Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Το νέο κύμα θα θυμίζει μεσογειακό κυκλώνα, «ανοίγουν» οι ουρανοί, άνεμοι έως και 10 μποφόρ

Η ένταση της κακοκαιρίας θα είναι τέτοια που θα παραπέμπει σε μεσογειακό κυκλώνα

Aπό το βράδυ της Τετάρτης ένα νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει την χώρα, με τα χαρακτηριστικά του να θυμίζουν τον Ιανό και να προσιδιάζουν σε ένταση το φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα.


Ιδιαίτερα άστατος θα είναι ο καιρός αυτή την εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με τελευταία ανάρτηση του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, η ένταση της κακοκαιρίας θα είναι τέτοια που θα παραπέμπει σε μεσογειακό κυκλώνα.


Νωρίτερα, άλλωστε, ο κ. Μαρουσάκης σημείωνε πως δεν ξέρουμε ακόμα αν η κακοκαιρία θα έχει και τροπικά χαρακτηριστικά: «Πρέπει να περιμένουμε τα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος είναι ακραίος από Πέμπτη και μετά».


Υπενθυμίζεται πως σήμερα είναι επίσης μια επικίνδυνη μέρα με ακραία φαινόμενα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας συνεχίζει να στροβιλίζεται επηρεάζοντας και τη χώρα μας.


Από την Τετάρτη το βράδυ, ωστόσο, έρχεται μια ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία «που σε πολλές περιοχές θα δώσει ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής ικανά να προκαλέσουν καταστροφές και πολλά προβλήματα», ενώ δεν αποκλείεται οι άνεμοι να ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ!


Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

ΈΡΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΩΝΑ


Με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα κυλήσει και η εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας με πιο έντονο όμως το κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται από Τετάρτη βράδυ και μετά.

Όπως βλέπουμε στον πρώτο μας χάρτη οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που αναμένεται να κινηθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης νοτιότερα (γαλάζιο χρώμα), καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά της Μεσογείου θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας το οποίο αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα μας.

Πιεζόμενο από τις υψηλές πιέσεις βορειότερα, θα προσπαθήσει να «μιμηθεί» τον μηχανισμό δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα το οποίο θα αλληλεπιδράσει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό με τα θερμά νερά του Ιονίου πελάγους και της κεντρικής Μεσογείου αλλά και από την ένταση της ψυχρής αέριας μάζας που θα το τροφοδοτεί στα μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας.

Στον δεύτερο χάρτη μας παρουσιάζονται τα κύματα βροχοπτώσεων – καταιγίδων που αναμένεται να συνοδεύσουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό ενώ διακρίνεται και το «Μάτι» που ίσως συνοδεύσει αυτή την κυκλωνική ροή.

Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να δούμε τις ταχύτητες του ανέμου που θα προκαλέσει αυτή η κυκλωνική ροή με τα πρώτα στοιχεία να θέλουν γύρω από το κυκλωνικό κέντρο ταχύτητες ανέμου που ίσως ξεπεράσουν και τα 10 μποφόρ!

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι στο μυαλό μας ανεξάρτητα από το αν σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας ή όχι είναι ότι έρχεται μια ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία που σε πολλές περιοχές θα δώσει ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής ικανά να προκαλέσουν καταστροφές και πολλά προβλήματα.

Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν μεγάλη ένταση στα καιρικά φαινόμενα.

Είναι δύσκολο να δώσουμε με ακρίβεια περιοχές που θα πληγούν ή όχι μιας και μικρές μεταβολές στη θέση του συστήματος κακοκαιρίας μπορεί να μεταβάλλουν τις περιοχές επικινδυνότητας.

Θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε μια εικόνα για την τροχιά της κακοκαιρίας χωρίς όμως αυτό να είναι και απόλυτο.

Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και μένουμε διαρκώς ενημερωμένοι χωρίς πανικό!!!

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!!!

Καλημέρα σε όλες και σε όλους!


Αυτές είναι οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, έχουν γίνει και δημοσιευτεί μελέτες για το ποιες είναι οι δέκα περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν πλημμύρες, αν δε γίνουν έργα.


Αυτές είναι:


Αττική

Θριάσιο Πεδίο

Αχαρνές

Σχίνος

Μέγαρα

Εύβοια

Βορειοανατολική περιοχή

Ιστιαία

Άγια Άννα

Λίμνη

Πελοπόννησος

Δήμος Πύργου

Αρχαία Ολυμπία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365