Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Θεοδώρα Τζάκρη: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα

Δελτίο Τύπου

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα - η δική τους «κανονικότητα» είναι η κατάργηση του τρόπου ζωής των Ελλήνων.


Ομιλία της βουλευτή στην Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την Απεργία της 6ης Μαίου στον Ομαδικό Τάφο, στα Γιαννιτσά


Ομιλία απηύθυνε στην Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή Πανελλαδική Απεργία, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Ομαδικό Τάφο στα Γιαννιτσά, είχε ως κεντρικό θέμα τις σαρωτικές και δυσμενείς αλλαγές που φέρνει στα εργασιακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο που έρχεται σύντομα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να καταργήσει το 8ωρο, να μειώσει τους ελέγχους στους εργασιακούς χώρους και να οδηγήσει στην ελαστικοποίηση της εργασίας και στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η κ. Τζάκρη, στην ομιλία της σημείωσε πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, καταργώντας τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, ενώ κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να ενωθούν στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την ακύρωση του νόμου στην πράξη.


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της βουλευτή:


«Συμπολίτες Εργαζόμενοι,

Είτε προέρχεστε από  τον ιδιωτικό τομέα, είτε είστε  αυτοαπασχολούμενοι, είτε είστε επαγγελματίες και καταστηματάρχες μοιραζόμαστε  όλοι  τις  ίδιες αγωνίες και τα ίδια προβλήματα. 

Γιατί γνωρίζουμε όλοι και  όλες ότι η εργασία δεν είναι κόστος. 

Είναι αναπτυξιακό κεφάλαιο. 

Και ο εργαζόμενος, αλλά και ο αυτοαπασχολούμενος και ο μικρός εργοδότης ανήκουν στις ίδιες οικογένειες Και πλήττονται εξίσου όταν κλονιστεί το δικαίωμα του ενός ή του άλλου στην εργασιακή αξιοπρέπεια. 

Όσο και αν προσπαθεί  η κυβέρνηση  και τα κανάλια της διαπλοκής να μας πείσουν ότι η ανάπτυξη θα  έρθει με τον αφανισμό των εργασιακών δικαιώματων, εμείς γνωρίζουμε καλά ότι η χώρα αυτή στερεώθηκε στην βάση του σεβασμού του δικαιώματος  στην ζωή  και  στην εργασία μετά από πολύχρονους  αγώνες. 

Δεν είναι τα κόμματα, δεν είναι  οι ιδεολογίες, δεν είναι οι κοινωνικές τάξεις που συγκρούονται. Είμαστε όλοι  εμείς απέναντι σε ένα ολοκληρωτικό νεοφιλελεύθερο καθεστώς που απεχθάνεται τις  κοινωνικές κατακτήσεις. 

Την ώρα που στην μητέρα του καπιταλισμού Αμερική ο Πρόεδρος, το Κογκρέσο και η Γερουσία βάζουν φρένο στην εργασιακή εκμετάλλευση και στην υπερπλουτισμό των λίγων για να διασώσουν την κοινωνική συνοχή, εδώ οι Κύριοι Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και  Στουρνάρας  είναι  έτοιμοι  να νομοθετήσουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. 

Έναν  εργασιακό μεσαίωνα που μετατρέπει τον εργαζόμενο σε ανοχύρωτο υπηρέτη της απληστίας των κακών εργοδοτών. 

Ευτυχώς, υπάρχουν και καλοί εργοδότες. Και είναι η πλειοψηφία. Και ειδικά  εδώ στην Πέλλα οι περισσότεροι εργοδότες ξεκίνησαν από εργάτες. 

Και με τους εργαζόμενούς τους είναι φίλοι. Είναι  οικογένεια. Και καταλαβαίνουν τι είναι αυτό για το οποίο διαμαρτυρόμαστε σήμερα. 

Φίλες και  Φίλοι  

Δεν μας νοιάζει αν έχουν την πλειοψηφία να ψηφίσουν αυτό το νόμο- έκτρωμα. 

Μας νοιάζει να βροντοφωνάξουμε ότι η πενθήμερη οκτάωρη εργασία, οι υπερωρίες, οι άδειες και τα δώρα είναι δικαίωμα που θα αποκατασταθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση που θα σχηματίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μετά τις εκλογές. 

Γιατί ο λαός δεν κάνει  το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. 

Ξεγελάστηκε στις 7 Ιουλίου. Αλλά  τώρα έχουν γίνει φανερά τα πάντα. 

Πρώτα χτυπούν την εργασία. 

Αμέσως μετά, όπως περήφανα δηλώνουν στις εφημερίδες της δ ιαπλοκής, Μητσοτάκης και  Στουρνάρας θα πάρουν τα σπίτια  των εργαζομένων. 

Και την ίδια  στιγμή στέλνουν τους νέους  στην ανεργία ή την ξενιτιά. 

Φίλες και Φίλοι

Η δική τους κανονικότητα είναι η κατάργηση του τρόπου ζωής  των Ελλήνων. 

Όταν θέλει  ο κακός  εργοδότης να δουλεύεις δεκατετράωρο και τις μέρες που δεν σε χρειάζεται θα έχουν φροντίσει να παίρνεις τόσο λίγα που ούτε  καφέ να μην έχεις να πιες εδώ στην πλατεία. 

Γιατί όταν καταργούν το δικαίωμα στην απεργία. Όταν καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις. Όταν καταργούν στην πράξη τα συνδικάτα, ποιος θα υπερασπιστεί το ύψος του μεροκάματου ή του μισθού; 

Να θυμίσω  μόνο ότι το 2015 παραλάβαμε μια χώρα που επέτρεπε υποκατώτατο μισθό 425 ευρώ  το μήνα. 

Και όταν τον κάναμε 650 ευρώ  το μήνα έπεσαν να μας φάνε ζωντανούς ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του. 

Αλλά όπως αποδείχτηκε τα χρήματα αυτά έπεσαν στην αγορά. 

Και κινήθηκε η  οικονομία. Και στάθηκε η  κοινωνία  όρθια. 

Και θέλω από εδώ, από το βήμα αυτό  να καλέσω, όλους όσους έχουν επιχειρήσεις να σκεφτούν πως θα σταθεί η αγορά χωρίς εισόδημα και  δουλειές  στους εργαζόμενους; 

Πως θα τα βγάλουν πέρα οι  οικογένειες αν οι γονείς δεν ξέρουν το ωράριο εργασίας τους; 

Φίλες και  Φίλοι

Σε αυτό το νομοσχέδιο κρίνεται η αναπτυξιακή στρατηγική της  χώρας. 

Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει υποσχεθεί στις πολυεθνικές στρατιές κολίγων χωρίς  δικαιώματα. 

Και το νομοθετούν χωρίς να ντρέπονται. 

Αυτοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους. 

Αυτοί που τα παιδιά τους τα στέλνουν από τα κολλέγια στις πολυεθνικές και από τις πολυεθνικές τα φέρνουν πίσω και τα διορίζουν για  να κυβερνήσουν.

Φίλες και φίλοι

Εμείς  σε αυτό το σταυροδρόμι  της  ιστορίας λέμε ΟΧΙ στην κατάλυση των κεκτημένων του κόσμου της  εργασίας.

Εμείς το  δίλημμα το έχουμε  απαντήσει. Στην ερώτηση  «Με τους αριθμούς ή με τους ανθρώπους» εμείς  έχουμε επιλέξει να είμαστε με τους ανθρώπους. 

Σε αυτό το βήμα θα έπρεπε σήμερα να μιλήσουν δημόσια και να δώσουν εξηγήσεις οι βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν αυτό τον νόμο-έκτρωμα. Και την επόμενη μέρα θα  κυκλοφορούν στα εργασιακά ερείπια της Πέλλας. Και θα τολμούν να κοιτάζουν τους  ανθρώπους που κατέστρεψαν στα μάτια. 

Φίλες και Φίλοι

Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Δεν τελειώνει. Και τον νόμο  θα τον ακυρώσουμε στην πράξη. Χέρι – χέρι  εργαζόμενοι και εργοδότες. 

Γιατί η κοινωνία είμαστε εμείς. Και οι ζωές είναι δικές μας. Και τα δικαιώματα είναι συμφωνημένα. Και έχουμε μάθει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. 

Μαζί στον αγώνα. Μαζί στην αντίσταση απέναντι στον νόμο. Χέρι-χέρι θα τους ανατρέψουμε. Και θα ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα. 

Φίλες και Φίλοι 

Καλούς αγώνες. Όλοι μαζί στο τέλος θα νικήσουμε. Μη φοβάστε. Είμαστε οι πολλοί. Και είναι οι λίγοι. Ο,τι κι αν ψηφίσουν, θα το ακυρώσουμε στους δρόμους και στην Βουλή. 

ΚΑΛΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ».-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365