Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Θ Τζάκρη: Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης Παραγωγών στον Μεγαπλάτανο

Δελτίο Τύπου
«Συνεργασία παραγωγών Αλμωπίας: ένα παράδειγμα προς μίμηση στον αγροτικό χώρο».

Η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συναντήθηκε την Παρασκευή 20 Αυγούστου με εκπροσώπους της Οργάνωσης Παραγωγών «Συνεργασία Παραγωγών Αλμωπίας» στις νέες εγκαταστάσεις της στον Μεγαπλάτανο, μιας Οργάνωσης η οποία δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει τα μέλη – αγρότες της και να διαχειριστεί εμπορικά τα προϊόντα τους. Έχοντας ξεκινήσει περίπου πριν από δυο χρόνια με την εμπορία σπαραγγιών και κερασιών, σήμερα σχεδιάζει επίσης να επεκταθεί και στην εμπορία ακτινιδίων.

Ο κ. Χρήστος Τρύπκος, Διευθυντής της Οργάνωσης «Συνεργασία Παραγωγών Αλμωπίας» που διαθέτει πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, απαρτιζόμενο από τους κ.κ. Γιάννη Αντωνίου Πρόεδρος και τα μέλη Γιάννη Τρύπκο, Βύρων Παυλίδη, Γεώργιο Συλλέκτη και Δημήτρη Καρρά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχουν καταβάλει εδώ και δυο χρόνια ώστε από 7 μέλη αρχικά να είναι σήμερα 49, με αυξητική τάση και να φτάσουν στο 1,9 εκ. € κύκλο εργασιών για το 2021. Πιο συγκεκριμένα, διαχειρίστηκαν 830 τόνους κεράσια, συνολικής αξίας περίπου 1 εκ €, 280 τόνους σπαράγγια, συνολικής αξίας 800.000 € αλλά και άλλα προϊόντα όπως δαμάσκηνα κλπ, με αξία πάνω από 100.000 €. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 200 τόνοι σπαραγγιού διατέθηκαν στα super markets carrefour της Γαλλίας με απευθείας συμφωνία με την ΟΠ.

Παρά το γεγονός ότι η νομική μορφή της ΟΠ είναι αγροτικός συνεταιρισμός, ο κ. Τρύπκος επεσήμανε ότι δεν θέλουν να επαναλάβουν τα λάθη των συνεταιρισμών του παρελθόντος που κατέληξαν να είναι ζημιογόνοι με προβλήματα και χρέη και γι’ αυτό ξεκίνησαν από μηδενική βάση. Αναφέρθηκε δε στα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που έχουν αξιοποιήσει και συγκεκριμένα στα Μέτρα 9 και 16 του ΠΑΑ 2014-20, καθώς και στον Αναπτυξιακό Νόμο με στόχο να δημιουργήσουν νέες σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των προϊόντων τους. Ήδη μάλιστα εκπονούν επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 εκ ευρώ. Εκμεταλλευόμενοι δε, τις διατάξεις του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς και προκειμένου να επικρατήσει η επιχειρηματική διάσταση της ΟΠ, προτίθενται να συνεργαστούν αλλά και να συμπεριλάβουν «στη δομή τους» ιδιωτικές εταιρείες.

Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη, σημείωσε ότι τέτοιες προσπάθειες είναι αναγκαίες στην περιοχή της Πέλλας, η οποία, αν και αγροτική περιοχή, παρουσιάζει πολύ χαμηλό βαθμό οργάνωσης της παραγωγής των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα να χάνονται τόσο η αξία από την εμπορία των προϊόντων, λόγω της μειωμένης διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών, όσο και πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων € από τα διάφορα ενωσιακά προγράμματα (πχ τα επιχειρησιακά προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών) στα οποία μπορούν να συμμετέχουν μόνο ΟΠ.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι η οργάνωση των παραγωγών είναι μονόδρομος διότι με όρους marketing αυτό που χαρακτηρίζει την αγορά είναι οι συνθήκες ολιγοψωνίου (δηλαδή πολλοί προμηθευτές/ παραγωγοί και λίγοι ισχυροί αγοραστές) και κατά συνέπεια για να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη της παραγωγής πρέπει να οργανωθεί ώστε να μεγαλώσει για να μπορέσει να θέσει «με κάποιο τρόπο» τους όρους της και να πετύχει καλύτερες τιμές για τα προϊόντα. Η συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών, θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη - μέσω της αύξησης του όγκου του διαπραγματευόμενου προϊόντος - σε σχέση με την παραγωγή και την εμπορία, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος των συλλογικών επενδύσεων.

Κλείνοντας τη συνάντηση η κ. Τζάκρη επαίνεσε την προσπάθεια που γίνεται στον Μεγαπλάτανο, σημειώνοντας ότι είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση στον αγροτικό χώρο και ευχήθηκε να το ακολουθήσουν και άλλοι στην Πέλλα. Σημείωσε τέλος ότι θα βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειες τους που στόχο έχουν να αναδεικνύουν τα προϊόντα της περιοχής και να βελτιώνουν συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσης των αγροτών της περιοχής.

2 σχόλια:

  1. Μπράβο σας αλλά κρατηθητε μακριά από πολιτικούς δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτα σας πλησιάζουν για να έχουν όφελος από την επιτυχία σας όπως η συγκεκριμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά
    εξάλλου η κατάντια με τους συνεταιρισμούς ήρθε σε συνεργασία με το πολιτικό σύστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365