Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Αρσένι Σκύδρας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Τα  ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου μέσα από την συχνότητα του Life 106.3  είχαν αφιέρωμα αυτή την Τρίτη στο Αρσένι Σκύδρας. Ένα χωριό που μετρά εκατοντάδες έτη ιστορίας και αφήνει το δικό του αποτύπωμα με την πορεία και την εξέλιξή του.  


Αρσένι Σκύδρας


Το Αρσένι είναι ένα από τα χωριά που ανήκουν στο Δήμο Σκύδρας. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από την Σκύδρα και 25 από την πόλη της Έδεσσας. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 1.396 κατοίκους, με κύρια ασχολία την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στις τελευταίες δεκαετίες το Αρσένι παρουσίασε αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα των κατασκευαστικών μονάδων γεωργικών μηχανημάτων, στον τομέα αυτόματων αρδευτικών συστημάτων και στην κατασκευή καλοριφέρ θέρμανσης.


Το χωριό πήρε το όνομα του από τον Επίσκοπο Βέροιας, Αρσένιο. Ο Επίσκοπος έδωσε το όνομα της επισκοπικής έδρας στο διπλανό χωριό Επισκοπή που ανήκει στο Νομό Ημαθίας και το δικό του όνομα στον οικισμό Αρσένιο, δεδομένου ότι υπαγόταν εκκλησιαστικώς στην ίδια Επισκοπική Περιφέρεια. Ο οικισμός επί τουρκοκρατίας βρισκόταν νοτιοδυτικά και σε απόσταση 1-2 χιλιόμετρα από το σημερινό χωριό. 


Το 1960 ήρθε στην επιφάνεια αρχαιολογικός χώρος, 1 χιλιόμετρο ανατολικά από το χωριό, και τον Ιούλιο του 1997 ξεκίνησε στην τοποθεσία ανασκαφή, η οποία έφερε στο φως ίχνη από έναν νεολιθικό οικισμό που χρονολογούνται γύρω στο 4800-4700 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι καταστράφηκε από πυρκαγιά.


Ένα από τα δείγματα που πραγματικά εντυπωσιάζει στο σύγχρονο χωριό είναι η παλιά εκκλησία των αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος η οποία έχει κτιστεί το 1857. Οι εργασίες διατήρησης, αναπαλαίωσης και διαμόρφωσης έχουν αναδείξει ένα θρησκευτικό ναό που είναι «διαμάντι» και αποτελεί το επίκεντρο ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη, που θα έρθει στο χωριό να προσκυνήσει αλλά και να θαυμάσει αυτό το αριστούργημα. 


Η εκκλησία έχει δυο εισόδους, μια δυτική και μια νότια. Στην πύλη της νότιας πλευράς, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν σχεδία αρχαίων επιγραφών που έχουν τοποθετηθεί εκεί κατά το χτίσιμο της εκκλησίας το 1857, λένε μάλιστα ότι ήταν από αρχαίο ναό της θέας Αρτέμιδος που προφανώς ήταν χτισμένος εκεί κοντά. Στην ίδια πύλη υπάρχει από την εσωτερική πλευρά κτητορική επιγραφή που αναφέρεται στην ονομασία του ναού.


Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο μικρό χωριό Αρσένιο δεν λειτουργούσε Ελληνικό Σχολείο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι ντόπιοι κάτοικοι την Ελληνική Γλώσσα. Μιλούσαν όμως την Τουρκική, διότι ζούσαν και εργάζονταν με τους Τούρκους στην υπηρεσία του Τούρκου Μπέη. 


Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912-13 με τους Βαλκανικούς πολέμους ιδρύθηκαν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και αφού εκπαιδεύτηκαν  δάσκαλοι  και νηπιαγωγοί από την πολιτεία για σύντομο χρονικό διάστημα, τους έστειλε σε χωριά εντοπίων (και προσφύγων αργότερα), με σκοπό να μάθουν γραφή και ανάγνωση. Ένα από αυτά τα χωριά ήταν και το Αρσένι. Το Δημοτικό Σχολείο Αρσενίου άρχισε τη λειτουργία του από το 1916, χωρίς όμως να έχει αποκτήσει φυσικό χώρο, οπότε στεγαζόταν σε διάφορα δωμάτια σπιτιών του χωριού, το ενοίκιο των οποίων πλήρωναν, άλλοτε οι κάτοικοι και άλλοτε η Κοινότητα.


Μέχρι το 1920 στο χωριό κατοικούσαν 20 οικογένειες εντοπίων και λίγες οικογένειες Τούρκων οι οποίες σχεδόν όλες με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 το εγκατέλειψαν. Στον οικισμό ήρθαν προσφυγές από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, Πόντιοι του Καυκάσου και ακολούθησαν οι Θρακιώτες, οι Πόντιοι Απεσλήδες, από 22 χωριά του Απές του νομού Σεβάστειας. Η ιστορία έδειξε ότι ο εγκλιματισμός των νέων κατοίκων έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα και επέτρεψε στο νεοσύστατο χωριό να αποκτήσει μια ομοιογενή πληθυσμιακή εικόνα. 


Οι παλαιοί κάτοικοι του Αρσενίου, ντόπιοι και πρόσφυγες, γνωρίζουν ότι το 1925 τοποθετήθηκε από την Νομαρχία Πέλλας η πρώτη νηπιαγωγός ηλικίας μόλις 16 ετών. Η διδασκαλία των μαθημάτων γινόταν σε ένα δίπατο τούρκικο σπίτι, πίσω από το δυτικό μέρος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Στον επάνω όροφο του οικήματος κατοικούσε η νεαρή νηπιαγωγός και στο ισόγειο στεγαζόταν το νηπιαγωγείο, πρόχειρο και φυσικά χωρίς μέσα διδασκαλίας. Στο μεταξύ, το κράτος μερίμνησε κι έκτισε το πέτρινο διδακτήριο το έτος 1929, σε τύπο διθέσιου σχολείου. Από την αρχή της λειτουργίας του, φοιτούσαν σ' αυτό, αγόρια και κορίτσια. Ο μέσος όρος των μαθητών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών '40- '50 (κάποιες χρονιές δεν λειτούργησε το σχολείο) ανέρχεται σε 150. Το έτος 1952 προστέθηκε στο αρχικό πέτρινο κτίριο και τρίτη αίθουσα, ενώ τα έτη 1962-64 μέσα στο προαύλιο του Σχολείου κτίστηκε νέο διδακτήριο τύπου διθέσιου.


Κατά το σχολικό έτος 1956-57 στο χωριό λειτούργησε Διτάξιο Νυκτερινό Δημοτικό Σχολείο αρρένων και θηλέων. Επειδή αρκετά παιδιά δεν τέλειωσαν το Δημοτικό Σχολείο και για να πάρουν απολυτήριο, το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε Νυκτερινά Σχολεία. Έτσι και στο Αρσένιο λειτούργησε Νυκτερινό Δημοτικό Σχολείο με συνολικό αριθμό μαθητών 70. 


Το 1963, ιδρύθηκε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγροτοπαίδων Αρσενίου. Ανάμεσα στις δραστηριότητες του συλλόγου κατά το παρελθόν, ήταν η ανέγερση της Αγροτολέσχης, που αποτελούσε μοναδική στο είδος της εκείνη την εποχή. Το 1971, ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Μορφωτικός Σύλλογος Αρσενίου "Μέγας Αλέξανδρος". Στο χωριό διοργανώνεται από το 1985 και κάθε χρόνο η Γιορτή Πράσινου Μήλου, όπου προωθείται το βασικό αγροτικό προϊόν της περιοχής, το πράσινο μήλο. Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν νωπά μήλα, αρτοσκευάσματα όπως μηλόπιτες και τάρτες, και γλυκά όπως μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Στον αθλητικό τομέα υπάρχει η  ποδοσφαιρική ομάδα «Μέγας Αλέξανδρος» με αξιόλογη πορεία στο τοπικό πρωτάθλημα.


Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ιερός ναός Ιωάννου του Θεολόγου που είναι ο προστάτης του χωριού. Οι κάτοικοι πρόθυμοι πάντοτε να σας ξεναγήσουν στο πανέμορφο χωριό τους και να σας κεράσουν καλούδια από τις πλούσιες παραγωγές του. 














Ροζαλία Γαβριηλίδου


1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365