Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στο στόχαστρο οι αντιεμβολιαστές - Πώς εντοπίζουν τους υποκινητές

 Tο προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας

Τους αντιεμβολιαστές βάζει στο στόχαστρο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με εντατικές έρευνες σε ιστοσελίδες και social media αρνητών. Tο προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.


Για την πορεία των ερευνών για αντιεμβολιαστές που παρακινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορονοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα», ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας.


Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας. 


Μάλιστα, ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα. 


Αντιεμβολιαστές: Αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία

«Από χθες (σ.σ. 25.09.2021), με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μία έρευνα για να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται. 


Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε ότι το «take down» («κατέβασμα») των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.


«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της Δικαιοσύνης».


Αντιεμβολιαστές: Καταγγελίες και από πολίτες 

Είπε, δε, ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».


Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνάς μας.


Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.


Τάκης Θεοδωρικάκος: Όλες οι υποθέσεις αμέσως στη Δικαιοσύνη

Για την απόφασή του να παρέμβει ώστε να σταματήσουν τα fake news που διαδίδουν μέσω του διαδικτύου επιτήδειοι, οι οποίοι μάλιστα επιχειρούν να αποκομίσουν και οικονομικό όφελος εξαπατώντας αντιεμβολιαστές, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.


Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, «δεν θα επιστρέψουμε σε ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση, τον παραλογισμό ή κάθε είδους ιδιοτέλεια να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία», ενώ υπογράμμισε ότι «όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη».


Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι πολίτες συνδράμουν το έργο των αρχών για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365