Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Πότε «κλειδώνει» η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα

 

Βαρόμετρο για τη λήψη των αποφάσεων αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα, με το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) στους δικαιούχους να έχει ήδη «κλειδώσει» στη χριστουγεννιάτικη πληρωμή, την ώρα που παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την χορήγηση δώρου και σε χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς.


Σε μια «ειδική» χρονιά δημοσιονομικής χαλάρωσης, δεν αποκλείεται η χορήγηση επιδόματος σε πρόσθετες κοινωνικ΄ες ομάδες, είτε διοτί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι υψηλότερος, είτε διευρύνοντας περαιτέρω το έλλειμμα.


Έως 900 ευρώ σε πάνω από 200.000 νοικοκυριά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει ήδη στη ΔΕΘ την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.


Πρόκειται για τη διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του πρώην ΚΕΑ ή αλλιώς το ποσό των έως 900 ευρώ που θα καταβληθεί ως μέρισμα σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα.


Σημειώνεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).


 Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:


Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ

Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ

Το σενάριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, η αρχική σκέψη είναι να πάρουν το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι.


Όλοι αυτοί, άλλωστε, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες. Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω μέτρο θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση - τύπου κοινωνικού μερίσματος - που θα μοιραστεί αναλογικά βάσει του ύψους της σύνταξης του δικαιούχου.


Ένδειξη αναγνώρισης για τους υγειονομικούς

Σε ό,τι αφορά το δώρο στους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με εκείνο που έλαβαν το περασμένο Πάσχα υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.


Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχωρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα, ωστόσο, σε μία προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει αυτή τη βοήθεια ώς ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας.

1 σχόλιο:

  1. Τα ευάλωτα νοικοκυριά μηπως ειναι καποια απ αυτα τα νοικοκυριά με αδήλωτο εισόδημα ενω στη πραγματικότητα το εισόδημα τους είναι πολύ μεγάλο όπως και καποιοι αλλοδαποι που δε φαίνεται περιουσία να εχουν περιουσία περιουσία στη Ελλάδα αλλά καθημερινά δουλευουν με μαυρη εργασία δηλαδή αδήλωτη. Συμφωνώ προς τους συνταξιούχους , σεβασμός στη τρίτη ηλικία και ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό ειναι ηρωες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365