Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Έρχονται διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Το πρόγραμμα είναι έτοιμο, θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου

Στις διευκολύνσεις που θα έχουν το επόμενο διάστημα όσοι εμβολιαστούν αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους.


Το πρόγραμμα είναι έτοιμο, θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα ένταξης των ιδιωτών γιατρών στην εμβολιαστική εκστρατεία. Με την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, το οποίο θα δημιουργηθεί εντός του καλοκαιριού, όπως εκτιμά ο κ. Θεμιστοκλέους, εντείνεται η συζήτηση για τις διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους, που θα οδηγήσουν σε «ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως».


Κύριε Θεμιστοκλέους, το εμβολιαστικό πρόγραμμα οδηγείται στην κορύφωσή του. Σε τι σημείο θα φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι, για παράδειγμα τον Αύγουστο; Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως εμβολιασμένων;


Είναι κάπως παρακινδυνευμένο να αναφέρουμε συγκεκριμένα ποσοστά από τη στιγμή που δεν έχουμε το πλήρες πλάνο παραδόσεων από όλες τις εταιρίες για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τείχος ανοσίας θα δημιουργηθεί εντός του καλοκαιριού.


Ας δούμε λίγο τα στοιχεία, μέχρι σήμερα ξεπεράσαμε τους 6.600.000 εμβολιασμούς, καθημερινά διενεργούμε περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς και έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος, εάν αυξηθούν οι παραδόσεις. Να σημειώσω ότι 4.150.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση, 39%, και 2.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 24%. Θα ήθελα να πω ότι ο στόχος της ανοσίας εξαρτάται από δύο παράγοντες, από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και από τη συμμετοχή των πολιτών.


Πού θεωρείτε ότι οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένα νησιά; Υπάρχει η πρόβλεψη εκτός του μονοδοσικού εμβολίου να τροφοδοτηθούν τα νησιά και με mRNA εμβόλια;


Τη στιγμή αυτή ενισχύουμε περαιτέρω τη δυναμικότητα της «Γαλάζιας Ελευθερίας» ανοίγοντας νέα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια της Pfizer.


Σε σχέση με τα ποσοστά στα νησιά θα ήθελα να αναφέρω ότι στη συντριπτική πλειονότητα των νησιών μας έχουμε μία πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη, αρκετά πιο μπροστά από την υπόλοιπη χώρα. Ο μέσος όρος εμβολιασμού σε όλα τα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων είναι στο 61% για τους εμβολιασμένους με τουλάχιστον μία δόση και στο 56% για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.


Επίσης, έχει καταγραφεί μία πολύ σημαντική αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με μέσο εμβολιασμού στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας στο 46% σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και 32% στους πλήρως εμβολιασμένους.


Θέλω να τονίσω ότι τα νησιά μας εξαρχής αποτελούσαν ξεχωριστό επιχειρησιακό βραχίονα της επιχείρησης «Ελευθερία» και με στόχο την αύξηση της κάλυψης και κατ’ επέκταση την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού τους. Είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και στα νησιά που παρουσιάζουν πιο χαμηλά ποσοστά, όπως λέτε, θα φτάσουμε τους στόχους μας κάνοντας ό,τι χρειάζεται σε συνεργασία και με τις δημοτικές Αρχές.


Η συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό έως τώρα είναι η αναμενόμενη; Περιμένατε σε κάποιες ομάδες μεγαλύτερη συμμετοχή και, εάν ναι, σε ποιες; Υπάρχει η πρόβλεψη παρεμβάσεων για να αυξηθούν τα ποσοστά σε όλες τις ηλικίες; Τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους θα μπορούσαν να βοηθήσουν;


Μ. Θεμιστοκλέους: Στις ηλικίες άνω των 60 ετών που μπορούν να κλείνουν ραντεβού εδώ και αρκετό καιρό σε όλα τα εμβόλια, μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 71% και αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 74%. Τα ποσοστά αυτά σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες σταδιακά αυξάνονται και ξεπερνούν το 70%, συνυπολογίζοντας και τα κλεισμένα ραντεβού.


Σχετικά με τα «προνόμια» πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο προνόμιο του εμβολιασμού είναι η προστασία που παρέχει ο ίδιος ο εμβολιασμός. Αυτό δεν πρέπει να το προσπερνάμε τόσο εύκολα, κυρίως, οι πολίτες που είναι πιο ευπαθείς στη νόσο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.


Επιπρόσθετα, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με την έννοια «προνόμιο». Αν θέλουμε να το θέσουμε στη σωστή του βάση, πιστεύω πως δεν είναι θέμα «προνομίου» αλλά θέμα ταχύτερης επιστροφής στην κανονικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Βλέπουμε ότι ήδη τέτοια μέτρα εφαρμόζονται σε χώρες που είναι πιο μπροστά στον εμβολιασμό, όπως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φοράνε μάσκα, να πηγαίνουν ελεύθερα σε εστιατόρια και κλειστούς χώρους. Το επόμενο διάστημα θα δούμε και εμείς κάποιες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους και να επισημάνω πως ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επιστροφή σε μια φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή.


Τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία με την εταιρία. Πώς επηρεάζεται από αυτό το «διαζύγιο» η Ελλάδα; Θα υπάρξουν απώλειες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα;


Μ. Θεμιστοκλέους: Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με την AstraZeneca δεν αφορά το τρέχον εμβολιαστικό πρόγραμμα του 2021 αλλά τα νέα συμβόλαια προμήθειας του 2022.


Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των παραδόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson. Ποια είναι η ενημέρωση που έχετε από την εταιρία; Υπάρχει plan B, ώστε να μην πάνε πίσω οι εμβολιασμοί;


Μ. Θεμιστοκλέους: Υπάρχουν μία σαφής χρονική καθυστέρηση και μείωση των παραδόσεων σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της Johnson & Johnson για το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ελαφρώς μειωμένες παραδόσεις για τον Μάιο και δεν έχουμε επιβεβαιωμένες παραδόσεις για τον Ιούνιο. Οπως έχουμε ξαναπεί, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός βασίζεται πάντα στις επιβεβαιωμένες παραδόσεις. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ακόμα κι αν υπάρχουν καθυστερήσεις, δεν θα επηρεαστεί ο απώτερος στόχος, της δημιουργίας του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού.


Πόσες ιδιωτικές δομές Υγείας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην εμβολιαστική εκστρατεία; Πότε θα ξεκινήσουν; Να περιμένουμε να ενταχθούν και τα φαρμακεία;


Μ. Θεμιστοκλέους: Το προηγούμενο διάστημα απευθύναμε πρόσκληση για την ένταξη των ιδιωτικών δομών στην επιχείρηση «Ελευθερία». Μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί γίνονται, κυρίως, στα εμβολιαστικά κέντρα του Δημοσίου. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό των κατάκοιτων με τους ιδιώτες ιατρούς και έτσι θα γίνει το πρώτο βήμα της ένταξής τους. Ανάλογα με τις παραδόσεις του Ιουνίου και, κυρίως, εάν έχουμε αυξημένες παραδόσεις από την Johnson & Johnson, τότε θα ενταχθούν και οι ιδιωτικές δομές. Μέχρι στιγμής, πάντως, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους ιδιωτικούς φορείς. Η ένταξη των φαρμακείων, αντίστοιχα, θα εξετασθεί σε επόμενη φάση και θα καθοριστεί από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.


Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο εμβολιασμού κατ’ οίκον των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει και ποια εμβόλια θα αξιοποιηθούν;


Το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον είναι έτοιμο, επεξεργαζόμαστε τις τελευταίες λεπτομέρειες και ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει έως το τέλος Ιουνίου. Στόχος είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια βαριάς αναπηρίας και δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.


Στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα εμβόλια. Στην παρούσα φάση, βέβαια, θα χρησιμοποιηθεί για λόγους ευκολίας το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.


Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα γίνονται από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή σε πλατφόρμα που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες. Οι ιδιώτες ιατροί θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας και θα προβαίνουν σε εμβολιασμούς πιστοποιώντας ότι τα άτομα πληρούν τα κριτήρια. Ο εμβολιασμός των πολιτών θα γίνεται δωρεάν και οι ιατροί θα αμείβονται από το κράτος. Επίσης, οι εμβολιασμοί θα γίνονται και στα ιατρεία, για εξοικονόμηση δόσεων, καθώς παραμένει η δυσκολία άντλησης πέντε δόσεων από ένα φιαλίδιο. Οι ιατροί που θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν, ώστε οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.


Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός εφήβων 12-15 ετών είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας; Κρίνετε ότι θα οδηγηθούμε σε καθολικό εμβολιασμό των ηλικιών αυτών, ώστε να εξυπηρετηθεί ο παραπάνω σκοπός, ή θεωρείτε ότι δεν θα απαιτηθεί, τουλάχιστον για λόγους αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης;


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη διενέργεια εμβολιασμών στις ηλικίες 12-15 και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει τον εμβολιασμό των παιδιών σε σχέση με τον ρόλο τους στη διασπορά του ιού, στη νοσηρότητα, στη θνησιμότητα και λαμβάνοντας υπόψη, κυρίως, την ασφάλεια των παιδιών θα μας δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες. Εμείς είμαστε έτοιμοι όταν η Επιτροπή μάς δώσει το «πράσινο φως» να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό και σε αυτές τις ηλικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365