Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Έρχεται μπόνους για εκπαιδευτικούς αλλά... μετά από αξιολόγηση

Αξιολόγηση με μπόνους

Νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών εισάγεται προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.


Αξιολόγηση με μπόνους, διπλό ρόλο αποτίμησης του έργου των δασκάλων και των καθηγητών από διευθυντές και σχολικούς συμβούλους, αλλά και ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία ακόμα και των μαθητών, δίνει νομοσχέδιο που εισάγεται αυτή τη βδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.


Το τελευταίο κομμάτι είναι μία πραγματική καινοτομία καθώς δίνει και στους μαθητές τη δυνατότητα να παρέμβουν στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία τους.


Παράλληλα, θα προβλέπονται και η επιβράβευση, δηλαδή, όσων αριστεύουν, κάτι που θα μεταφράζεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε ειδικά μπόνους (οικονομικά και άλλα). Το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας ενώ η κ. Κεραμέως έχει καλέσει την Παρασκευή τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.


Διαδικασία

Η αξιολόγηση αφορά 180.000 εκπαιδευτικούς ενώ θα γίνεται και ετήσια καταγραφή επιδόσεων στα σχολεία και φάκελοι εκπαιδευτικών με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η αξιολόγηση θα γίνει σε δύο φάσεις: συνολική αξιολόγηση για τα στελέχη εκπαίδευσης και διαμορφωτική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και τη βελτίωση της απόδοσής τους όπου χρειαστεί.


Με τα δεδομένα αυτά, κάθε εκπαιδευτικός θα αξιολογείται από τουλάχιστον δύο αξιολογητές, θα εκτιμάται το ακαδημαϊκό του προφίλ και τα μέσα που χρησιμοποιεί στη διδασκαλία του. Από την πλευρά τους οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν στις αρμοδιότητές τους.


Τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί είναι:


Το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Διαπροσωπικές σχέσεις, παιδαγωγικό κλίμα στην σχολική αίθουσα.

Τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και προετοιμασία της διδασκαλίας. Αντίληψη των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών και διαμόρφωση του σχεδιασμού της διδασκαλίας, διδακτικοί στόχοι, διδακτικές επιλογές, διεξαγωγή της διδασκαλίας και αξιολόγηση των μαθητών.

Την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια. Τυπικές υποχρεώσεις, συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της, επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού.

1 σχόλιο:

  1. Οι τελευταίοι εκπαιδευτικοι που αξιολογήθηκαν, το μακρινό 1982,ήδη συνταξιοδοτηθηκαν. Από τους υπηρετούντες δεν αξιολογήθηκε κανείς. Πολλοί είναι ακατάλληλοι για να τους εμπιστευτουμε τα παιδιά μας. Κάποιοι είναι και επικίνδυνοι (πρόσφατα παραδείγματα). Γνωρίζω την κατάσταση της εκπαίδευσης από μέσα. Μόνο με την αξιολόγηση (και όχι μόνο) θα βελτιωθεί η κατάσταση. Κάποιοι πρέπει να πάνε στο σπίτι τους ως ακατάλληλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365