Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Θα απολύονται οι εργαζόμενοι σε δομές που αρνούνται να εμβολιαστούν μετά την αναστολή

Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις μονάδες φροντίδας υγείας ηλικιωμένων μίλησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.


Όπως είπε στο ΟΡΕΝ το πρωί της Τετάρτης, η απόφαση ελήφθη αφενός λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και αφετέρου λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού που παρατηρούνται στις τάξεις των εργαζομένων των δομών. Δίνοντας μία εικόνα, είπε χαρακτηριστικά πως το ποσοστό των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί είναι υψηλότερο από αυτό των εργαζομένων από τους οποίους ούτε το 50% δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό.


Μιλώντας για το πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο που ανακοινώθηκε η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο εργοδότης στις δομές, όταν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, τότε δεν θα μπορεί να προσέρχεται στην μονάδα φροντίδας. Είναι ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει πως ο εν λόγω εργαζόμενος δεν θα προσέρχεται για να εργαστεί και κατά συνέπεια δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μισθό.


Από τις 16 Αυγούστου και ύστερα, μιλώντας για τα κενά στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις για να καλύψει τα κενά. Συνεχίζοντας δε, σημείωσε πως σχεδιάζεται να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής ή μία περίοδο απόφασης στον εργαζόμενο για να αποφασίσει να εμβολιαστεί.


«Στις 16 Αυγούστου εάν δεν έχεις κάνει την πρώτη δόση, φεύγεις με άδεια αποδοχών και στην θέση σου ο εργοδότης προσλαμβάνει κάποιον άλλον. Αυτό που σχεδιάζουμε λοιπόν, είναι αυτή η άδεια να έχει ένα ‘ταβάνι’, λέμε τώρα, ενός μήνα και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει ‘μετά από έναν μήνα, ο ανεμβολίαστος δεν είναι ικανός να προστατεύσει τους ασθενείς’ και μετά από ένα διάστημα να μπορεί να απολυθεί», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.


«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων…. στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε: «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365