Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Tι ισχύει με την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Τελικά η επερχόμενη αλλαγή θα είναι και η τελευταία για τη χώρα μας;

Την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 3 το πρωί τα ρολόγια μας θα πάνε μια ώρα μπροστά και θα επιστρέψουμε στη θερινή ώρα. Θα είναι όμως αυτή η τελευταία φορά που η χώρα μας θα αλλάξει ώρα;


Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, και απομένει οι χώρες-μέλη να αποφασίσουν εντός του 2021 ποια ώρα (θερινή ή χειμερινή) θα διατηρήσουν σε μόνιμη βάση. Μάλιστα στην Ελλάδα υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα συνεχίσουμε τη θερινή ώστε τον χειμώνα να... κερδίσουμε μια ώρα ημέρας.


Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;


Αυτό που ισχύει είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει από το 2019 κινήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει τελικά στην επίσημη θέσπιση Οδηγίας για την κατάργηση αλλαγής της ώρας. Όπως η συγκεκριμένη διαδικασία, προς το παρόν τουλάχιστον, παραμένει στάσιμη. Πέραν της πρότασης της Επιτροπής και της πρώτης ανάγνωσης του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο δεν έχει προβεί στην «πρώτη ανάγνωση» της νομοθετικής πρότασης. Δηλαδή, επί του παρόντος, δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη πράξη – απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ισχύ στο εσωτερικό της για το ζήτημα της αλλαγής της ώρας.


Το αρχικό χρονοδιάγραμμα που μιλούσε για την άνοιξη του 2021 είναι δεδομένο πλέον ότι δεν ισχύει. Πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία για να υπάρξει τελικά επίσημη οδηγία και τελικά η κάθε χώρα-μέλος να κληθεί να αποφασίσει αν θα κρατήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.


Προς το παρόν το θέμα δεν έχει προχωρήσει αλλά δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο η επικείμενη αλλαγή να είναι η τελευταία. Αυτό θα συμβεί αν μέσα στους επόμενους μήνες η Ε.Ε. «τρέξει» την υπόθεση και προχωρήσει άμεσα η σχετική νομοθετική διαδικασία.


Προς το παρόν πάντως η χώρα μας και κάθε άλλο μέλος της Ε.Ε. δεν καλείται να αποφασίσει για το να θα διατηρήσει τη θερινή ή την χειμερινή ώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365