώς ΤΑ ΙΔΙΑ! 


Μέσα Φλεβάρη, ένα κράτος που δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει τις εστίες υπερμετάδοσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, σχολεία κ.λπ., ήρθε η ώρα να κάνει το μόνο που ξέρει. Να επιβάλει ένα  lockdown μέσα στο lockdown, το 4ο κατά σειρά. 


Μάθαμε μάλιστα όλους τους τύπους lockdown, το ελαστικό, το σκληρό και τώρα το έξυπνο. Και μετά από αυτό τι; Μάθαμε για τα lockdown, αλλά δεν μάθαμε αν φέρνουν  κάποιο καλό αποτέλεσμα. Αντιθέτως μάθαμε από τον Υπουργό των Οικονομικών ότι  το lockdown κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 750 εκ ευρώ την εβδομάδα και 3,6 δις το μήνα. 


Εμείς όμως ξέρουμε ότι ήδη καταστράφηκαν οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις της εστίασης και η πραγματική οικονομία εν γένει, χωρίς μάλιστα ορατό ορίζοντα ανάκαμψης και ότι  ήδη χάθηκε μία ολόκληρη σχολική χρονιά με θύματα όλη τη νεολαία της χώρας μας. Δηλαδή από  κάθε άποψη κάθε μέρα και χειρότερα!  

  

Από την «κοβιντοποίηση» όλων των νοσοκομείων και ιδιαίτερα των μεγάλων που σηκώνουν το βάρος και  των βαρέως πασχόντων από όλες τις παθήσεις, αποδείχθηκε ότι δια της διασποράς, της παραμέλησης, της εξάντλησης πόρων και υποδομών οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κλινικάρχες, οι οποίοι πήραν όλους τους ασθενείς που έπασχαν από όλες τις ασθένειες εκτός από covid 19. 


Το πάθημα της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας δεν ήταν αρκετό. Αρχικά, ακυρώθηκαν τα χειρουργεία, μετά τα νοσοκομεία αποστερήθηκαν τις ΜΕΘ τους κι εν συνεχεία σταμάτησαν να δέχονται ασθενείς γενικά, καθώς όλες οι υποδομές και οι χώροι τους καταλήφθηκαν από πάσχοντες με covid. Σήμερα, στην Αθήνα, αλλοίμονο σε όποιον αρρωστήσει ή τραυματιστεί, ιδιαιτέρως αν είναι φτωχός και δεν διαθέτει άλλη εναλλακτική από το ΕΣΥ. Λες και δεν υπήρξε το δίδαγμα, έγιναν κι εδώ ακριβώς ΤΑ ΙΔΙΑ και χειρότερα!


Η επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που δεν έγινε ποτέ, δεν μπορεί να είναι υπόθεση της τελευταίας στιγμής, ούτε να αφορά μικρές κλινικές βοηθητικών δυνατοτήτων χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνει ούτε καν το προσωπικό τους. Ενώ στα Νοσοκομεία της Αττικής δεν υπάρχει πια ούτε κλίνη σε ΜΕΘ, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια διεξάγονται ρινοπλαστικές και ανορθώσεις μαστών!  


Όποιος δε από τους πελάτες τους βρεθεί έστω και τυχαία θετικός, αποστέλλεται στο εφημερεύον νοσοκομείο για να μοιραστεί την τύχη του με άλλους. Όχι απλώς δεν σηκώνουν το βάρος που τους αναλογεί, αλλά μετακυλούν κι όσο τους αναλογούσε από ανθρώπους που ήταν πελάτες τους προ ετών.

 

Στη μεταχείριση του ιδιωτικού τομέα στην Αθήνα θα ωχριούσε ακόμη και ο κ. Εξαδάκτυλος που στην κορύφωση του δεύτερου κύματος διαπραγματεύονταν διπλάσιες αμοιβές για τον ιδιωτικό τομέα. Ίσως λόγω γειτνίασης των κλινικαρχών της Αθήνας με το Μαξίμου τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους πολίτες, δεν είναι καν ΤΑ ΙΔΙΑ!


Η συμμετοχή των στρατιωτικών υγειονομικών υποδομών περιορίστηκε στο ΝΙΜΙΤΣ που ως νέος «Άτλας» θα κληθεί τάχα να "σηκώσει" το βάρος όλης της Αττικής. Αστειότητες, αφού δεν συγκρίνεται ούτε καν με την καθυστερημένη συμμετοχή του 424  που κι αυτό μετά από πρόταση του κ. Τσίπρα συμμετείχε τελικά στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος στην Βόρεια Ελλάδα. Κι όμως οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ευρύτατες υποδομές στην Αθήνα και ο ρόλος τους είναι σύμφυτος με την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. 


Την ίδια στιγμή, εντυπωσιάζει η ανοιχτή περιφρόνηση των υγειονομικών με την μη ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, με την μη αναγνώριση ότι η νόσησή τους ή ο θάνατος από covid αποτελούν εργατικό ατύχημα, με την μη αποπληρωμή  των extra εφημεριών και υπερωριών που επιτέλεσαν, με την μη καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων, με την επίδειξη αυταρχισμού, με την ευνοιοκρατική μεταχείριση του καθεστώτος μετακινήσεων κι αλλαγής καθηκόντων. 


 Όλα αυτά δεν ρίχνουν απλώς το ηθικό  τους, αλλά παραδίδουν αξέχαστα μαθήματα ιδιοτέλειας στις επόμενες γενιές υγειονομικών, δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος στην κρίσιμη στιγμή απευθύνεται στους "λειτουργούς" του ωσάν να τους θεωρεί εμφανώς  αναλώσιμους. Δηλαδή πάλι μία από ΤΑ ΙΔΙΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365