Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Τι είναι το σπάνιο θρομβωτικό σύνδρομο που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό

Οι θρόμβοι αίματος που προκαλούν τον μεγαλύτερο συναγερμό ονομάζονται θρομβώσεις εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca και πολύ σπάνιων θρόμβων αίματος. Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι θρόμβοι και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος;


Μετά την αρχική διαπίστωσή του τον περασμένο μήνα ότι δεν υπήρχε πειστική σχέση μεταξύ του εμβολίου Oxford-AstraZeneca και σπάνιων θρόμβων αίματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ολοκλήρωσε τώρα την έρευνά του και ανακοίνωσε ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια αίματος (μικρά θραύσματα που επιτρέπουν την πήξη του αίματος) πρέπει τώρα να αναφέρονται ως πιθανή «πολύ σπάνια παρενέργεια» του εμβολίου. 


Ωστόσο, αφού εξέτασε δεδομένα από 190 εκατομμύρια εμβολιασμούς AstraZeneca, σε σύγκριση με τα 34 εκατομμύρια που εξέτασε ο EMA, η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μια προσωρινή συμβουλή ότι μια αιτιώδης σχέση, αν και εύλογη, δεν επιβεβαιώθηκε. Και οι δύο οργανισμοί τόνισαν ότι τα οφέλη του εμβολίου όσον αφορά την πρόληψη θανάτων και σοβαρών ασθενειών από το COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.


Οι θρόμβοι αίματος που προκαλούν τον μεγαλύτερο συναγερμό ονομάζονται θρομβώσεις εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), οι οποίες εμφανίζονται στις φλέβες που αποστραγγίζουν αίμα από τον εγκέφαλο. Αυτοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν επίσης στην κοιλιακή χώρα (θρόμβωση σπλαχνικής φλέβας ή SVT) και στις αρτηρίες. Στους περισσότερους από τους ασθενείς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, αυτοί οι θρόμβοι εμφανίστηκαν σε συνδυασμό με θρομβοπενία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία.


Η χαμηλή καταμέτρηση αιμοπεταλίων σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο βαριάς αιμορραγίας, γιατί καθιστά δυσκολότερη τη πήξη του αίματος. Παρόλο που μπορεί επομένως να ακούγεται περίεργο ότι μπορεί να εμφανιστούν θρόμβοι και χαμηλά αιμοπετάλια ταυτόχρονα, αυτό συμβαίνει και σε άλλες σπάνιες καταστάσεις. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η θρομβοπενία που προκαλείται από την ηπαρίνη (HIT), μια επιπλοκή που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό και εμφανίζεται μερικές φορές όταν στους ανθρώπους χορηγείται ηπαρίνη για το αραιωτικό του αίματος. Εδώ, οι ασθενείς παράγουν αντισώματα έναντι μιας πρωτεΐνης αιμοπεταλίων που ονομάζεται P4 όταν δεσμεύεται με ηπαρίνη, προκαλώντας θρόμβους αίματος και καταναλώνουν αιμοπετάλια. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε μικρό αριθμό ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί, αν και η επιτροπή ασφάλειας του EMA συμφωνεί ότι θα μπορούσε να είναι μια εύλογη εξήγηση,


Είναι σημαντικό ότι το HIT και οι σχετικές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα φάρμακα χωρίς ηπαρίνη, καθώς και αντισώματα που καταστρέφουν τα προβληματικά αντισώματα. Έτσι, αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων και αντιμετωπίζοντας τα νωρίς, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους πληγέντες να αναρρώσουν. Για τον ίδιο λόγο, οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα που σχετίζονται με θρόμβους (βλ. Παρακάτω) θα πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική συμβουλή.


Ο αριθμός των περιστατικών

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA διενήργησε μια εις βάθος ανασκόπηση 62 περιπτώσεων CVST και 24 περιπτώσεων SVT που αναφέρθηκαν στη βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα (EudraVigilance) στις 22 Μαρτίου 2021. Δεκαοκτώ ασθενείς (18) πέθαναν. Τα περιστατικά εντοπίστηκαν ως επί το πλείστον μέσω συστημάτων αυτόματης αναφοράς εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο.


Ωστόσο, το GACVS του ΠΟΥ δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες από περιοχές εκτός Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου για την πλήρη κατανόηση τυχόν πιθανής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και πιθανών παραγόντων κινδύνου. Με βάση την ανάλυσή του για περισσότερες από 190 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν, αναφέρθηκαν 182 περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων με θρομβοπενία. «Εάν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος, τα γεγονότα είναι πολύ σπάνια και ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός», είπε.


Σύμφωνα με τα ευρήματα του EMA, οι περισσότεροι θρόμβοι που αναφέρθηκαν εμφανίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Εξαιτίας αυτού, ορισμένες χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου σε νεότερα άτομα.


Σταθμίζοντας τα οφέλη με τον κίνδυνο

Όλα τα φάρμακα, ακόμη και η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη, ενέχουν κίνδυνο σπάνιων αλλά σοβαρών παρενεργειών, αλλά τα χρησιμοποιούμε ακόμα. Η επιτροπή ασφάλειας του EMA τόνισε ότι ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.


Φυσικά, αυτός ο λόγος κινδύνου-οφέλους είναι πιθανό να είναι υψηλότερος σε ορισμένες ομάδες ατόμων από άλλους. Γνωρίζουμε ότι τα ηλικιωμένα άτομα και εκείνα με άλλες υποκείμενες ασθένειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 ή θανάτου από τα νεότερα άτομα. Ωστόσο, νέοι και υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να προσβληθούν από τον ιό, και μερικοί από αυτούς να αρρωστήσουν σοβαρά. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος «Long Covid», που φαίνεται να είναι υψηλότερος μεταξύ των μεσήλικων ατόμων, ιδιαίτερα των γυναικών.


Ο EMA λέει ότι δεν έχει εντοπίσει ακόμη συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών πήξης, για αυτά τα πολύ σπάνια συμβάντα. Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε γυναίκες, είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί η σχέση με διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στην ανοσοαπόκριση ή ο ρόλος των ορμονικών αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονικών θεραπειών που είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για θρόμβους.


Περιέργως, παρόμοιοι θρόμβοι δεν αναφέρονται για άλλα εμβόλια COVID-19, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι, σε πολλές χώρες, χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για την αποσύνδεση όλων αυτών των παραγόντων, αλλά προς το παρόν τα οφέλη του εμβολίου ξεπερνούν σαφώς τον κίνδυνο σπάνιων συμβάντων, ειδικά για τις ηλικιωμένες ομάδες.


Ο βαθμός κινδύνου για τους νέους

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) διενήργησε τη δική της ανασκόπηση σε 79 αναφερόμενα συμβάντα πήξης που συνέβησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Μαρτίου. Όλα συνέβησαν μετά από μια πρώτη δόση του εμβολίου. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, χορηγήθηκαν 20,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο συνολικός κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι περίπου τέσσερα άτομα σε ένα εκατομμύριο που λαμβάνουν το εμβόλιο.


Από αυτούς τους θρόμβους, 44 ήταν CVST και 35 ήταν θρόμβοι σε άλλες κύριες φλέβες - όλα εμφανίστηκαν με χαμηλά αιμοπετάλια. Δυστυχώς, 19 από τα θύματα πέθαναν - τρία από τα οποία ήταν κάτω των 30 ετών.


Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λοίμωξη με COVID-19 είναι χαμηλότεροι για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, οπότε πώς συγκρίνονται με τον πολύ μικρό κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβου αίματος από το εμβόλιο AstraZeneca;


Το Winton Center for Risk and Evidence Communication στο University of Cambridge το έχει υπολογίσει για διάφορα σενάρια και ηλικιακές ομάδες, με βάση τον αριθμό των θρόμβων που εντοπίστηκαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμηση σοβαρής βλάβης που οφείλεται στο εμβόλιο είναι ελαφρώς διαφορετική από την εικόνα «τέσσερα σε ένα εκατομμύριο» που αναφέρθηκε παραπάνω. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτές τις εκτιμήσεις λόγω του χαμηλού αριθμού ατόμων σε κάθε ομάδα και πιθανών διαφορών στους αριθμούς που έχουν λάβει το εμβόλιο σε κάθε ηλικιακή ομάδα.


Υποθέτοντας ότι ένα χαμηλό ποσοστό περιπτώσεων κοροναϊού στην κοινότητα (ισοδυναμεί με 20 ανά 100.000 άτομα), ο κίνδυνος εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) με COVID-19 για άτομα ηλικίας 20-29 ετών είναι 8 ανά εκατομμύριο άτομα, έναντι 11 ανά εκατομμύριο για τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης από το εμβόλιο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, εάν μια χώρα έχει υψηλά ποσοστά λοίμωξης (ισοδυναμεί με 200 κρούσματα ανά 100.000 άτομα), ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ για κάποιο άτομο ηλικίας 20-29 ετών είναι 69 ανά εκατομμύριο άτομα - υψηλότερο από τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη λήψη του εμβολίου.


Για άτομα ηλικίας 60-69 ετών, ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ σε αυτό το σενάριο είναι 1.277 ανά εκατομμύριο άτομα, έναντι κινδύνου 2 ανά εκατομμύριο για τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης από το εμβόλιο.


Για το λόγο αυτό, παρόλο που το MHRA δεν συνιστά ηλικιακούς περιορισμούς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να προσφέρει στους ανθρώπους κάτω των 30 ένα εναλλακτικό εμβόλιο COVID-19, το οποίο δεν έχει συνδεθεί με αυτούς τους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος.


Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πάντως, ότι όσο περισσότερα δεδομένα διατίθενται για μεγαλύτερο πληθυσμό, αυτά τα σενάρια κινδύνου μπορεί να αλλάξουν.


ΠΗΓΗ: gavi.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365