Τρίτη 18 Μαΐου 2021

ΟΑΕΔ: Τρέχουν να προλάβουν τη νέα κοινωφελή εργασία, οι προθεσμίες για την κατάρτιση

Μέχρι τις 21 Μαΐου θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι επιταγές κατάρτισης των ωφελουμένων

Μέχρι τις 21 Μαΐου θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι επιταγές κατάρτισης των ωφελουμένων του κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ σε Δήμους και Περιφέρειες.


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε διευκρινίσεις για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ατόμων σε Δήμους, Περιφέρειες. Όπως τονίζεται ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ημερομηνίες και προθεσμίες ενεργειών που αναφέρονται.


Η κατάρτιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου ενώ οι δηλώσεις έναρξης τμημάτων με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης πέραν της ως άνω ημερομηνίας δεν θα γίνονται αποδέκτες. Συνεπώς σύμφωνα με το έγγραφο δεν υφίσταται ενιαία καταληκτική προθεσμία έναρξης των τμημάτων.


Ειδικά για τους ωφελούμενους που απασχολούνται σε σχολικές δομές των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και συνεπώς οι συμβάσεις των ωφελουμένων τελούσαν σε αναστολή η έναρξη παρακολούθησης της κατάρτισης τους θα γίνεται μετά την 11η Ιουνίου 2021 για όσους απασχολούνται σε γυμνάσια και Λύκεια και ΕΠΑΛ και μετά την 25η Ιουνίου 2021 για όσους απασχολούνται σε δημοτικά.


Σε περίπτωση που η κατάρτιση των ωφελουμένων αυτών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίτερα διακόπτεται για τους ανωτέρω λόγους και συνεχίζεται μετά τις ανωτέρω ημερομηνίες. Συνεπώς μόνο για τους ωφελούμενους που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία η κατάρτιση μπορεί να ολοκληρωθεί μετά την 30η Ιουνίου 2021.

Τονίζεται εκ νέου ότι σε κάθε περίπτωση η έναρξη και η λήξη των τμημάτων θα πρέπει να προγραμματιστεί με βάση το χρόνο ολοκλήρωσης των συμβάσεων εργασίας και με γνώμονα την ολοκλήρωση της κατάρτισης εντός του χρόνου απασχόλησης των ωφελουμένων.


Η έγκριση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί για την αλλαγή περιφερειακής ενότητας ωφελουμένων θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 21η Μαΐου 2021.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 26.000 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα καταρτισθούν.

Δικαιούχοι της κατάρτισης είναι οι ωφελούμενοι έως και 54 ετών συμμετέχουν υποχρεωτικά στην κοινωφελή εργασία ενώ οι άνω των 55 ετών συμμετέχουν εφόσον το έχουν επιλέξει κατά τη διεξαγωγή της πρώτης ατομικής συμβουλευτικής στα ΚΠΑ2.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία δέσμη παρεμβάσεων η οποία θα περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης από 120-150 ώρες αντίστοιχα με το αντικείμενο του προγράμματος κατάρτισης και μετά από σχετική εισήγηση του φορέα εκπόνησης των εκπαιδευτικών ενοτήτων και του περιεχομένου των εκπαιδευτικών υλικών προκειμένου για την αποτελεσματικότητα της κατάρτισης, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τα Θεματικά αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης είναι τα κάτωθι:


Α. Οριζόντιες δεξιότητες

Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (1ο επίπεδο)

Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (2ο επίπεδο)

Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (3ο επίπεδο)


Οργάνωση & Λειτουργία Δημόσιων Υπηρεσιών, Οργανισμών & Επιχειρήσεων

Οριζόντιες Ξενόγλωσσες Ικανότητες στο Χώρο Εργασίας (Αγγλικά)

Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων

Πρώτες Βοήθειες

Περιβαλλοντολογική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων

Ψηφιακές Δεξιότητες Κοινωνικής Δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)


Β. Εξειδικευμένες δεξιότητες

Επαγγελματίας Καθαριστής / Απολυμάνσεις Δημοσίων Χώρων

Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Εργαλεία

Χειρισμός Εργαλειομηχανών

Υπηρεσίες Διαμόρφωσης / Συντήρησης Πρασίνου

Στέλεχος Κοινωνικής Φροντίδας (Διαχείριση πόνου - ψυχολογική στήριξη - δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας)

Οικοδομικές Εργασίες - Εργασίες Κατασκευαστικού Κλάδου


Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων (φυσικών, βιολογικών και τεχνολογικών) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης και η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365