Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

«Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού στο Διοικητήριο της ΠΕ Πέλλας» (ΦΩΤΟ)

Δελτίο Τύπου

Επίσκεψη πραγματοποίησε στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατάκο Γεώργιο και τον Υπηρεσιακό Γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη Δημήτριο.


Στο διοικητήριο της ΠΕ Πέλλας, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Άλκη Νουσηκύρου, τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Γιάννου Δημήτρη, τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Μπάτση Χρήστο καθώς και τους Βουλευτές κ.κ. Σταμενίτη Διονύση και Λάκη Βασιλειάδη. 


 Ο κ. Τζαμτζής καλωσόρισε τον Υπουργό στην Πέλλα, μεταφέροντας και το καλωσόρισμα και τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και ξεκίνησε αμέσως την ενημέρωση προς τον Υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε σχέση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 


 Ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε στον κ. Σπήλιο Λιβανό,  ένα πόνημα – ακτινογραφία της Αγροτικής Οικονομίας της Πέλλας, τονίζοντας την κυρίαρχη θέση του νομού, ιδιαίτερα στην καλλιέργεια του κερασιού, του ροδάκινου και του βερίκοκου.  


 Ο Υπουργός ενημερώθηκε με στοιχεία ότι στη Πέλλα υπάρχουν 355.000 στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών, δηλαδή πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και ελαιώνες, διαπιστώνοντας ότι η ΠΕ Πέλλας είναι η «βασίλισσα» στην καλλιέργεια του κερασιού πανελλαδικά, με ποσοστό 66,62% της  παραγωγής στην χώρα μας. 


Επίσης, ότι κατέχει την πρωτιά στη παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου (κομπόστα) με 101.926 στρέμματα και το 52,58% της πανελλήνιας παραγωγής. Ακόμη, με 42.426 στρέμματα και το 35,11% της παραγωγής στα επιτραπέζια ροδάκινα και το 40% της παραγωγής στα Νεκταρίνια. Τέλος, στην Πέλλα αναπτυσσόμενη παραγωγή είναι τα βερίκοκα και σήμερα ο Νομός έχει 3.444 στρέμματα και καταλαμβάνει το 31,85% της πανελλήνιας παραγωγής. 


  Ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε ακόμη από τον κ. Τζαμτζή για τα προβλήματα στην υλοποίηση της μελέτης του Φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού, για το οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε άμεσα να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την εταιρεία που εκπονεί τη μελέτη κατασκευής και τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.  


Επίσης, ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε και ζήτησε την στήριξη του Υπουργού, σχετικά με το αίτημα που έχει υποβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα  Πέλλας, για την παραχώρηση σε αυτή, των εκτάσεων του πρώην ΚΕΓΕ Σκύδρας και του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Αριδαία. Στις εκτάσεις αυτές η ΠΕ Πέλλας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την  συνεργασία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του ΕΛΓΟ Δήμητρα αλλά και ιδιωτών, θέλει να υλοποιήσει και να δημιουργήσει α) σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ιδιώτες, προγράμματα έρευνας στις δενδρώδεις καλλιέργειες β) την δημιουργία του «Κήπου της Πέλλας», ενός κήπου με όλα τα προϊόντα που παράγει η Πέλλα και ο οποίος θα είναι επισκέψιμος από σχολεία και ιδιώτες γ) διεξαγωγή εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων κλπ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα δ) στους χώρους του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Αριδαία το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί, αφού ανακαινιστεί, για να στεγάσει τις υπηρεσίες της ΔΑΟΚ Πέλλας εκεί και σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεταιρισμούς της Αλμωπίας, να δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια της πιπεριάς και παρασκευής του Μπούκοβου, με στόχο την πιστοποίηση τους και την αύξηση της παραγωγής. 


Ο κ. Τζαμτζής τόνισε στον Υπουργό, ότι έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό της ΠΕ Πέλλας, δράσεις για την πιστοποίηση των δυναμικών προϊόντων της Πέλλας, με το πανίσχυρο Brand Νame “ΠΕΛΛΑ’’, καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικού εκθετηρίου αυτών των προϊόντων, με στόχο την προβολή των προϊόντων και των εταιριών της Πέλλας στην   παγκόσμια αγορά.  


Ακόμη, ο κ. Τζαμτζής έθεσε στον Υπουργό το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μεταβίβαση κατεχόμενων εκτάσεων, σύμφωνα με τον Ν. 3147/2003 και στη συνέχεια του Ν. 4061/2012, του οποίου η διάταξη για τις μεταβιβάσεις κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αριθμό απόφασης 709/2020. Αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς πάρα πολλοί πολίτες έχουν πληρώσει το αντίτιμο, οι υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταβίβασης και για όλα αυτά θα πρέπει το Υπουργείο να επανέλθει με νομοθετική ρύθμιση. 


 Τα προβλήματα των ΤΟΕΒ και ιδιαίτερα το πρόβλημα των επικυρώσεων των προϋπολογισμών των 6 ΤΟΕΒ από τις Γενικές Συνελεύσεις και στη συνέχεια από τις υπηρεσίες, ήταν ένα ακόμα θέμα που έθεσε ο κ. Τζαμτζής στον Υπουργό, ζητώντας να υπάρξει άμεσα ρύθμιση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να ξεμπλοκάρουν οι ΤΟΕΒ για να μπορέσουν να προετοιμαστούν ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. 


 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας συνεχάρη τον Υπουργό για την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την καταβολή De Minimis στους ροδακινοπαραγωγούς, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη στήριξης και άλλων προϊόντων όπως η πατάτα, τα καρπούζια και φυσικά τα οπωρολαχανικά και τη μελισσοκομία, για τα οποία η ΠΕ Πέλλας έχει ήδη υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα για την στήριξη τους. 


 Τέλος, ευχαρίστησε ο κ. Τζαμτζής τον Υπουργό για την επίσκεψή του και ως ανάμνηση αυτής, του πρόσφερε ένα καλάθι με προϊόντα της Πέλλας και φυσικά το Λεύκωμα της Πέλλας. 


  Απαντώντας ο Υπουργός, τόνισε ότι θα στηρίξει ιδιαίτερα την προσπάθεια για την παραχώρηση εκτάσεων και στην εφαρμογή του προγράμματος που θέλει να υλοποιήσει η ΠΕ Πέλλας. 


 Συμφώνησε απόλυτα να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  για το Φράγμα του Αλμωπαίου Ποταμού. 


 Ακόμη, η νομική υπηρεσία με τον κ. Στρατάκο, θα δει άμεσα το πρόβλημα της νομοθετικής ρύθμισης για τις παραχωρήσεις των κατεχόμενων εκτάσεων, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ σχετικά με τις Γενικές Συνελεύσεις και την ψήφιση των προϋπολογισμών τους. 


Τελος, ο  κ. Λιβανός, συμφώνησε με τον κ. Τζαμτζή, ότι το ισχυρό όνομα πιστοποίησης, είναι το όνομα ΠΕΛΛΑ και δήλωσε την αμέριστη στήριξη του σ αυτή την προσπάθεια.


Μετά το τέλος της σύσκεψης και στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, ο κ. Τζαμτζής χάρισε το βιβλίο του «Πρώτη Γραμμή», που συμπωματικά μαζί με την επίσκεψη του Υπουργού, έκλεινε δύο χρόνια κυκλοφορίας, τόσο στον Υπουργό όσο και στον Γενικό Γραμματέα κ. Στρατάκο, τον Υπηρεσιακό Γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη αλλά και στον πρώην βουλευτή και άμεσο συνεργάτη του Υπουργού κ. Κοντογιάννη Γιώργο. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365