Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Κορονοϊός: Όλη η αλήθεια για τις παρενέργειες των εμβολίων

Διάστημα επικινδυνότητας

Στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας έχουν μπει οι παρενέργειες των εμβολίων για τον SARS-CoV-2.


Στη χώρα μας έχουν συμπληρωθεί στον ΕΟΦ 1.500 κίτρινες κάρτες, με περιστατικά που συσχετίζονται με τον εμβολιασμό, εκ των οποίων πέντε σοβαρές περιπτώσεις θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και ένα περιστατικό περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer.


Ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος εξηγεί ότι όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Ωστόσο, τονίζει ότι και τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας για την COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ειδικότερα, στα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούν το mRNA (Pfizer, Moderna) έχουν καταγραφεί αναφυλακτικές αντιδράσεις, περιστατικά μυοκαρδίτιδας και θρομβώσεων. Ωστόσο, τα περιστατικά αυτά είναι πολύ λίγα, αναλογικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. «Από την άλλη πλευρά, το κύριο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στα εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό ως φορέα (ΑstraZeneca, Johnson & Johnson) είναι ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με θρομβώσεις και αιμορραγία. Να αναφέρουμε ότι η πρωτεΐνη ακίδα του ιού έχει από μόνη της προθρομβωτική δράση, γι’ αυτό εάν κάποιος νοσήσει έχει, ούτως ή άλλως, πιθανότητες να πάθει θρόμβωση. Η ίδια πρωτεϊνική ακίδα “εκφράζεται” και στα εμβόλια, γι’ αυτό προκύπτει η πιθανότητα των θρομβώσεων, που όμως είναι μεγαλύτερη αν κάποιος νοσήσει από κορονοϊό», τονίζει ο κ. Χρούσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τον εμβολιασμό, το σπάνιο σύνδρομο VITT που προκαλεί θρομβώσεις έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζεται με αρκετά μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.


Για τον λόγο αυτό, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το εμβόλιο της AstraZeneca δεν γίνεται στις νεαρές ηλικίες.


Διάστημα επικινδυνότητας


Σχολιάζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στη χώρα μας να μην αλλάξουν τα ηλικιακά όρια για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι, επισημαίνει ότι, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, η απόφαση αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διεθνής ιατρική κοινότητα έχει προσδιορίσει το χρονικό διάστημα επικινδυνότητας για την εμφάνιση του συνδρόμου VITT σε διάστημα 5 έως 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό.


Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365