Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη 2η δόση από τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Τα εμβόλια mRNA εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός χρειάζονται δύο δόσεις για να «ξυπνήσουν» το ανοσοποιητικό

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ανακάλυψαν πως επηρεάζει το ανοσοποιητικό η δεύτερη δόση από τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna). Ποιες είναι οι διαφορές από την αντίδρασή του με την πρώτη δόση.


Τα εμβόλια mRNA εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός χρειάζονται δύο δόσεις για να «ξυπνήσουν» το ανοσοποιητικό και να μας προστατεύσουν αποτελεσματικά. Τώρα μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί είναι απαραίτητο να μην αμελήσουμε την δεύτερη δόση.


Τα εμβόλια mRNA είναι αυτά των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χορηγήθηκαν τόσο μαζικά σε ανθρώπους και η αποτελεσματικότητά τους ξάφνιασε τους ειδικούς.


Ει μη τι άλλο, με τα εμβόλια της γρίπης είχαν συνηθίσει σε μια αποτελεσματικότητα που έφτανε το 60%. Με τα εμβόλια του κορωνοϊού, όμως, υπερβαίνει το 90%.


Για να εξακριβώσουν που οφείλεται αυτή η διαφορά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ αποφάσισαν να μελετήσουν 56 υγιείς εθελοντές. Όλοι τους έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.


Σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν και μετά από κάθε δόση οι εθελοντές έδιναν δείγματα αίματος. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν τα αντισώματά τους και τα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών. Τους επέτρεψε επίσης να ελέγξουν τα επίπεδα και τη αντίδραση χιλιάδων διαφορετικών τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων.


Πανίσχυρη αντίδραση

Όπως διαπίστωσαν, η δεύτερη δόση αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των αντισωμάτων που παράγονται για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Επιπλέον, κινητοποιεί ανοσοποιητικά κύτταρα τα οποία σχεδόν δεν αντιδρούν όταν μολύνει τον οργανισμό ο κορωνοϊός.


«Η δεύτερη δόση ασκεί πανίσχυρη δράση, που ξεπερνά μακράν εκείνη της πρώτης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Bali Pulendran, καθηγητής Παθολογοανατομίας, Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Στάνφορντ. «Πολλαπλασιάζει την παραγωγή αντισωμάτων και προκαλεί πανίσχυρη αντίδραση των Τ-κυττάρων η οποία ήταν απούσα μετά την πρώτη δόση. Οδηγεί επίσης σε εντυπωσιακή ενίσχυση της έμφυτης (εγγενούς) ανοσοποιητικής αντίδρασης».


Αφυπνίζουν και τα… κοιμισμένα κύτταρα

Ειδικότερα, η δεύτερη δόση κινητοποιεί ορισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα που δεν αντιδρούν στην πρώτη, λένε οι ερευνητές. Τα κύτταρα αυτά φυσιολογικά είναι αδρανή. Όταν ο κορωνοϊός μολύνει έναν άνθρωπο, αυτή η υποομάδα των κυττάρων ενεργοποιείται ελάχιστα έως καθόλου. Ωστόσο τα ίδια κύτταρα αντιδρούν πολύ ισχυρά στα εμβόλια mRNA.


Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, πριν από τον εμβολισμό αποτελούν το μόλις 0,01% των κυττάρων του αίματος. Μετά τη δεύτερη δόση όμως, ο αριθμός τους 100πλασιάζεται και φτάνουν να αποτελούν το 1% των κυττάρων του αίματος.


Τα κύτταρα αυτά φέρουν γονίδια με πανίσχυρες αντιϊικές ιδιότητες. «Η αύξησή τους μία ημέρα μετά την δεύτερη δόση είναι εκπληκτική. Είναι πιθανό αυτά τα κύτταρα να προκαλούν μια δράση διαρκείας εναντίον όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και άλλων ιών», είπε ο Dr. Pulendran.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365