Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Ενημέρωση για την συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα του πρόβειου αιγείου & βόειου κρέατος από την Γεωτεχνική Αλμωπίας

Άρθρο - Ενημέρωση

Πρόκειται για ουσιαστικά για  τις γνωστές τα τελευταία χρόνια ως συνδεδεμένες για το γάλα για τους αιγοπροβατοτρόφους και τις γεννήσεις των ζώων για τα βοοειδή (και ως άρθρο 52 για τους παλιότερους). Το ύψος  των ενισχύσεων ανά ζώο, υπολογίζεται για την φετινή πληρωμή στα 10,3 ευρώ ανα επιλέξιμο για τα αιγοπρόβατα και στα 155 ευρώ ανα επιλέξιμο κεφάλι για τα βοοειδή. 


Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν την πληρωμή να γίνεται ξεχωριστά και αργότερα από τις πληρωμές των υπόλοιπων φυτικών συνδεδεμένων. Με την καλύτερη προοπτική να γίνει στις  10 Μαίου.  Γιατί όμως συνέβη αυτό ;


Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι δε φταίει σίγουρα. Δε φταίνε:

1. Οι κτηνοτρόφοι, αφού οι υποχρεώσεις τους και οι δεσμεύσεις τους για τα συνδεδεμένα έχουν ήδη κριθεί, από το τέλος του Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε υπολογίζονται οι παραδόσεις στο γάλα για τα αιγοπρόβατα καθώς και οι γεννήσεις των αγελάδων. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου γίνονται οι απογραφές. Οι επιτόπιοι έλεγχοι το ίδιο.

2. Ο τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού τελικά υπήρξε η χρυσή τομή και ξεκίνησαν γενικά ο πληρωμές.

3. Ο κορωνοϊός και η εργασία από το σπίτι, αφού αν υπήρχε πρόβλημα τότε δε θα γίνονταν ούτε άλλες πληρωμές.

Και τότε τι φταίει;

Φήμες από καλά πληροφορημένες πηγές των αρμόδιων φορέων αναφέρουν ότι όταν έτρεξαν οι πρώτες δοκιμαστικές πληρωμές, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Υπήρχαν μεγάλα ποσοστά ποινών και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι και κτηνίατρος και έχει κατανόηση προς τους κτηνοτρόφους δεν μπορούσε να υπογράψει μια τέτοια πληρωμή. Ας μην ξεχνάμε ότι η πληρωμή στο ζωικό είναι ένας συνδυασμός από στοιχεία, όπως η απογραφή των ζώων, το γάλα που παρέδωσαν αλλά και από τον αριθμό των ζώων που δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι στο ΟΣΔΕ. Αν για παράδειγμα ένας κτηνοτρόφος δήλωσε 100 πρόβατα αλλά κράτησε 70, τότε αντί να πληρωθεί για αυτά τα 70, δεν παίρνει τίποτα και πληρώνει και ποινές. Πώς μπορεί κάποιος να δεχθεί ότι αυτό είναι μια δίκαιη πληρωμή; Αν ισχύουν αυτές οι φήμες, τότε ίσως και καλύτερα που χάθηκε η πληρωμή του Πάσχα, για να γίνει κάτι καλύτερο λίγο μετά.


Αυτή την δυσκαμψία λοιπόν ψάχνουν πώς θα αντιμετωπίσουν τώρα, και προτίμησαν να μεταθέσουν την πληρωμή για αργότερα, από το να προκληθούν ακόμη χειρότερες αντιδράσεις στον κτηνοτροφικό κόσμο. Μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να βρουν τη λύση στον γόρδιο δεσμό.


Γεωργίου Ιωάννης 

Γεωπόνος – Γεωργικός Σύμβουλος


Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365