Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Λ. Προκοπίδης: Το ποτάμι στο κέντρο της Αρδέας

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΔΕΑΣ

Με αφορμή την έγκριση από το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, του ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του κέντρου της Αριδαίας, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευάγγελος Προκοπίδης, τόνισε:

Είναι μια σημαντική εξέλιξη για το κέντρο της πόλης. Σε καμία περίπτωση όμως,  η  πρόταση που θα υποβληθεί, δεν μπορεί να  αγνοήσει τους φορείς και τους πολίτες της Αριδαίας. Να προηγηθεί διαβούλευση και αυτοί που θα αναλάβουν την σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης, για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, να λάβουν υπόψη τους, τα ιστορικά στοιχεία που κυριάρχησαν από την ίδρυσή της και τον ρόλο που έπαιξαν στην καθημερινότητα της.

Αναφέρομαι στο ποτάμι, που διασχίζει το κέντρο της Αριδαίας και σε πολλούς νέους είναι κάτι εντελώς άγνωστο.

Θα πρέπει να αναδειχθεί, στο βαθμό που δεν εμποδίζει την υπόλοιπη λειτουργία της.

Με την ανάδειξή του, το κέντρο της πόλης, θα γίνει πολύ ωραιότερο και θα προσφέρει στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες, ωραίες εικόνες και ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Το οφείλουμε στην ιστορία της πόλης, που ήταν άμμεσα συνεδεμένη με το ποτάμι της.

Το οφείλουμε, στις γενιές που μεγάλωσαν μέσα στο ποτάμι και έχουν ξεχωριστές παραστάσεις και αναμνήσεις.

Το μαρτυρούν, οι καρτ-ποστάλ και οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής.

Παρά το γεγονός,ότι η λειτουργία της πόλης ήταν συνυφασμένη, με το ποτάμι και τα υπέροχα γεφυράκια, εν τούτοις οι ανάγκες της δεκατίας  του '60, επέβαλαν στην τότε Δημοτική(Κοινοτική) Αρχή, να το κλείσει και να το μετατρέψει  σε αποχετευτικό δίκτυο.

Σήμερα, έχουν εκλείψει αυτοί οι λόγοι, με την κατασκευή του σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου και του βιολογικού που θα κατασκευαστεί.

Νομίζω, ότι ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα της ανάδειξης τμήματος του ποταμού, από μια άλλη διάσταση και να  μετατρέψουμε το κέντρο της πόλης, σε έναν μοναδικό και ωραίο προορισμό.

(Φωτογραφία της δεκαετίας του '50, όπου όλη η ζωή της πόλης, ήταν γύρω από το ποτάμι).


6 σχόλια:

  1. Ένα δασάκι δεν καταφέρατε να κρατήσετε βιώσιμο, θα ξαναβάλετε το ποταμι την φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς ας κάνουνε κανα δρομο τα βασικα κασ αφησουν τα σεναρια επ φαντασίας

      Διαγραφή
  2. Θα πληρωθούν σπουδαίοι αρχιτέκτονες να φιάξουν εξ ολοκλήρου το κέντρο της Αριδαίας. Το ποτάμι είναι η ωραιότερη ιδέα που όλοι θα θέλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα , σπουδαίοι αρχιτέκτονες και όχι οι προχειρότητες που βλέπουμε στην Αγγελή Γατσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο ειναι σχέδιο Πετρου Ζερζη εδω και πολλα χρονια οταν ηταν Δημαρχος, τον σταματησαν ομως οι γνωστες οικογενειες που ελεγχουν τους ψηφους στην Αριδαια και τα γυρω χωρια , βοηθησαν και βγηκε ο Πασοης ο οποιος πεταξε τα σχεδια στα συρταρια, υπαρχουν εικονες που το πανηγυριζαν μαζι του , ενα βημα προς την σωστη κατευθυνση εκανε ο Δημητρης Μπινος φτιαχνοντας το αποχετευτικο. Το επομενο ειναι ο βιολογικος. Το ποταμι δεν μπορουσε να ανοιξει ενω ηταν ακομα δυκτιο λυμματων , επρεπε να μεινει ανενεργο για μια πενταετια να καθαρισει αλλιως ηταν προβλημα για την δημοσια υγεια και την μυτη μας. Ποιος εχει λοιπον τα κοτσια να το συνεχισει και να το τελειωσει....?? Αυτα ειναι τα μυαλα μας στην Αλμωπια εργο που θα μπορουσε να γινει σε μια 8ετια , παει για 20ετια και βαλε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365