Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Εργαζόμενοι Ν. Πέλλας: Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα σε όλους τους χώρους δουλειάς

Δελτίου Τύπου ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Το νέο κύμα καύσωνα που κατακλύζει από σήμερα όλη την χώρα επιβάλει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας μας.  Το θερμόμετρο έχει «χτυπήσει κόκκινο», ωστόσο χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι αναγκάζονται να βρίσκονται αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.

Οι ημέρες του καύσωνα  αποτελούν ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για την εργατική τάξη. Σε συνθήκες καύσωνα όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται  οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο ( όπως είναι οι συνάδελφοι στις ταχυμεταφορές και το delivery), αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, μεταλλική σκεπή, κουζίνες κτλ), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ λειτουργία μηχανών) οι συνθήκες εργασίας είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Σε όλους αυτούς τους χώρους υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας».

Η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους εργασίας με ευθύνη του  Υπουργείου Εργασίας, διευκολύνει την εργοδοσία να εκβιάζει εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας την ζωή τους « κορώνα –γράμματα».

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

 Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει για πολλές μέρες τους 40 βαθμούς, αγγίζοντας κάποιες ώρες τους 43 και 44 βαθμούς, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να είναι εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς. 

Το κράτος και η εργοδοσία αντιμετωπίζουν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας ως κόστος που πρέπει να περικόψουν. Για όλους εμάς η δημιουργία ενός αγωνιστικού πλαισίου πάλης είναι ο μόνος τρόπος να μην θρηνήσουμε για άλλη μια φορά θύματα, να μη σακατευτούν εργαζόμενοι, να μην κινδυνεύσει η υγεία και η ασφάλεια κανενός μέσα στους χώρους δουλειάς. 

Θεωρούμε ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων και των σωματείων τους να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι΄ αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς καμία αυστηρή εφαρμογή έστω και της κολοβής σημερινής νομοθεσίας.

Απαιτούμε:

1. Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

2. Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.

1. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.

3. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

4. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.

6. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)

7. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης με την εργοδοσία που, με την τρομοκρατία ή με το καλόπιασμα, προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν να τα πάρουν. 

Απαιτείται επόμενα η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των ταξικών σωματείων, των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα, να τα μαζικοποιήσουν, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης και να βάλουν στην άκρη συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ανύπαρκτες και αδιάφορες μπροστά στα τεράστια ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά για την εργατική τάξη. 

Χρειάζεται ο καθένας μας να προπαγανδίσει αυτά τα μέτρα σαν στόχους πάλης μέσα στους εργαζόμενους. Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους σε κάθε  χώρο δουλειάς, σημείο καταγγελίας, πληροφόρησης και αγωνιστικής στήριξης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας. Για την προστασία των δικαιωμάτων μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς. 

ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΟΥ

ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Έδεσσα: 6948632036   -   Γιαννιτσά: 6936116086

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365