Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021

Πρόταση Σταμενίτη για απλοποίηση έκδοσης ΑΜΚΑ των εργατών γης από τρίτες χώρες

Δελτίο Τύπου

Την πρόταση για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης ΑΜΚΑ για τους μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες κατέθεσε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης με επιστολή του προς το Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Δουφεξή. 

Σκοπός της πρότασης είναι η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των διαδικασιών και κατά συνέπεια η μείωση της ταλαιπωρίας των παραγωγών – εργοδοτών. 

Όπως είναι γνωστό, με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο τρόπος μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, δίνοντας έτσι λύση σε ένα τεράστιο ζήτημα που απασχόλησε τους παραγωγούς. Βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία οι παραγωγοί που μετακαλούν εργάτη προκειμένου να εργαστεί στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις καταθέτουν μια σειρά από δικαιολογητικά που ελέγχονται από τις Δημόσιες Αρχές. Εν συνεχεία εκδίδονται τα ΑΦΜ των εργατών από την ΑΑΔΕ βάσει συνολικών καταστάσεων, χωρίς την υποχρέωση του εργοδότη και του εργάτη για εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι για να ολοκληρωθεί η μετάκληση ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία που ελέγχεται, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης προτείνει την αυτόματη έκδοση ΑΜΚΑ, που είναι απαραίτητο για την έκδοση εργόσημου, μέσα από τη διασύνδεση των συστημάτων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ. Δεδομένου ότι ο σχετικός έλεγχος για τη νομιμότητα των στοιχείων του μετακαλούμενου εργάτη γίνεται πριν από την είσοδο του στη χώρα, δεν καθίσταται απαραίτητη η εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών ούτε και η παρουσία του εργοδότη στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προκειμένου να εκδοθεί ο ΑΜΚΑ. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σταμενίτης, με την υιοθέτηση της πρότασης, παράλληλα με τη μείωση της ταλαιπωρίας των παραγωγών,  σημαντικό θα είναι και το όφελος των τοπικών καταστημάτων του ΕΦΚΑ που σήμερα επιφορτίζονται το έργο της διεκπεραίωσης τεράστιου όγκου εξατομικευμένων αιτήσεων. 

Για το εν λόγω ζήτημα ο κ. Σταμενίτης πραγματοποίησε και συνάντηση με το Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Δουφεξή την προηγούμενη Παρασκευή (09.07.2021) ενώ κατέθεσε και κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη, με αριθμό πρωτοκόλλου 7934/12.7.2021.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365