Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Το πιο «πολλά υποσχόμενο» εμβόλιο COVID που ελάχιστοι γνωρίζουν

Ένα εμβόλιο για τους «φτωχούς»

Στη εποχή της Moderna, της Pfizer, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson πλησιάζει ο ερχομός ενός 5ου εμβολίου COVID που αναμένεται να «αλλάξει το παιχνίδι» της πανδημίας και να ενισχύει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.


Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία Novavax δεν έχει καταφέρει ποτέ να φέρει προϊόν της στην αγορά. Το εμβόλιο που παρασκευάζει ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές τελευταίας φάσης (ΙΙΙ) μήνες μετά την έγκριση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.


Το εμβόλιο της Novavax, όμως, αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό όσο τα 2 προηγούμενα σε δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, η εταιρεία ετοιμάζεται τώρα να καταθέσει αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την έγκριση του εμβολίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ακόμα δεν έχει εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στις ΗΠΑ, παρόλο που ηγούταν της κούρσας πριν κάτι μήνες.


Ένα εμβόλιο για τους «φτωχούς»

Ο ερχομός του Novavax έρχεται σε μία περίοδο ανησυχίας για την άνιση διανομή εμβολίων COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Ας σημειωθεί ότι 31% των δισεκατομμυρίων εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έχουν πάει στη Βόρεια Αμερική και μόλις κάτω του 2% στην Αφρική.


Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο έτος, καθώς έλαβε 1,6 δις ευρώ από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη και την παραγωγή του. Είναι επίσης μία από τις λίγες φαρμακευτικές που υποσχέθηκε σημαντικές παραδόσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 1,1 δις δόσεων σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, όπου τα κρούσματα παραμένουν ψηλά.


Το Ινστιτούτο Serum στην Ινδία αναμένεται να παράγει περισσότερες από 1 δις δόσεις του εμβολίου της Novavax φέτος. Οι περισσότερες από αυτές θα πάνε στο μηχανισμό COVAX, ο οποίος επιχειρεί να μοιράσει εμβόλια στις φτωχότερες χώρες. Ο COVAX αναφέρει ότι έχει συμφωνίες για περίπου 1,1 δις δόσεις της Novavax, που σχεδόν ισοφαρίσουν τις αντίστοιχες παραγγελίες για το εμβόλιο της AZ.


Αντιθέτως η Pfizer έχει δεσμεύσει μόλις 40 εκατ δόσεις στο μηχανισμό φέτος και η Moderna βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις με αυτόν. Πολλές από τις ατομικές συμφωνίες είναι με τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Johnson & Johnson έχει δεσμεύεσει 500 εκατ. δόσεις στο COVAX αλλά οι περισσότερες από αυτές αναμένονται στους τελευταίους 3 μήνες του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365