Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Σαρακηνοί Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Ένα όμορφο χωριό της Αλμωπίας, με βαριά ιστορία,  άφησε ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, στην ομώνυμη εκπομπή της Ροζαλίας Γαβριηλίδου μέσα από την συχνότητα του Life 106.3  


Σαρακηνοί Αλμωπίας

Οι Σαρακηνοί είναι ορεινό χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, παλαιότερα ονομάζονταν Σαρακίνοβο και ακόμα παλαιότερα Σαρακίνα. Βρίσκεται προς τα σύνορα Ελλάδας με τα Σκόπια, στις πλαγιές της οροσειράς Βόρα (το νότιο μέρος είναι το Καϊμακτσαλάν) σε απόσταση 20 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Οι Σαρακηνοί είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 570 μέτρα, και σύμφωνα με την απογραφή 2011 αριθμούν 351 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, παράγοντας κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.α. Δίπλα στο χωριό υπάρχει και ο οικισμός Κορυφή με κατοίκους που ασχολούνται με κεράσια και κτηνοτροφία.    Μικρός οικισμός, τόπος για απόδραση και ξεκούραση, πνιγμένος στα πράσινο, βρίσκεται σε χαρακτηριστική τοποθεσία κάτω από το χιονοδρομικό, με καταπληκτική θέα. Από το χωριό προέρχεται και ο χορός Σαρακίνα.

Οι Σαρακηνιώτες συμμετείχαν ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 προσφέροντας πολλούς αγωνιστές στον αγώνα, με σημαντικότερο τον οπλαρχηγό Αγγελή Γάτσο. Η καταστολή όμως της επανάστασης στη Μακεδονία οδήγησε στην παρακμή του χωριού. Μερικές δεκαετίες αργότερα και ενώ η Βουλγαρική αφύπνιση είχε ολοκληρωθεί, η Βουλγαρική οργάνωση ΕΜΕΟ είχε εδραιωθεί στο χωριό και ο Ελληνισμός του Σαρακίνοβου βρέθηκε σε δεινή θέση. Παρ’ όλ’  αυτά, κατά τη Μακεδονική Επανάσταση του 1896, οι κάτοικοι του Σαρακίνοβου, άρπαξαν την ευκαιρία να ξαναδηλώσουν την Ελληνική τους συνείδηση και συμμετείχαν αθρόα στο σώμα των Μακεδόνων Ιωάννη Γεωργαντά και Βασίλειου Οικονόμου, υπαρχηγών του Αθανάσιου Μπρούφα, που εξέγειρε ολόκληρη την περιοχή Αλμωπίας και προκάλεσε πολλές απώλειες στα Οθωμανικά στρατεύματα. Όταν, στις 25 και 26 Ιουλίου του 1896, αυτό το σώμα ηττήθηκε μετά από σφοδρή μάχη με Οθωμανικό στράτευμα στο Βλάδοβο (Άγρα), οι Οθωμανικές αρχές εισέβαλαν στους Σαρακηνούς, έκαψαν πολλά σπίτια, βασάνισαν τους κατοίκους, βίασαν τις γυναίκες και κρέμασαν τον Έλληνα ιερέα και το δάσκαλο του χωριού. 

Μετά την καταστολή και αυτής της επανάστασης, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες κυριάρχησαν στους Σαρακηνούς και μόνο μετά την κορύφωση του Μακεδονικού Αγώνα, οι Έλληνες Σαρακηνιώτες μπόρεσαν να οργανωθούν εκ νέου και να αγωνιστούν για την Ελληνική υπόθεση, όπως ο οπλαρχηγός Αλέξανδρος Γιοβάνος. Το 1913 είχε 921 κατοίκους, και στο χωριό λειτουργούσε εξαρχικό σχολείο και μετά τη λήξη του Εμφύλιου πολέμου αρκετοί κάτοικοι μετανάστευσαν στην τότε Γιουγκοσλαβία.

Μετά την απελευθέρωση το 1912 και τη Συνθήκη του Νεϊγύ το 1919, που προέβλεπε οικειοθελή ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, 65 εξαρχικές οικογένειες προσέφυγαν στη Βουλγαρία.

Προστάτης του χωριού ο Άγιος Νικόλαος.

Αθλητισμός και η ομάδα Θύελλα Σαρακηνών από το 1982 έχει αξιόλογη πορεία στο τοπικό πρωτάθλημα.

Το 2011 ιδρύθηκε ο Σύλλογος διατήρησης και ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς Σαρακηνών "ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΤΣΟΣ", με πλούσια πολιτιστική δράση στη διάρκεια του έτους.

Με αναβίωση εθίμων όπως τη ΣΙΡΝΙΤΣΑ στα μέσα Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, προσφέροντας φασολάδα, τουρσί και τσίπουρο στους επισκέπτες γύρω από μια τεράστια φωτιά, με παραδοσιακή μουσική και χορούς, ενώ στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις εντάσσονται τα Γάτσεια όπου πραγματοποιούνται διήμερες χορευτικές εκδηλώσεις παράδοσης, παρουσία πλήθους κόσμου, προς τιμήν του ήρωα της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Αγγελή Γάτσου. 









Ροζαλία Γαβριηλίδου


2 σχόλια:

  1. Αυτός ο όμορφος και γοητευτικός άντρας που κρατά το λάβαρο του Αγγελική Γατσου αχ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα δισέγγονα του Μεγάλου Αλαξάνδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365