Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ενημέρωση για τους νέους αγρότες 2021 απο την Γεωτεχνική Αλμωπίας

Άρθρο - Ενημέρωση

Ξεκινώντας αρχικά να αναφέρουμε ότι το  άρθρο αυτό αποτελεί το ξεκίνημα μιας σειράς από  ενημερωτικά  κείμενα και άρθρα  για την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας  με τις τελευταίες εξελίξεις στον Αγροτικό τομέα.  Πρώτο αντικείμενο ενημέρωσης  είναι σχετικά με το Υπομέτρο 6.1 - Εγκατάσταση νέων Γεωργών, το γνωστό Πρόγραμμα του Νέου Αγρότη.  Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. 


Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αποτελεί μια γέφυρα από το τελευταίο της ΚΑΠ 2014-2020 το 2016 και φημολογείται ότι θα είναι μεταβατικό με το επόμενο που θα «τρέξει» σε 2 χρόνια. 

Με σηµαντικές αλλαγές σε σχέση µε τη διαβούλευση και τις προυποθέσεις των προηγούμενων χρόνων εκδόθηκε η προδηµοσίευση των Νέων Αγροτών για πριµ εγκατάστασης 35.000-40.000 ευρώ, µε τις αρχές να ανοίγουν σηµαντικά το πεδίο εν δυνάµει δικαιούχων.  Χρηματοδοτική βάση αποτελούν τα 35.000 ευρώ που προσαυξάνονται με 2.500 ευρώ εάν είσαι κάτοικος των ορεινών περιοχών και με 2.500 ευρώ εάν ανήκεις στον τομέα της κτηνοτροφίας. Άρα σύνολο μπορεί να φτάσει τα 40.000 ευρώ για ορεινό κτηνοτρόφο.

Πρώτον προβλέπεται πως ακόµα και όσοι νεαροί, εώς 40 ετών, υπέβαλλαν ΟΣ∆Ε την τελευταία 5ετία αν δεν ξεπέρασαν µε αυτές τις καλλιέργειες την Τυπική Απόδοση των 12.000 ευρώ ή ακόμα και αν τα ξεπέρασαν για περσι (ΟΣΔΕ 2020), µπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης. Αυτό εξυπηρετεί ιδιαίτερα όσους δηλώνουν µη παραγωγικά δέντρα τα τελευταία χρόνια και για πρώτη φορά θα δηλώσουν φέτος αγροτικό εισόδηµα.

∆εύτερον, καταργήθηκε η παράγραφος περί υποχρέωσης στρατιωτικής θητείας.

Τρίτον δίνεται η δυνατότητα σε νέους που έχουν τελείωσει σε συναφές με το γεωτεχνικό επάγγελμα σχολή αναλόγως με το επίπεδο να μοριοδοτηθούν .

Τέταρτον δίνεται  η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης από θέμα τυπικής απόδοσης αλλά και μοριοδότηση των αιγοπροβατοτρόφων και των μελισσοκόμων.

Πέμπτο μεγάλο βάρος έχει δωθεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εκμετάλλευσης αφού τα ιδιόκτηκα αγροτεμάχια και κεφάλαιο του υποψήφιου μοριοδοτούνται με μεγάλο βαθμο.

Σε κάθε περίπτωση ο νεαρός δεν θα πρέπει να έχει ασκήσει γεωργική επαγγελµατική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ηµεροµηνία πρώτης εγκατάστασης και επίσης να εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκµετάλλευση ως αρχηγός κατά το δεκαοκτάµηνο που προηγείται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

Από την άλλη, την ώρα που χαλαρώνουν τα κριτήρια ένταξης, σφίγγουν οι όροι παραµονής στο πρόγραµµα και η δυσκολία ένταξης καθώς: Πρώτον, αυξάνεται κατά 1 έτος και φτάνει τα 7-8 η δέσµευση παραµονής στο αγροτικό επάγγελµα και, δεύτερον, όλοι δεσµεύονται κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξηµένη κατά τουλάχιστον 20% αλλά σε κάθε περίπτωση µεγαλύτερη ή ίση των 16.000 ευρώ . Τρίτο και πολύ βασικό ο Νέος Αγρότης θα πρέπει να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς αγροτών κάτι που σημαίνει από φορολογικής πλευράς την ύπαρξη βιβλίων εσόδων εξόδων. Ενώ δυνατότητα έχουν και εργαζόμενοι σε εξωαγροτική απασχόληση και δεσµεύονται να τη διακόψουν  µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων εξέτασης της αίτησής τους (εφόσον κριθούν επιλέξιµοι) και πριν την ένταξή τους στο µέτρο.


Γεωργίου Ιωάννης

Γεωπόνος – Γεωργικός  Σύμβουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365