Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ροδάκινα

Δελτίο Τύπου

«Να συμπεριληφθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα συμπύρηνα που κατευθύνονται στην βιομηχανία της κομπόστας».


Βιώνοντας τα τελευταία χρόνια την αγωνία των συμπολιτών της που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ροδακινιάς κυρίως όσον αφορά στα προβλήματα που παρουσιάζει το προϊόν στην εμπορική διαχείρισή του αλλά και  των αντίξοων καιρικών συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας και της παραγόμενης ποσότητας και επειδή το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα μπορούσε να συμβάλει στη στήριξη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, η κ. Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με 5 ακόμα βουλευτές, με την οποία τον ρωτά: 


(1) γιατί από το Σεπτέμβριο του 2019 που ο πρώην Υπουργός κ. Βορίδης είχε τοποθετηθεί θετικά  στη χορήγηση προαιρετικής συνδεδεμένης ενίσχυσης τόσο στα επιτραπέζια ροδάκινα όσο και στα συμπύρηνα ροδάκινα που κατευθύνονται στην βιομηχανία της κομπόστας, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην εθνική Απόφαση ώστε οι παραπάνω καλλιέργειες να συμπεριληφθούν στο καθεστώς για χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων και (2) για τις προθέσεις του να εντάξει στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων τα επιτραπέζια ροδάκινα καθώς και τα συμπύρηνα ροδάκινα που κατευθύνονται στην βιομηχανία της κομπόστας, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


31 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Συμπερίληψη στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων των επιτραπέζιων ροδάκινων και των συμπύρηνων ροδάκινων που κατευθύνονται στην βιομηχανία της κομπόστας»


Τα τελευταία χρόνια η εμπορική διαχείριση μιας από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στην Ελλάδα αυτής των ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων) παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα με αποτέλεσμα την αντίστοιχη σημαντική συμπίεση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών. 

Τόσο τα συμπύρηνα ροδάκινα εξαιτίας των χαμηλών τιμών που προσφέρει κάθε χρόνο η βιομηχανία όσο και τα επιτραπέζια ροδάκινα εξαιτίας της διαρθρωτικής ανισορροπίας που έχει προκληθεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο έχει οδηγήσει σε ανυπέρβλητα προβλήματα διάθεσης τους και σε φτωχοποίηση τους ροδακινοπαραγωγούς. 

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών που τα τελευταία χρόνια επικρατούν κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας και της παραγόμενης ποσότητας. 

Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων και προκειμένου να στηριχτούν οι ροδακινοπαραγωγοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει από το 2018 ότι «οι Ελληνικές Αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν τη δυνατότητα ανακούφισης των ροδακινοπαραγωγών με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων». 

Για το θέμα της χορήγησης προαιρετικής συνδεδεμένης ενίσχυσης τόσο στα επιτραπέζια ροδάκινα όσο και στα συμπύρηνα ροδάκινα που κατευθύνονται στην βιομηχανία της κομπόστας, από το Σεπτέμβριο του 2019 ο πρώην ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδης είχε τοποθετηθεί θετικά προκειμένου να δοθεί μια μικρή ανακούφιση στους ροδακινοπαραγωγούς,. Ωστόσο από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπήρξε καμία εξέλιξη σχετικά με το θέμα και οι συγκεκριμένες καλλιέργειες παραμένουν εκτός των συνδεδεμένων ενισχύσεων παρά το γεγονός ότι η εθνική Απόφαση για το εν λόγω καθεστώς έχει τη δυνατότητα να αλλάζει κάθε χρόνο προκειμένου να προσαρμόζεται στις ανάγκες. 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί από το Σεπτέμβριο του 2019 που ο πρώην Υπουργός κ. Βορίδης είχε τοποθετηθεί θετικά  στη χορήγηση προαιρετικής συνδεδεμένης ενίσχυσης τόσο στα επιτραπέζια ροδάκινα όσο και στα συμπύρηνα ροδάκινα που κατευθύνονται στην βιομηχανία της κομπόστας, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην εθνική Απόφαση ώστε οι παραπάνω καλλιέργειες να συμπεριληφθούν στο καθεστώς για χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων;

2. Με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτίθεστε να εξετάσετε το εν λόγω θέμα ώστε το επόμενο διάστημα να εντάξετε στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων τα επιτραπέζια ροδάκινα καθώς και τα συμπύρηνα ροδάκινα που κατευθύνονται στην βιομηχανία της κομπόστας;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κόκκαλης Βασίλης

Σκούφα Μπέττυ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365