Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας ροδακινιάς

Δελτίο Τύπου

«Είναι επιτακτική η ανάγκη η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς να συμπεριληφθεί στις παρεμβάσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».


Με δεδομένο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν στην ολότητα και λεπτομέρεια τους οι παρεμβάσεις που θα συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου οι πόροι που θα κατευθυνθούν στη γεωργία υπολογίζονται σε περίπου 2 δις ευρώ και οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2026, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 5 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπέβαλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του: 

(1) να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς πρωτίστως των επιτραπέζιων ποικιλιών και σε δεύτερο βαθμό των συμπύρηνων και (2) το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου και πιο καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


22 Μαρτίου 2021

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς»


Μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στην Ελλάδα είναι η ροδακινιά, η οποία καταλαμβάνει συνολικά 440.000 στρέμματα και ετησίως παράγονται περί τους 750.000 τόνους ροδάκινα (420.000 τόνοι συμπύρηνο, 330.000 τόνοι επιτραπέζιο) και περίπου 100.000 τόνοι νεκταρίνι. Το 90% της καλλιέργειας εντοπίζεται στις περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας.


Με την ροδακινοκαλλιέργεια (ροδάκινα, νεκταρίνια) ασχολούνται πάνω από 12.000 νοικοκυριά. Επίσης δραστηριοποιούνται 26 μεταποιητικές επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται 1.500 μόνιμοι και 10.000 εποχιακοί υπάλληλοι. Τα τελικά προϊόντα της μεταποίησης (κομπόστα, μαρμελάδες, χυμός κλπ) στο σύνολό τους σχεδόν εξάγονται προς τις αγορές της ΕΕ και Τρίτων Χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κορέα κλπ) και το συνάλλαγμα που εισέρχεται στη Χώρα ξεπερνά τα 250-300 εκατ. € ετησίως.


Παρά όμως τη μεγάλη συμβολή της καλλιέργειας αυτής στην ανάπτυξη της υπαίθρου, στην απασχόληση, στην τοπική και εθνική οικονομία, τα τελευταία 20 χρόνια παρουσίασε πολλά προβλήματα κυρίως όσον αφορά στην εμπορική της διαχείριση. 


Τα συμπύρηνα ροδάκινα εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή κάθε χρόνο η βιομηχανία με πρόσχημα διάφορα επιχειρήματα (όπως υπερπαραγωγή, χαμηλή ποιότητα, υψηλά αποθέματα κλπ) προσφέρει χαμηλές τιμές, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσει το λειτουργικό της κόστος και να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.  Η παραπάνω επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο κατάσταση αλλά και η «απροθυμία ή αδυναμία» της βιομηχανίας να προχωρήσει σε νέα καινοτόμα προϊόντα (πχ αντικατάσταση της ζάχαρης) έχει οδηγήσει τους ροδακινοπαραγωγούς σε σχεδόν φτωχοποίηση.  


Από την άλλη, εξαιτίας των προβλημάτων στη διάθεση του συμπύρηνου ροδάκινου, από το 2008 και μετά παρατηρήθηκε μετακίνηση των παραγωγών προς την καλλιέργεια των επιτραπέζιων ροδάκινων. Όμως το 2014, το ρωσικό εμπάργκο έπληξε ακόμη μια φορά το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών, αφού το μεγαλύτερο μέρος των επιτραπέζιων ροδάκινων εξάγονταν στη Ρωσία, μια αγορά που ουδέποτε αντικαταστάθηκε από άλλες αγορές. 


Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι ροδακινοπαραγωγοί να υφίστανται τα τελευταία χρόνια μια συνεχόμενη μείωση στο εισόδημα τους.


Για να αντιστραφεί αυτή η αρνητική κατάσταση και να καταστεί βιώσιμη η ροδακινοκαλλιέργεια, είναι επιτακτική η υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας, πρωτίστως των επιτραπέζιων ροδάκινων και σε δεύτερο βαθμό των συμπύρηνων. Ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ροδακινοκαλλιέργειας με νέες δυναμικές καλλιέργειες και ποικιλίες σε συνδυασμό με το γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης, αποδεδειγμένα θα οδηγήσει και σε μείωση κατά 20 - 30% των εισροών (φυτοφάρμακα και λιπάσματα) και κατανάλωσης νερού. 


Επειδή ο αγροτικός τομέας λόγω της συμβολής του στην οικονομία της χώρας πρέπει να συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης


Επειδή σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο έχει δημιουργηθεί στη ροδακινοκαλλιέργεια «διαρθρωτική ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και περίπου 40.000 τόνοι ροδάκινου πρέπει να βρουν άλλους (εναλλακτικούς) τρόπους διάθεσης».  


Επειδή είναι ίσως μια μοναδική και τελευταία ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της πρωτογενούς παραγωγής της Χώρας. 


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς πρωτίστως των επιτραπέζιων ποικιλιών και σε δεύτερο βαθμό των συμπύρηνων;

2. Προτίθεστε το αμέσως προσεχές διάστημα να συνεργαστείτε  με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου και πιο καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κόκκαλης Βασίλης

Σκούφα Μπέττυ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365