Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Η θρόμβωση μπορεί να κρύβεται στο πιάτο σου: Ποιες τροφές βοηθάνε να μην πάθεις

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλ

Θρόμβωση μπορεί να πάθει κανείς και λόγω διατροφής. Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει γύρω από τις θρομβώσεις που προκαλούνται μετά από τον εμβολιασμό κάποιων ανθρώπων με τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson παρόλο που τα ποσοστά θνητότητας είναι μικρά.


Πολλοί αγνοούν ότι η αιτία βρίσκεται στο πιάτο τους, αλλά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.


Ο κόσμος ανησυχεί για την υγεία του και όπως είναι λογικό καθώς οι περισσότεροι «δεν θέλουν να παίζουν» με τις πιθανότητες.


Σύμφωνα με το news4health.gr θρόμβωση μπορεί να πάθει κανείς όχι μόνο από ένα εμβόλιο το οποίο είναι σπάνιο, αλλά από το κάπνισμα και σε ελάχιστες περιπτώσεις από τα αντισυλλυπτικά χάπια, γεγονός το οποίο έχει συζητηθεί πολλάκις ενώ δεν είναι λίγες οιφορές που η έχουν γίνει συγκρίσεις για να κατανοήσει ο κόσμος πόσο μικρή είναι η πιθανότητα να πάθεις θρόμβωση από ένα εμβόλιο σε σχέση με τις απλές καθημερινές συνήθειες, όπως το...κάπνισμα.


Ειδικά για το κάπνισμα και τα αντισυλλυπτικά έχει αφιερωθεί πολύ....μέλάνι και αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό ούτε και ακριβές να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ αυτών.




Σε κάθε περίπτωση,  η κακή διατροφή συντομεύει τη ζωή σε παγκόσμια κλίμακα, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από το κάπνισμα και την υπέρταση, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Η μελέτη σε περίπου 200 χώρες, συνδέει την κακής ποιότητας διατροφή με σχεδόν 11 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2017. Αυτό ισοδυναμεί με το 22% των θανάτων ενηλίκων για το συγκεκριμένο έτος


Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τη χρήση καπνού με 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και την υπέρταση με 10 εκατομμύρια θανάτους.


Επειδή οι συζητήσεις γύρω από τι μπορεί να πάθεις δεν τελειώνουν ποτέ θα «παρουσιάσουμε» αρχικά τις τροφές που βοηθάνε να ΜΗΝ πάθεις θρόμβωση.


Αν θέλετε από την άλλη να δείτε τις συγκρίσεις των πιθανοτήτων μεταξύ καπνίσματος, αντισυλλυπτικών και όχι μόνο κάνετε λίγο υπομονή και τις δείτε στην συνέχεια...Οι τροφές που μπορεί να μας βοηθήσουν να ΜΗΝ πάθουμε θρόμβωση είναι:


Ψάρι


Πουλερικά


Λαχανικά


Φρούτα


Tροφές Ολικής Αλέσεως


Ξηρούς καρπούς


Φασόλια


Καλά λιπαρά όπως λάδι και λάδι canolaΟι τροφές αυτές βοηθούν και στον έλεγχο της φλεγμονής.


Πρώτον, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, που μειώνουν άμεσα τη φλεγμονή.


Και ως μέρος ενός σχεδίου υγιεινής διατροφής, μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, το οποίο μειώνει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.


Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ελέγξουν τη φλεγμονή είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα,σταφύλια και το τσάι.


Σχέση φαρμάκου - τροφής


Κάποιες υγιεινές τροφές ειναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ και μπορούν να μειώσουν την δραστικότητα των ανιτπηκτικών.


Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό για να καταναλώνετε:


Σπανάκι


Kale


Λαχανάκια Βρυξελλών


Πράσινο Λάχανο


Μπρόκολο


Χυμός


Κράνμπερι


Πράσινο τσάι


Μαγιονέζα


Ιχθυέλαιο


Μπορεί να μην χρειάζεται να τις κόψετε τελείως από την διατροφή σας, ωστόσο μπορεί ο γιατρός σας να σας προτείνει να τρώτε λιγότερη ποσότητα από αυτές τις τροφές.


Η φλεγμονή είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας θεραπεύει την καταστροφή των κυττάρων από τυχαίους εισβολείς, όπως χημικές ουσίες, γύρη και μικρόβια. Αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένη φλεγμονή στο σώμα σας.


Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες οι οποίες δεν δημιουργούν προβλήματα στο αίμα όπως οι διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Για αυτό  πρέπει να μιλάτε με τον γιατρό σας.


Για να μειώσετε τις πιθανότητες θρομβώσεις μπορείτε να αποφύγετε τις συγκεκριμένες τροφές:


Επεξεργασμένες τροφές όπως λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, κράκερς, πατάτες τηγανιτές, δημητριακά με ζάχαρη, γλυκά, προσυσκευασμένο φαγητό και fast foodΕπίσης τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα ζαχαρωτά αλλα και η μαργαρίνη και το λαρδί όπως επίσης το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.


Αποφύγετε το αλάτι


Όταν ο οργανισμός μας έχει περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται τότε η πίεση του αίματος αυξάνεται και το σώμα μας συγκρατεί νερό. Αυτό «κουράζει» την καρδιά και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος και θρόμβους.Το προμαγειρεμένο φαγητό περιέχει αρκετό αλάτι, πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ανάλογα με την ηλικία και την υγεία οι περισσότεροι ενήλικες δεν πρέπει να λαμβάνουν 2,300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα τα οποίαστην ουσία είναι ενα κουταλάκι του τσαγιού.


Αλκόολ: Να πιείς ή να μην πίεις;


Ένα μικρό ποτήρι κρασί μπορεί να αραιώσει το αίμα και να βοηθήσει την καρδιά σου. Πάνω από δύο ποτηράκια όμως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να αυξήσουν τον αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα και επομένως τον κίνδυνο θρόμβωσης.


Και με τον καφέ τι γίνεται.


Τα δεδομένα τριών διαφορετικών μελετών έδειξαν ότι εως και 4 ποτήρια καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης(DVT) κατά 11%, ενώ αν πίνεις πάνω από 5 τότε μειώνεις τις πιθανότητες κατά 25%.Επιπλέον, η μεγάλη κατανάλωση καφέ αυξάνει την αυπνία, τους πονοκεφάλους, το τρέμουλο στα χέρια και όχι μόνο...


Ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων από διάφορα αίτια


Σε κάθε περίπτωση πρέπει όπως φαίνεται από τους παρακάτω πίνακες ο κίνδυνος θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξαιρετικά μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο θρόμβωσης από άλλες αιτίες, όπως το κάπνισμα ή τα αντισυλληπτικά χάπια.


Το πιο ενδεικτικό στατιστικό, όμως, είναι σε περίπτωση που μολυνθείς από COVID, ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων φτάνει το 16,5%.



Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων στο αίμα από:


Εμβόλιο της AstraZeneca: 8 περιστατικά σε 1 εκατ. εμβολιασμούς, , 0,0008%Αντισυλληπτικά χάπια: 500- 1000 περιστατικά σε 1 εκατ. γυναίκες, 0,05% έως 0,12%. Κάπνισμα: 1763 περιστατικά σε 1 εκατ. καπνιστές, 0,18% ,Λοίμωξη COVID: 165.000 περιστατικά σε 1 εκατ. ασθενών COVID, 16,5%



O κίνδυνος θανάτου από το εμβόλιο συγκριτικά με άλλα αίτια


Η παραπάνω εικόνα δείχνει την σύγκριση του κινδύνου θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZenaca με τον κίνδυνο θανάτου από άλλες καταστάσεις (στοιχεία από το Winton Centre for Risk and Evidence Communication, Cambridge, UK ).


Σημειώστε ότι ο κίνδυνος θανάτου από το εμβόλιο είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο θρομβώσεων συνολικά, επειδή ένα μικρό μόνο ποσοστό με την επιπλοκή αυτή καταλήγει.


O κίνδυνος θανάτου από Covid είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο θρομβώσεων λόγω εμβολιασμού, ακόμη και σε νέα άτομα.


Γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές οδηγίες από τις διάφορες χώρες σχετικά με τα εμβόλια αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365