Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας και Ημαθίας: Καμία απώλεια εισοδήματος

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η φετινή χρονιά λόγω των μεγάλων καταστροφών στις καλλιέργειες ροδακίνων από τον παγετόκαι τις χαλαζοπτώσεις έχει επιφέρει σοβαρή  απώλεια στο εισόδημα χιλιάδων εποχικών εργαζόμενων που εργάζονται κάθε καλοκαίρι στα εργοστάσια κομπόστας και διαλογής, όπως και σε εποχικούς εργαζόμενους κλάδων που συνδέονται με την αλυσίδα μεταποίησης του ροδάκινου. 

Οι εργαζόμενοι του κλάδου παράλληλα με τους χαμηλούς μισθούς , την εντατικοποίηση της εργασίας , τα εργατικά ατυχήματα, την έκθεση τους στον covid-19, κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς εισόδημα η να απωλέσουν μεγάλο κομμάτι του. Τον ίδιο κίνδυνο βέβαια διατρέχουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες των δύο Νομών καθώς και οι εργάτες γης . 

Παράλληλα με την απώλεια εισοδήματος φέτος,  μεγάλος κίνδυνος υπάρχει οι εποχικά εργαζόμενοι να χάσουν το δικαίωμα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας λόγω μη δυνατότητας συμπλήρωσης των απαραίτητων ενσήμων.  

Από την άλλη δεν θα είναι ίδιες οι επιπτώσεις στους μεγάλους βιομήχανους του κλάδου, οι οποίοι ήδη έχουν αιτηθεί ( Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος)  από τη κυβέρνηση της ΝΔ να τεθούν οι Νομοί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ώστε να λάβουν χρηματοδοτήσεις. 

Είναι άλλο να χάνεις το πενιχρό μισθό και να καλείσαι μες το άγχος να πληρώσεις λογαριασμούς , ενοίκια, να ζήσεις την οικογένεια σου και άλλο να έχεις τζίρους εκατομμυρίων , να ζεις στη χλιδή χωρίς άγχος για την επιβίωση. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνουν βουλευτές του Νομού Πέλλας, οι ανησυχίες μας εξακολουθούν να υπάρχουν. Παραθέτουμε την απάντηση του υπουργού εργασίας σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή τον Ιούνιο με αυτούσια την ανακοίνωση του Συνδικάτου με τα αιτήματα για ταμείο ανεργίας και επιδότηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Στην απάντηση αυτή δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση, αλλά αντιθέτως γίνεται παράθεση του ήδη υπάρχον νόμου . Το ίδιο ισχύει και για την τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή με πρόταση του Καρασμάνη. Ρωτάμε, τι θα γίνει με τους συναδέλφους που δεν έκαναν φέτος ούτε ένα μεροκάματο ή λιγότερο από τα πενήντα που μπαίνουν στην πρόταση, καθώς κάποια εργοστάσια – διαλογητήρια δεν λειτούργησαν τη φετινή περίοδο; Τι θα γίνει με τις απολύσεις; Με τις συνθήκες δουλειάς; Με την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων;


Το συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου χωρίς καθυστερήσεις οργανωμένα , μαζί με το σωματείο τους να απαιτήσουν και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες να παλέψουν για 

Χορήγηση έκτακτου επιδόματος- αποζημίωσης από το κράτος στο ύψος του μισθού που θα χαθεί για κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό ταμείο που ανήκει ο καθένας και με μόνη απόδειξη τα περσινά ένσημα η εργόσημα ( ΟΓΑ)  που θα αποδεικνύουν την εργασία του στον κλάδο .

Για τους εργάτες γης χορήγηση αποζημίωσης από το κράτος αντίστοιχης των χαμένων ημερομισθίων για κάθε μήνα .

Επίδομα ανεργίας για όλους στα 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαλλαγή των εργαζομένων από λογαριασμούς σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες , Εφορία για την περίοδο απώλειας του εισοδήματος.

Δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς . 

Επιβάρυνση του κόστους του rapidtest για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία.

Καμία απόλυση ανεμβολίαστου συναδέλφου, 7ωρο – 5νθήμερο- 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους. 

Πληρωμή με προσαύξηση 60% των υπερωριών κάθε μήνα και όχι με άδειες οι οποίες θα « είναι γραμμένες στο χιόνι».

Αυξήσεις στους μισθούς,  στις κοινωνικές παροχές. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Επαναφορά του κατώτατου μισθού με νόμο ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επαναφορά της Κυριακής – αργίας σε όλους τους κλάδους.


Γιατί όλη την προηγούμενη περίοδο οι βιομήχανοι δεν έχασαν. Δεν είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά. Γιατί μέσα στην πανδημία επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, αυξάνουν τα κέρδη τους. Δεν θα δεχτούμε πλέον να ζούμε με τα ψίχουλα. Δεν δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη.Γι’ αυτό και οργανώνουμε όλοι μαζί την απάντηση μας. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας, για να μην πληρώσουμε και πάλι εμείς τα σπασμένα.

 Γινόμαστε ένα με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, από άλλους κλάδους, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικούν καλύτερους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Καλούμε τους εργαζόμενους των δύο νομών, τους αγρότες, το λαό να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα μας. Θα παλέψουμε γι’ αυτά και θα νικήσουμε!


ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365