Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Αγγελής Γάτσος - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Μάρτιος 2021 και η εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ του life 106,3 και της Ροζαλίας Γαβριηλίδου, τιμώντας τα 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους, κάνει αφιερώματα στους ήρωες της περιοχής μας που αγωνίστηκαν γι αυτήν την κατάκτηση. Σήμερα τιμώμενο πρόσωπο της εκπομπής ο Αγγελής Γάτσος.


Αγγελής Γάτσος (1771-1839)


Ένας από τους σπουδαιότερους οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στους Σαρακινούς Αλμωπίας το 1771 αλλά στα 16 του εγκαταστάθηκε στο Πόζαρ για να δουλέψει σαν φύλακας σε κοπάδι βουβαλιών. Με εντολή του αφεντικού του σκοτώνει τον Μπέη της περιοχής κι έτσι αναγκάζεται να φύγει από εκεί, αλλάζοντας συνεχώς χωριά, μέχρι να εγκατασταθεί οριστικά στο Περισώρι (χωριό της Νάουσας το οποίο καταστράφηκε από τους Τούρκους). Εκεί το 1822, έλαβε μέρος στις συσκέψεις που γινόταν για την ελληνική επανάσταση στη μονή Δοβρά, όπου και αποφασίστηκε η ένοπλη εξέγερση με κέντρο τη Νάουσα. Η  επιχείρηση απέτυχε και ο Μεχμέτ Εμίν Πασάς συνέλαβε τον γιό του Αγγελή,  Νικόλαο και τον φυλάκισε στην Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και την έγκυο γυναίκα του Πρώια μαζί με τις κόρες της τις οποίες  οδήγησε κοντά στην Ιερουσαλήμ όπου έμειναν φυλακισμένες μέχρι τα τέλη του 1831. Ο ίδιος έφυγε μαζί με άλλους για τον Ασπροπόταμο Θεσαλίας όπου ενώθηκαν με τον Καραϊσκάκη και τον Ράγκο σε διάφορες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο Μεσολόγγι. Αργότερα εντάχθηκε στο σώμα του Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο, με σκοπό την ενίσχυση του Σουλίου. Υπέστησαν ήττες καθοριστικές για την πορεία της επανάστασης και έχασαν πολλούς άνδρες. Ένας απ αυτούς ήταν και ο αδελφός του Αγγελή Γάτσου, Πέτρος ο οποίος έχασε μαζί με πολλούς άλλους τη ζωή του στη μάχη στην Πλάκα. 


Το 1822 μαζί με 100 Μακεδόνες, ακολούθησε τον Κολοκοτρώνη στην Πελοπόννησο και πολέμησε δίπλα στον θετό γιό του Δημήτρη στη μάχη στα Δερβενάκια εναντίον του Δράμαλη. Έγινε γνωστός για τη βροντώδη ιαχή που έβγαζε και σκορπούσε το φόβο στους αντιπάλους.


Δίπλα στον Οδυσσέα Ανδρούτσο, αργότερα, έδρασε στα Σάλωνα. Το 1823 πολέμησε στη Σκιάθο και τη Σκόπελο και είχε ενεργή συμμετοχή κατά του Ιμπραήμ στη νικηφόρα μάχη της Σχινόλακας. 


Οι αγώνες που έδωσε μαζί με εκατοντάδες άλλους Μακεδόνες, για την απελευθέρωση της Ελλάδας, και μάλιστα όχι μόνον της δικής τους περιοχής, έκαναν γνωστό το όνομά του και ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του τον χαρακτηρίζει «γενναίο πατριώτη». Το 1830 με επιστολή του στον Ιωάννη Καποδίστρια ζήτησε να μεσολαβήσουν ώστε να απελευθερωθούν η γυναίκα του και τα παιδιά του. Ο Νικόλαος αφέθηκε ελεύθερος και ο βασιλιάς Όθων τον έστειλε για στρατιωτικές   σπουδές στο Μόναχο. 


Ο γιός του Δημήτριος έγινε κι αυτός στρατιωτικός και έφτασε στο βαθμό του αντιστράτηγου.


Έτσι συμμετείχαν ενεργά τα παλικάρια  της Καρατζόβας στην απελευθέρωση της Ελλάδας μας. Ο Αγγελής Γάτσος πέθανε το 1839 στην Αταλάντη της Φθιώτιδας όπου έζησε πολύ φτωχικά, αγνοημένος και πικραμένος, όπως άλλωστε πολλοί ήρωες της Ελληνικής επανάστασης, με τον τιμητικό τίτλο του Συνταγματάρχη που του απένειμε το ελεύθερο κράτος.


Στην Έδεσσα υπάρχει το στρατόπεδο, το οποίο μάλιστα είναι και η έδρα της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, που προς τιμήν του, φέρει το όνομά του: «ΣΧΗ ΑΓΓΕΛΗ ΓΑΤΣΟΥ». 


Απέναντι από το στρατόπεδο, σ ένα μικρό παρκάκι που υπάρχει εκεί, τρεις προσφυγικοί Σύλλογοι της πόλης, ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Πέλλας επί προεδρίας του αείμνηστου  Λάμπη Γερεμτζέ, ο Σύλλογος Μικρασιατών η ΜΠΙΓΑ με πρόεδρο την κυρία Μαρία Μπούζουρα και ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» με πρόεδρο τον κύριο Σωκράτη Ιωαννίδη, έστησαν την προτομή του ήρωα, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χάρης Χατζηβασιλειάδης, το καλοκαίρι του 2008 και συγκεκριμένα στις 1 Ιουνίου ημέρα Κυριακή έγιναν τα αποκαλυπτήρια, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά του.







Ροζαλία Γαβριηλίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365