Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Εστίαση: Πώς ανοίγουν οι κλειστοί χώροι από 15 Ιουλίου, τα τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Το άνοιγμα των κλειστών χώρων ιδιαίτερα στην εστίαση έχει τοποθετηθεί για τις 15 του Ιουλίου

Το σχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών χώρων έχει πλέον εξειδικευτεί, πώς θα τιμωρούνται οι παραβάτες καταστηματάρχες και πελάτες.


Το άνοιγμα των κλειστών χώρων ιδιαίτερα στην εστίαση έχει τοποθετηθεί για τις 15 του Ιουλίου, αν και η διασπορά του ιού και η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, προκαλεί δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, που φτάνουν μέχρι και στην επανεξέταση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.


«Αμιγείς» και «μεικτοί» χώροι

Στις 15 Ιουλίου, ανοίγουν οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων, οι οποίοι και χωρίζονται σε «αμιγείς» και «μεικτούς». Σε όσους οι καταστηματάρχες διαλέξουν να χαρακτηρίσουν «αμιγείς» επιτρέπεται η παρουσία μόνο όσων έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ η πληρότητα ορίζεται στο 85%.


Αντίθετα σε όσους οριστούν ως «μεικτοί», η πληρότητα ορίζεται στο 50% και η είσοδος επιτρέπεται με αρνητικό test, rapid ή PCR, όχι όμως και self test.


Τα πρόστιμα για καταστηματάρχες και πελάτες

Τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά» τόσο για τους παραβάτες καταστηματάρχες όσο και για τους «πονηρούς» πελάτες.


Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να δηλώσουν αν ο χώρος του είναι «αμιγής» ή «μεικτός». Αν δεν το κάνουν τιμωρούνται με 3.000 ευρώ πρόστιμο. Υποχρεούνται ακόμα να ενημερώνουν με σήμανση στην είσοδο του καταστήματος για τι είδους χώρο πρόκειται. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ.


Τα καταστήματα τιμωρούνται από την πρώτη παράβαση με αναστολή λειτουργίας από 7 στην πρώτη περίπτωση, έως 15 μέρες στην υποτροπή και οριστική αφαίρεση άδειας στην τρίτη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και τις 10.000.


Πελάτης χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, όμως τα πράγματα είναι... 10 φορές χειρότερο αν το έγγραφο που φέρει είναι πλαστό καθώς τότε θα τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ!

Μέσω του gov.gr οι πελάτες θα μπορούν να αναζητήσουν αν το κατάστημα που θέλουν να επισκεφθούν είναι αμιγές ή μεικτό αλλά και αν έχει υποπέσει σε κάποια σχετική παράβαση.


Η εφαρμογή και ο έλεγχος του πιστοποιητικού

Η δέσμευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πως στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα επιτρέψει την επιβεβαίωση των εγγράφων από τους καταστηματάρχες.


Η εφαρμογή αυτή θα επιτρέπει με μια σάρωση του barcode των εγγράφων, να βεβαιώνεται η εγκυρότητά τους με τρεις χρωματικές ενδείξεις:


Πράσινη αν πρόκειται για έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης

Κίτρινη για αρνητικό τεστ

Κόκκινη για λανθασμένο ή πλαστό έγγραφο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365