Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021

Βαγγέλης Θωμάς: Από την πανδημία ..."μεταλλάχθηκαν" και οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων

Δελτίο Τύπου

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων των σημερινών Δημοτικών Αρχών, οι οποίες λόγω της πανδημίας λειτούργησαν κάτω από διαφορετικές, ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς δημιουργήθηκε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στην καθημερινότητα όλων και -φυσικά- στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Όμως, εκτός των άλλων, από την υγειονομική κρίση και τις συνθήκες της πανδημίας ..."μεταλλάχθηκε" και η μορφή των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, οι οποίες γίνονται με τηλεδιάσκεψη ή διά  περιφοράς.

Δυστυχώς όμως, οι «μεταλλαγμένες» διαδικτυακές συνεδριάσεις ήταν αναπόφευκτο να ξεφύγουν από την ουσία τους, από αυτό που πρεσβεύουν και υπηρετούν: Τον ισότιμο διάλογο, τη διαφάνεια στην λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο και τη δρομολόγηση λύσεων σε προβλήματα των συνδημοτών μας και του τόπου μας.

Έτσι «ατόνησαν», αλλά και δυσκόλεψαν οι συλλογικές- συμμετοχικές διαδικασίες, όπως και η ενημέρωση της κοινωνίας. Κατά συνέπεια δυσκόλεψε ο θεσμικός και κοινωνικός έλεγχος.

Είναι φανερό λοιπόν πως η συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού λειτούργησε –σε πολλές περιπτώσεις- ως άλλοθι για τη λήψη αποφάσεων με τα Δημοτικά Συμβούλια να μην συνεδριάζουν καθόλου ή να «συνεδριάζουν» δια περιφοράς ή με «τηλεδιάσκεψη», πράξεις που εξαφάνισαν τη διαφάνεια, το δημόσιο έλεγχο, απαξίωσαν το θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και κατήργησαν τη συμμετοχή των πολιτών.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια ενίοτε   είναι πολύ σοβαρά και με τις τηλεδιασκέψεις απαξιώνεται το όργανο. 

Ελπίζω να εκλείψει από τις Δημοτικές Αρχές η εμμονή σε συνεδριάσεις δια τηλεδιασκέψεων, τώρα που υπάρχει τρόπος να γίνονται δια ζώσης και με ασφάλεια τα Δημοτικά Συμβούλια. Αλλιώς πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι τόσο κουραστική λοιπόν η Δημοκρατία; 

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί αυτή η υποβάθμιση και η απαξίωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μόνο έτσι θα πάψει από πολλούς Δήμους η εργαλειοποίηση της  διαδικασίας σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου και θα σταματήσει η πανδημία να χρησιμοποιείται… κατά το δοκούν.

Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε ότι οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των διάφορων επιτροπών καθώς και τα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων είναι η πεμπτουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεπώς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (πλειοψηφίας και μειοψηφίας), θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται, να εκφράζονται και να τοποθετούνται με δίκαιο και ξεκάθαρο τρόπο, όπως επίσης να παρίστανται, όπου χρειάζεται οι υπηρεσιακοί παράγοντες για την πληρέστερη ενημέρωση του σώματος αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών.

Σχέδιο και όραμα 

Κατά τα άλλα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών από την ανάληψη καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής Έδεσσας, θέλω απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή να αναφέρω ότι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών απαιτεί συνεχή κόπο και προσπάθεια. Όμως η ανάπτυξη του τόπου μας χρειάζεται σχέδιο και όραμα, που δυστυχώς, μέχρι σήμερα η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν βλέπω να διαθέτει.

Σε ότι με αφορά, σημειώνω για μια ακόμη φορά ότι ο ρόλος και οι προτεραιότητες ενός δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης βασίζονται στο τρίπτυχο: Κριτική, Έλεγχος και Προτάσεις. Στη βάση αυτή λειτούργησα και θα εξακολουθώ να λειτουργώ μέχρι το τέλος της θητείας μου.


Βαγγέλης Δ. Θωμάς

Δημοτικός Σύμβουλος

«Κοινωνία σε Κίνηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365