Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Υδραία Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η Υδραία του Δήμου Αλμωπίας και η ιστορική της διαδρομή από το χθες στο σήμερα,  απασχόλησε την εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ την Τρίτη 26 Απριλίου 2021, της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του αγαπημένου σας ραδιοφωνικού σταθμού life 106.3 στα fm. Ευχαριστούμε την κυρία Χρυσαλλίδα Γενίτσαρη για την πολύτιμη βοήθειά της. 


Υδραία Αριδαίας

Η Υδραία είναι πεδινός οικισμός της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με υψόμετρο 120 μέτρα.

Η Υδραία βρίσκεται 23 χλμ. βόρεια της Έδεσσας και μόλις 3 χλμ. νοτιοανατολικά από την Αριδαία. Είναι πολύ μικρός οικισμός σε έκταση, δίπλα στη δυτική όχθη του Αλμωπαίου ποταμού (Μογλενίτσας) και την βόρεια του παραπόταμού του Ασπροπόταμος (Μπέλιτσας). Το όνομα του προέρχεται από τα πολλά νερά και τις πηγές που διαθέτει η περιοχή. Ο οικισμός αυτός υπαγόταν στον Δήμο Αριδαίας έως το 2011 και με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» εντάχθηκε στον δήμο Αλμωπίας και η παλιότερη ονομασία μέχρι το 1922 ήταν Βόλτιστα. Ονομάστηκε Υδραία το 1922. Κατά την παράδοση, ο οικισμός διαμορφώθηκε με μετεγκατάσταση των κατοίκων από γειτονικό λόφο, όπου πολλά μυρμήγκια έκαναν τη ζωή αφόρητη. Το 1926 εγκαταστάθηκαν 37 προσφυγικές οικογένειες. Ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε πατριαρχικό σχολείο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλιά μικρή εκκλησία του χωριού που υπολογίζεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1845. Εικόνες και άλλα αντικείμενα της εκκλησίας χρονολογούνται το 1874 και 1872. 

Εδώ έχει μεταφερθεί και στηθεί το γλυπτό που παριστάνει αγροτική οικογένεια (έργο άγνωστου φαντάρου καλλιτέχνη της εποχής του εμφυλίου), που στόλιζε μέχρι τη δεκαετία του 1960 την πλατεία της Αριδαίας.  Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Υδραίας είναι 496 κάτοικοι ντόπιοι και πρόσφυγες Πόντιοι. 

Ανάμεσα από τον οικισμό Υδραία και Χρυσή (χωριό του Δήμου Αλμωπίας, για το οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενο αφιέρωμα της εκπομπής μας) βρίσκονται τα ερείπια από το κάστρο των Μογλενών, ονομασία Σλαβικής προέλευσης ή αλλιώς κάστρο της Χρυσής. Παλαιότερα το χωριό Χρυσή και τα περίχωρα ονομάζονταν Μογλενά ήταν από τους πρώτους οικισμούς που δημιουργήθηκαν και οχυρώθηκαν στα πρώιμα Βυζαντινά χρόνια. Το κάστρο καλύπτει περίπου 40 μέτρα έκταση στρεμμάτων. Οι πρώτες έρευνες του χώρου έγιναν το 1985-1987, τότε εντοπίστηκε η περίμετρος του κάστρου, αποκαλύφθηκε το νοτιοανατολικό τμήμα των τειχών, τρεις πύργοι και δύο ναοί που χρονολογούνται στον 10ο - 13ο αι. Πιθανολογείται πως ήταν η Μητρόπολη των Μογλενών. Το κάστρο της Χρυσής ανακηρύχθηκε επίσημα αρχαιολογικός χώρος το 1980. Στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου αναβιώνεται η ιστορία των Μογλενών και της κατάληψης της πόλης από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που είναι ο πολιούχος του και δεσπόζει μεγαλόπρεπος πάνω στον κεντρικό δρόμο.  

Το χωριό διαθέτει ένα νηπιαγωγείο. 

Η ομάδα του χωριού, ο Άρης Υδραίας, με σημαντική πορεία στο τοπικό πρωτάθλημα, έχει στη χρήση της περιφραγμένο γήπεδο, στο οποίο πραγματοποιούνται εκτός από τους αθλητικούς αγώνες και εκδηλώσεις από τον Μορφωτικό πολιτιστικό Σύλλογο Υδραίας με έτος ίδρυσης το 1983  που δραστηριοποιείται στο χωριό και υπηρετεί με μεγάλη επιτυχία και σεβασμό και τις δύο παραδόσεις των κατοίκων, ντόπιων και Ποντίων. 

Διαθέτει ακόμα πολλά πάρκα και στο κέντρο του χωριού υπάρχει το υδραγωγείο που διοχετεύει νερό σε όλο το χωριό. 

Επισκεφθείτε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και απολαύστε την φιλοξενία και το χαμόγελο των κατοίκων του.















Ροζαλία Γαβριηλίδου  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365