Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Πολυκάρπη Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106.3 fm, επανήλθαν στους δέκτες σας με τη νέα σεζόν και το αφιέρωμα της εκπομπής ήταν η Πολυκάρπη Αλμωπίας. 

Ο αγαπημένος σας σταθμός και τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ εύχονται σε όλους μια όμορφη, γεμάτη μουσικές και τραγούδια σεζόν!


Πολυκάρπιον Πέλλας


Η Πολυκάρπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα χώρια του Δήμου Αριδαίας, είναι οικισμός του Δήμου Αλμωπίας και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 1.049 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων.

Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το χωριό είχε μικτό μουσουλμανικό και εξαρχικό χριστιανικό πληθυσμό στις αρχές του 20ού αιώνα, με πλειοψηφία μουσουλμάνων (1.300 έναντι 100 χριστιανών, οι οποίοι προσέκειντο στην Εξαρχία). 

Στην απαρίθμηση του 1913 είχε 1.439 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 1.178 κατοίκους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν 301 προσφυγικές οικογένειες από τη Μικρά Ασία. Οι νέοι κάτοικοι ήρθαν το 1922 από την Προύσα και το Αϊδίνιο και μετονόμασαν το χωριό σε Πολυκάρπη. Ήταν άνθρωποι εργατικοί που αγωνίστηκαν και ρίζωσαν στο νέο τόπο, ασχολούμενοι αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο πλούσιος κάμπος της Πολυκάρπης παρήγαγε τότε λίγα καπνά, δημητριακά, σταφύλια (από εκεί και το γνωστό τσίπουρο της Πολυκάρπης). Σήμερα, προστέθηκαν ροδάκινα, κεράσια, μήλα, ακτινίδια, σπαράγγια κ.α. Η Πολυκάρπη είναι αυτή που τροφοδοτεί όλη την Αλμωπία με ασβέστη και αργότερα με χαλίκι.


Μέχρι το 1925 ονομαζόταν Πόλιανη. Στην απογραφή του 1928 είχε 1.070 κατοίκους και στην απογραφή του 1940 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί σε 1.553. Το Πολυκάρπιον είχε οριστεί έδρα ομώνυμης κοινότητας και με το πρόγραμμα Καποδίστριας, ο οικισμός προσαρτήθηκε στον δήμο Αριδαίας το 1997. Με το πρόγραμμα Καλλικράτης, προσαρτήθηκε στον δήμο Αλμωπίας. 

Ο Ιερός Ναός του χωριού κτίσθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. 

Στην Πολυκάρπη πραγματοποιούνται κάθε έτος, την Κυριακή μετά τη 14η Σεπτεμβρίου, εκδήλωσεις μνήμης για τους μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Είναι χτισμένη στα Ν.Δ. της Αριδαίας και στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Βόρα και χωρίζεται στα δύο από το ποτάμι που τη διαρρέει.


Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αρχαίους οικισμούς, την Άψαλο και το Μοναστηράκι. 


Το Δημοτικό Σχολείου νεοκλασσικού ρυθμού που κοσμεί το κέντρο του χωριού, χτίστηκε το 1936. Δίπλα στο ποτάμι που στα πρώτα χρόνια είχε συνέχεια νερό, χτίστηκε η εκκλησία βασιλικού ρυθμού.


Στο λόφο πάνω από την Πολυκάρπη διαμορφώθηκε χώρος αναψυχής “Το Πανόραμα” του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.


Μπορεί να μην είναι από τα «διάσημα» ελληνικά χωριά, που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, αλλά σίγουρα είναι από εκείνα που αν τα επισκεφθείτε θα ηρεμίσετε, θα δείτε πανέμορφα τοπία και θα απολαύσετε την φιλοξενία των κατοίκων.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365