Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Αριδαία: Έχουν πραγματοποιηθεί 18.000 δόσεις εμβολίου - Επίσκεψη Τζάκρη στο Κέντρο Υγείας και στο Εμβολιαστικό Κέντρο

Δελτίο Τύπου

Θεοδώρα Τζάκρη: Το τέταρτο κύμα είναι ήδη παρόν και στην Μακεδονία και απαιτείται αυξημένη προσοχή από όλους και πολύ περισσότερο από τους υπευθύνους.

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας και στο Εμβολιαστικό Κέντρο Αριδαίας

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα πανελλαδικά, επισκέφτηκε σήμερα 20 Αυγούστου 2021 το Κέντρο Υγείας και το Εμβολιαστικό Κέντρο Αριδαίας όπου και ενημερώθηκε από την Διευθύντρια κ. Δήμητρα Γούνη για τις ελλείψεις προσωπικού στο ΚΥ και την πορεία των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα τα χθεσινά κρούσματα covid 19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ  για ολόκληρη την Μακεδονία (Κεντρική, Δυτική και Ανατολική) παρουσιάζουν τα εξής ανησυχητικά σημεία

Α) για πρώτη φορά  εμφανίζουν τα κρούσματα της Μακεδονίας σε απόλυτους αριθμούς πάνω από την Αττική (820 κρούσματα στην Μακεδονία εκ των οποίων 314 στην Θεσσαλονίκη και 709 σε ολόκληρη την Αττική). Σημειωτέων ότι στην Αττική βρίσκεται το 35% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και στην Μακεδονία το 25%. 

Β) για πρώτη φορά τα κρούσματα covid 19 στην Μακεδονία υπερβαίνουν  τον εθνικό μέσο όρο. Δηλαδή επί των 3.273 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες τα 820 κρούσματα της Μακεδονίας υπερβαίνουν το 25% του πληθυσμού της, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τους τελευταίους μήνες που ήταν η καλύτερη επιδημιολογικά Περιφέρεια. Αυτό οφείλεται στην επιδημιολογική επιδείνωση της Μακεδονίας που πιθανολογείται ότι είναι ακόμη χειρότερη λόγω ευρύτερης υποκαταγραφής. 

Αυτό σημαίνει ότι 

i) χρειάζεται πιο ενεργή επιδημιολογική επιτήρηση για να αποκαλυφθεί  η υποκαταγραφή, που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει 

ii) και οπωσδήποτε επειδή οι περισσότεροι πολίτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους  θα πρέπει να παρεμποδιστεί η μετάδοση του ιικού φορτίου από τους νεανικούς πληθυσμούς προς τους γεροντικούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς, εντοπίζοντάς το εγκαίρως με rapid test ή pcr, ανεξαρτήτως μάλιστα του μέσου επιστροφής (αεροπλάνο, πλοίο κλπ) και

iii) επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού των πολιτών, με προτεραιότητα «στις ομάδες που έχουν μείνει πίσω», όπως οι ηλικιωμένοι, φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές, εργαζόμενοι στον τουρισμό-εστίαση-μεταφορές, ειδικές ομάδες ασθενών (καρκινοπαθείς κλπ)


Πέρα από την έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση  θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, ιδιαίτερα στα κρίσιμα τμήματα δηλαδή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, covid κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τομείς στους οποίους η εμπειρία των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, κατέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα. 

Στην Π.Ε Πέλλας μέχρι χθες έχουν πραγματοποιηθεί 123.500 δόσεις εμβολίου και οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 62.032 σε ένα συνολικό πληθυσμό 140.000 κατοίκων και αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμούν για την δεύτερη δόση είναι μόλις 2.900, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές του νομού  και στους γεροντικούς πληθυσμούς, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μικρό μέχρι τώρα αποτέλεσμα ο εμβολιασμός α) σε άτομα με προβλήματα μετακίνησης και β) ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές. 

Σε ότι αφορά δε το Κέντρο Υγείας Αριδαίας η κ. Γούνη  ενημέρωσε την κυρία Τζάκρη ότι υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις κρίσιμες ειδικότητες των γενικών γιατρών και των  παθολόγων, λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων των γιατρών που υπηρετούσαν σε αυτό, καθώς και νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού διότι στις ειδικότητες αυτές δεν έχουν γίνει προσλήψεις μονίμου προσωπικού τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει ανάγκη και σε πληρώματα ασθενοφόρων, εφόσον στο Κ.Υ Αριδαίας έχει απομείνει μόνο ένας υπάλληλος στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Σύμφωνα με την κ. Γούνη οι ελλείψεις αυτές στο προσωπικό όλων των κρίσιμων ειδικοτήτων θα  πρέπει να καλυφθούν άμεσα, λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας που ήδη διανύουμε.

Η κ. Τζάκρη επισήμανε πως, με δεδομένο ότι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας το 1/3 των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές υπολογίζεται ότι δεν έτυχε καμίας φροντίδας υγείας, λόγω των ελλείψεων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα πρέπει οι ελλείψεις αυτές να καλυφθούν άμεσα. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δέχονται την οδηγία του ΕΟΔΥ «να μείνουν στο σπίτι» να μην τυγχάνουν ουδεμίας ιατρικής παρακολούθησης, κατέληξε η κ. Τζάκρη.

Σε ότι αφορά την πορεία των εμβολιασμών από το εμβολιαστικό κέντρο Αριδαίας έχουν πραγματοποιηθεί 18.000 δόσεις, σε μια περιοχή με 27.000 κατοίκους, βάσει της τελευταίας απογραφής,  ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί «κατ’ οίκον» πολιτών που αδυνατούν οι ίδιοι να μετακινηθούν, γεγονός που καθιστά την πορεία των εμβολιασμών στην συγκεκριμένη περιοχή της Αλμωπίας αρκετά ικανοποιητική. 

«Σε καμιά των περιπτώσεων, επεσήμανε η κ. Τζάκρη,  δεν θα πρέπει να ανεχθούμε να αντιμετωπιστούν εκ νέου οι πολίτες της Πέλλας  ως πολίτες Β’ Κατηγορίας και ως εκ τούτου οι Διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων, η 3η ’ Υγειονομική Περιφέρεια και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δώσουν έγκαιρα απαντήσεις και εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο της κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιφέρειες όπως η Πέλλα, που δοκιμάστηκε έντονα κατά την διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. 

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» σήμερα 20 Αυγούστου για να μην υπάρξει η δικαιολογία του αιφνιδιασμού, όπως πέρυσι.

Απαιτείται αυξημένη προσοχή από όλους και πολύ περισσότερο από τους υπευθύνους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365