Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

Τι θα γίνει με το άνοιγμα της εστίασης

Η 10η Μαΐου παραμένει ως πιθανή ημερομηνία

Η 10η Μαΐου παραμένει ως πιθανή ημερομηνία που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την επαναλειτουργία της εστίασης, παρά το γεγονός ότι λόγω των μαζικών συγκεντρώσεων σε πλατείες τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν σενάρια, ακόμη και δημόσιες τοποθετήσεις λοιμωξιολόγων, πως ένα άνοιγμα του κλάδου νωρίτερα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βαλβίδα» αποσυμπίεσης.


«Το να ανοίξουμε πρώιμα υπό την «πίεση της πλατείας», εμπεριέχει τον κίνδυνο αν ξεφύγει η κατάσταση, να υπάρξει τελικά μεγαλύτερο πρόβλημα ενόψει και του καλοκαιριού» τονίζει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, εξηγώντας ότι εφόσον το Πάσχα χάνεται οριστικά για τον κλάδο, ας τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει μέχρι τώρα. Για τα σενάρια ανοίγματος της εστίασης λίγες μέρες νωρίτερα, όπως για παράδειγμα την 5η Μαΐου , ο κ. Καββαθάς σημειώνει πως προηγούνται 5 ημέρες αργίας (από Μεγάλη Παρασκευή έως Τρίτη 4 Μαΐου που μετατέθηκε η Πρωτομαγιά) και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να φροντίσουν για προμήθειες. Ο κ. Καββαθάς σημειώνει επίσης ότι οι επαγγελματίες της εστίασης δεν γίνεται όταν ανοίξουν τα καταστήματα τους να λειτουργήσουν παράλληλα ως «αστυνομικοί» για να μη συγκεντρώνονται παρέες στις πλατείες που βρίσκονται οι επιχειρήσεις.


Και από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει, πρόθεση για μετακίνηση της ημερομηνίας ανοίγματος της εστίασης νωρίτερα, με την 10η Μαΐου να παραμένει στόχος, με δεδομένο ότι τέσσερις μέρες αργότερα είναι το άνοιγμα του τουρισμού.


Σε αναμονή οι επιχειρήσεις για την επιδότηση

Οι επαγγελματίες, με κλειστές εδώ και ένα εξάμηνο τις επιχειρήσεις τους, αρχίζουν να προετοιμάζονται, χωρίς πάντως να γνωρίζουν ακόμα επίσημα ούτε την ημερομηνία που θα ανεβάσουν ρολά, ούτε τα μέτρα με τα οποία θα λειτουργήσουν. Εκείνο που είναι γνωστό είναι πως σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, με τα τραπέζια στις απαραίτητες αποστάσεις.


Παράλληλα ο κλάδος αναμένει να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να λάβουν ενίσχυση για την αγορά των πρώτων υλών και να καλύψουν τα έξοδα των πρώτων μηνών. Αυτό αναμένεται να συμβεί πριν από την επαναλειτουργία τους, ώστε οι επιχειρήσεις να προλάβουν να προμηθευτούν όσα είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν.


Η δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του 2019, με μέγιστο ποσό τα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.


Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:


Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.


Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.


Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.


Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.


Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.


Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

2 σχόλια:

  1. Η κοροϊδία η ίδια.... Αν λοιπόν ήσουν βλάκας και αγόραζες με τιμολόγια ή εκοβες αποδηξεις και εμφανισες κέρδος είσαι πλούσιος.... Βρε αϊ σιχτιρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σου λέει με τρόπο :δεν θέλουμε τόσα πολλά μαγαζιά στην εστίαση! Αν εσύ επιμένεις σου φταίει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365