Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων που δίνει ελπίδα θεραπείας σε όλα τα στάδια

Τα ευρήματα ειναι πολύ ευχάριστα
Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων που είναι γνωστά για τη θεραπευτική τους δράση σε άλλες ασθένειες μπορεί να είναι η απάντηση στην μάχη κατά του κορονοϊού και τις μεταλλάξεις του που έχουν εμφανιστεί και να βοηθήσει να σωθούν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Αυτά τα φάρμακα δεν είναι άλλα από την ιντερφερόνη Άλφα και το nafamostat, τον οποίον ο συνδυασμός ήταν αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της μόλυνσης από κορονοϊό, όπως δείχνει νέα μελέτη. Τα ευρήματα ειναι πολύ ευχάριστα καθώς φαίνεται να αντιμετωπίσουν αποτελασματικά όλα τα στάδια λοίμωξης.


Την στιγμή που οι χώρες με υψηλά εισοδήματα «τρέχουν» με επιτυχία τις εμβολιαστικές τους καμπάνιες, κυριαρχεί ανισότητα στην διανομή των εμβολίων στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Μόνο το 2.3% των ατόμων από τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου. Έτσι, μέχρι να φτάσουν τα εμβόλια σε όλο τον κόσμο οι αποτελεσματικές αντιικές θεραπείες κατά της νόσου Covid -19 θα μπορούσαν να μειώσουν την θνησιμότητα και τις νοσηλείες σε αυτές τις χώρες. Επίσης, ενδεχομένως να είναι μια καλή λύση στη μάχη κατά των μεταλλάξεων του ιού.

Τα μειονεκτήματα των μονοθεραπευτικών σχημάτων

Παρόλο που ο FDA ( Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) έχει εγκρίνει κάποιες αντιικές θεραπείες υπάρχουν ορισμένα προβλήματα και περιορισμοί που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Μεταξύ αυτών είναι η ενδοφλέβια χορήγηση, η περιορισμένη διαθεσιμότητα, το υψηλό κόστος και θεραπευτικά αποτελέσματα που είναι ορατά μόνο όταν δίνονται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο journalViruses όμως δείχνει ότι ο συνδυασμός δύο αντιικών φαρμάκων της ιντερφερόνης άλφα και του φαρμάκου nafamostat ήταν αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της μόλυνσης από κορονοϊό.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος της μελέτης, ο γιατρός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, Denis Kainov, οι συνδυαστικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερες ποσότητες σε αντίθεση με τα σχήματα μονοθεραπείας, γεγονός το οποίο τους δίνει άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα News4Health.

Επίσης, η ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικές θεραπείες μόνο στα αρχικά στάδια της Covid -19. Επιπλεόν, η ρεμντεσιβίρη είναι αμφιλεγόμενη θεραπεία και τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν δείξει μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων θα μπορούσε να βοηθήσει.

Τα συνδυαστικά θεραπευτικά σχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν και σε άλλες λοιμώδεις ασθένειες και ήταν αποτελεσματικά. Επίσης, η χρήση μικρότερης δόσης φαρμάκων στις συνδυαστικές θεραπείες δείχνει ότι μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών ενώ μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της εμφάνισης ανθεκτικών στον ιό ιικών στελεχών.

Πολύ καλός ο συνδυασμός σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία

Εξάλλου, οι πρώτες μελέτες πρότειναν ότι η ιντερφερόνη άλφα και το nafamostat σε συνδυασμό με άλλα αντιικά φάρμακα θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την Covid -19. Έτσι, έγινε νέα έρευνα γύρω από τον συνδυασμό αυτών των δύο φαρμάκων. Η Ιντερφερόνη άλφα δείχνει ότι βοηθά στην δημιουργία ανοσοποιητικών κυττάρων στους πνεύμονες και βοηθά στην αντιική απόκριση. Επίσης, ενεργοποιεί άλλες κυτοκίνες που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση και περιορίζουν την αντιγραφή του SARS-CoV-2.


Στην νεότερη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια χημικά τροποποιημένη μορφή της ιντερφερόνης που διαρκεί περισσότερο στο σώμα σε σχέση με την μη τροποποιημένη. Αυτή η τροποποιημένη ιντερφερόνη άλφα ονομάζεται εμπορικά Pegasys και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιικά φάρμακα για την θεραπεία της Ηπατίτιδας B και C.

Το φάρμακο nafamostat χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπερία στην πανγκρεατίτιδας και πρόκειται για ένα αντιπηκτικό που εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων. Το αντιπηκτικό αυτό μαζίσε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ήταν αποτελεσματικό τόσο σε μικρές συγκεντρώσεις του ιού όσο και σε μεγαλύτερες.

Σε κάθε περίπτωση νέες μελέτες και έρευνες πρέπει να γίνουν σχετικά με τον συνδυασμό των φαρμάκων αυτών καθώς όπως από όσα δείχνουν μέχρι τώρα μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική και οικονομική λύση που θα σώσει ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365