Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

21 Απριλίου 1967: Η δημοκρατία στο «γύψο» - 54 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα

Το στρατιωτικό κίνημα εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967

Ήταν η ημέρα που οι «Απριλιανοί» επέβαλαν τη δικτατορία στην Ελλάδα και έβαλαν τη δημοκρατία (και τη χώρα) στο «γύψο» μέχρι τον Ιούλιο του 1974.


Το στρατιωτικό κίνημα εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τους Στυλιανό Παττακό (ταξίαρχο), Γεώργιο Παπαδόπουλο (συνταγματάρχη) και Νικόλαο Μακαρέζο (συνταγματάρχη).


Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου του ίδιου έτους, η ομάδα των υψηλόβαθμών αξιωματικών του στρατού κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».


Οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν την πράξη τους ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί «αναρχία» την οποία –όπως υποστήριζαν- σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες.


Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία η οποία κράτησε για επτά χρόνια (γι’ αυτό αυτή η «μαύρη» περίοδος στην ιστορία της χώρας ονομάστηκε «επταετία»).


Ο όρος «χούντα»

Τον Οκτώβριο του 1967 ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για το δικτατορικό καθεστώς ο ισπανικός όρος «χούντα», που είχε εισαχθεί στον ελληνικό δημόσιο λόγο από το 1965 για να περιγράψει ομάδες που απεργάζονταν αντιδημοκρατικά σχέδια και η χρήση του οποίου για τη δικτατορία διαδόθηκε ευρέως.  Έτσι, το καθεστώς ονομάστηκε και «Χούντα των Συνταγματαρχών» ή «Δικτατορία των Συνταγματαρχών».


Στη διάρκεια της επταετίας σχηματίστηκαν τέσσερις δικτατορικές κυβερνήσεις: η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια (1967), η κυβέρνηση Γεωργίου Παπαδόπουλου (1967), η κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη (1973), η κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου (1973).Πηγή: Reader.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο μεγάλος εθναρχης που έδωσε ψωμί στον κοσμάκη και εκτός αυτού έκανε δρόμους, υδραγωγεία, ρεύμα, δημόσια εργα και ο κάθε φτωχός απόκτησε ένα σπίτι!!!! Και όταν τον έπιασαν.... μέχρι σήμερα δεν αποδείχτηκε ότι έκλεψε ούτε μια δραχμή! Τα παιδιά του Πολυτεχνείου... αυτοί οι κουλτουριάρηδες επαναστατες που μας κυβέρνησαν επί 40 έτη.... στο όνομα της Δημοκρατίας με κοστούμια και γραβάτες.... μας κατά έκλεψαν! Πολλές χιλιάδες αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια! Τα συμπεράσματα δικά σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365