Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021

Εμβολιασμοί ανηλίκων και από τους παιδιάτρους – Έδωσε το “πράσινο φως” ο Μητσοτάκης

Το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους

«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 χρόνων έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού άκουσε τις ομόφωνες εισηγήσεις των φορέων, των εκπροσώπων των επιστημονικών παιδιατρικών εταιριών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιων Παιδιάτρων, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μάχη κατά του κορωνοϊού, έδωσε το «πράσινο φως» στην συμμετοχή του συγκεκριμένου ιατρικού κλάδου στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία».


Παράλληλα, έδωσε εντολή στον επικεφαλής της «Ελευθερίας», τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, να οργανώσει άμεσα την υλοποίηση του σχεδίου, με το οποίο θα ενταχθούν οι ιδιώτες παιδίατροι της χώρας στη μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία για τη θωράκιση των παιδιών και εφηβων.


Στην τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συζήτησαν με τους εκπροσώπους των παιδιατρικών επιστημονικών εταιρειών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών κατά της Covid και από τους παιδιάτρους στα ιδιωτικά ιατρεία τους.


Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων με τη συμβολή των περίπου 3.500 παιδιάτρων της χώρας έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων των αρμόδιων αρχών απο τις αρχές του καλοκαιριού, που δόθηκε το «πράσινο φως» για τη θωράκιση των παιδιών άνω των 12 χρόνων έναντι του κορωνοϊού.


Το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους


Οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων είχαν συναντήσεις με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για αυτό το θέμα, δεδομένης της καταλυτικής συμβολής τους στον εμβολιασμό γενικώς των παιδιών αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρούν με τους γονείς.


Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται απο τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους.


Στο πλαίσιο αυτό, είχε προταθεί απο τους ίδιους να αναλάβουν τον ίδιο ρόλο και στην διαχείριση του νέου εμβολίου. Κατα πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμων ήταν θετικά και το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διευθέτηση τεχνικών θεμάτων, όπως π.χ. ο τρόπος διάθεσης των εμβολίων στους ιδιώτες παιδιάτρους.


Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά ηλικίας ανω των 12 χρόνων μπορούν να λάβουν μονο σκεύασμα mRNA, οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης του οποίου έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά εμβόλια. Κι αυτό διότι προκειται για φιαλίδια των πέντε δόσεων που διατηρούνται κλειστά στο ψυγείο για 28 ημέρες αλλά εαν ανοιχθούν πρέπει να χορηγηθούν εντός λίγων ημερών.


Η πρόταση που είχε γίνει απο τους παιδιάτρους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν να συγκεντρώνουν τα εμβολιαστικα ραντεβού ανά εβδομάδα και να λαμβάνουν από συγκεκριμένα σημεία, πχ νοσοκομεία ή μεγάλα εμβολιαστικα κέντρα, τον αριθμό των αναγκαίων φιαλιδίων.


Υπενθυμίζεται πως την προσεχή Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Οι ειδικοί ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία.


Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχει εμβολιαστεί το 9,6%


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.


Συζήτηση και για την παιδική παχυσαρκία


Εκτός από τον εμβολιασμό των παιδιών, οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και για την ανάγκη προώθησης μέτρων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.


Του υπενθύμισαν μάλιστα πως η παιδική παχυσαρκία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση με λοίμωξη covid-19 και γι’ αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός πρωτίστως των υπέρβαρων παιδιών.


Έλαβαν επίσης διαβεβαιώσεις ότι το σημαντικό αυτό θέμα για τον παιδικό πληθυσμό αλλά και τη δημόσια υγεία θα αποτελέσει και πάλι ζήτημα σχετικής σύσκεψης.


Πηγή: protothema.gr

5 σχόλια:

 1. Εσύ κύριε Μητσοτάκη έχεις κάνει την τρίτη δόση; τό λέω αυτό γιατί από τότε πού έκανε τό εμβόλιο ό κύριος Μητσοτάκης έχουν περάσει έξι μήνες οπότε έχει λήξει ή ενέργεια τού εμβολίου, άμα δηλαδή έκανε πραγματικά εμβόλιο, τώρα θέλει νά εμβολιασει καί τά μωρά, τά νεογέννητα σέ λίγο θά κάνει καί τά έμβρυα,ρε πάτε καλά; νά πείτε σέ εκείνον τον εξαδαχτυλο νά κοιτάξει τά τού οίκου του πού είναι η δουλειά του πλαστικός χειρουργός είναι καί νά μήν βγαίνει κάθε τρεις και λίγο στα πληρωμένα κανάλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο πλαστικός χειρουργός να πάψει να βγαίνει στα κανάλια, ενώ εσύ ο άσχετος έχεις άποψη για τα εμβόλια και μας την καταθέτεις. Πόση βλακεια πια!!!

   Διαγραφή
  2. 1:48 καταρχήν δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για της τρίτη δόση και καταδεύτερον τρίτη δόση δεν θα κάνουν όλοι, αλλα συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι. Επίσης πλεον το εμβόλιο έχεις όλες αυτές τις μελέτες που επιτρέπουν στους ειδικούς να συστήνουν εμβολιασμό σε ανήλικους άνω των 12 ετών.

   Διαγραφή
  3. ΜΕΛΕΤΕ ΣΤΟΥ ΑΕΡΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΑΧΥΡΟ ΚΑΙ Ο ΣΑΝΟΣ

   Διαγραφή
 2. Δε μας λες ντοκτορ ποιος σου ειπε οτι δεν θα κανουν, τριτη δοση και τεταρτη καθε εξει μηνες θα κανετε θα το δεις σε λιγο καιρο,κατσε να δουμε πως θα βγει ο χειμωνας και κοιτα της ανατιμησεις που ερχονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365