Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Αδελφοί Παλαιοκώστα: Ληστείες, απαγωγές, θεαματικές αποδράσεις κι ούτε ένας φόνος - Ζωή για ταινία στο Χόλιγουντ

Η ιστορία των αδελφών Παλαιοκώστα. Το Χόλιγουντ θα ζήλευε το... σενάριο της δράσης τους!

Αδελφοί Παλαιοκώστα. Τους… ζήλεψαν στις ΗΠΑ. Αν ξεφυλλίσεις την ιστορία με τα κατορθώματα των παρανόμων που πάτησαν το πόδι τους στη Γη, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αδελφοί Ντάλτον κατέχουν κεφάλαια ατέλειωτα με τις παραβατικές πράξεις τους! Στην ελληνική ιστορία των παρανόμων οι αδελφοί Παλαιοκώστα ξεπερνούν τους Ντάλτον σε δημοφιλία και - κυρίως - σε ευρηματικότητα… Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Ντάλτον είχαν εμπλακεί σε δολοφονίες και σωρεία ακραίων παραβατικών πράξεων. Τα αδέλφια Παλαιοκώστα δεν έχουν καταδικαστεί για φόνο.


Ο Νίκος Παλαιοκώστας αποφυλακίστηκε έπειτα από 16 χρόνια εγκλεισμού και θα θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του «κατ’ οίκον» στα Τρίκαλα, έχοντας τη δυνατότητα να βγαίνει δύο φορές την εβδομάδα. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και η «άριστη συμπεριφορά» του κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων της κράτησής του στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, του έφεραν το «αποφυλακιστήριο» στα χέρια. Ποιος, όμως, είναι ο Νίκος Παλαιοκώστας και ποιος ο αδελφός του, Βασίλης, και πώς ο πρώτος έφτασε στη φυλακή πριν από 16 χρόνια;


Ο Νίκος Παλαιοκώστας σε μεταγωγή του το 2006

Γεννημένοι το 1960 ο Νίκος και το 1966 ο Βασίλης, μεγάλωσαν στο Mοσχόφυτο Tρικάλων. Ο Νίκος σε εφηβική ηλικία, είχε μπαρκάρει. Γύρισε όμως στα Tρίκαλα, μην αντέχοντας τη ζωή του ναυτικού. Το όνομα του Νίκου Παλαιοκώστα απασχόλησε για πρώτη φορά τις αστυνομικές αρχές το μακρινό 1979, όταν - 19 χρονών - είχε υποπέσει σε τροχαία παράβαση. Τότε ήταν που αρχίζει να βγαίνει στην παρανομία με μικροκλοπές και διαρρήξεις γύρω από την ιδιαίτερη πατρίδα του.


Κι ο Πεταλούδας μαζί τους

Και τότε συστήνεται και η συμμορία: Πλάι στον Νίκο Παλαιοκώστα ο μικρός αδελφός Βασίλης και ο διαβόητος «Καλλιτέχνης» ή «Πεταλούδας», κατά κόσμον Κώστας Σαμαράς. Ο «Πεταλούδας» που έχει κονομήσει το παρατσούκλι για την ικανότητά του στις αποδράσεις και τη λατρεία του στον διάσημο Πεταλούδα, Ανρί Σαριέρ, ήταν ο άνθρωπος που μύησε τα αδέλφια Παλαιοκώστα στις παράνομες δραστηριότητες: Ληστείες κοσμηματοπωλείων, διαρρήξεις.


Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η «παράνομη τριάδα» ενισχύεται από τους διαβόητους κακοποιούς Παύλο Kερεμίδη και Mιχάλη Mακρυγιάννη. Η συμμορία μετακινείται από πόλη σε πόλη, σαρώνοντας σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Σχεδόν 10 χρόνια μετά την πρώτη τους ληστεία ο φάκελός τους στην Αστυνομία συνεχώς και διογκώνεται! Οι Αρχές έχουν στοιχεία στα χέρια τους που αποδεικνύουν ότι η συμμορία Παλαιοκώστα έχει διαπράξει 27 κλοπές και διαρρήξεις!


Η πρώτη σύλληψη για τα αδέρφια Παλαιοκώστα

Αρχές του 1988, ο Νίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται για πρώτη φορά. Η διάρρηξη κοσμηματοπωλείου, με αρκετά πλούσια λεία, οδήγησε τους αστυνομικούς στο «κατώφλι» του μεγάλου αδελφού. Οι φυλακές Τρικάλων «υποδέχονται» τον Νίκο Παλαιοκώστα, που θα τις αποχαιρετίσει λίγους μήνες αργότερα. Κι επειδή οι φύλακες… δεν του ανοίγουν την πύλη ο μικρός Παλαιοκώστας αρπάζει ένα σχοινί που έχει ρίξει ο μεγάλος στη μάντρα των φυλακών, σκαρφαλώνει κι εξαφανίζονται!


Ο Παλαιοκώστας στο δικαστήριο του Βόλου το 2000


Δυο χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 1990 η Αστυνομία ξαναπιάνει τον Νίκο και επειδή το πάθημα τούς έχει γίνει μάθημα περιμένουν πότε θα βοηθήσει ξανά ο Βασίλης τον «μεγάλο» να αποδράσει. Και δεν θα περιμένουν για πολύ: Δυο μήνες μετά, τον Απρίλιο, ο Βασίλης - προσπαθώντας να βγάλει τον αδερφό του από τη φυλακή της Λάρισας - πέφτει στα χέρια των αστυνομικών. Θα έμπαινε με θωρακισμένο αυτοκίνητο στις φυλακές - είπαν οι Αρχές - αλλά… είχαν γνώση οι φύλακες.


O Nίκος Παλαιοκώστας οδηγείται στον Kορυδαλλό και ο Βασίλης στη Χαλκίδα. Ο πρώτος δεν θα αντέξει για πολύ. Θα αποδράσει λίγους μήνες μετά τη σύλληψή του, εκμεταλλευόμενος εξέγερση κρατουμένων. Ο Βασίλης θα βγει τον Ιανουάριο του ’91, φτιάχνοντας σκοινί από δεμένα σεντόνια. Σκαρφαλώνοντας στον τοίχο της φυλακής, έφυγε να βρει το «αίμα» του.


Η μητέρα όλων των ληστειών...

Έχοντας πλέον χτίσει «όνομα» και κύρος στον κόσμο των παρανόμων, οι αδελφοί Παλαιοκώστα συνεχίζουν τις κλοπές και τις διαρρήξεις ενώ ανεβάζουν τον πήχη ψηλότερα με ληστείες Τραπεζών. Ιστορική έχει μείνει η ληστεία σε βάρος του υποκαταστήματος της Eθνικής Tράπεζας στην Kαλαμπάκα, που τους απέδωσε 125.000.000 δραχμές.


Στις 2 Ιουνίου 1992 ο Βασίλης και ο Νίκος Παλαιοκώστας, μαζί με συνεργό τους, βρίσκονται με δύο κλεμμένα αυτοκίνητα στην Καλαμπάκα. Ήταν αρχή του μήνα και γνώριζαν ότι οι Τράπεζες θα ήταν γεμάτες χρήματα για συντάξεις και μισθούς. Στα Μετέωρα κλέβουν ένα φορτηγάκι, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα σχέδιά τους. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας περιγράφει στο βιβλίο του «Μια φυσιολογική ζωή»: «…φτάσαμε έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα. Έλειπε ένα περιπολικό. Ίσως είχε βγει με πλήρωμα για περιπολία. Δεν είχαμε καμία διάθεση να το περιμένουμε. Ο Κώστας ανέβασε το φορτηγάκι πάνω στο πεζοδρόμιο, φράζοντας κάθετα την είσοδο του υπαίθριου γκαράζ των μπάτσων».


Πολλά τα λεφτά...

Οι αστυνομικοί λίγη ώρα αργότερα θα υποχρεωθούν να τους καταδιώξουν τρέχοντας… «Κρατούσα μια μεγάλη τσάντα οικοδόμου που περιείχε δύο γεμάτες επτάσφαιρες κοντόκαννες καραμπίνες κι έναν μεγάλο ταξιδιωτικό σάκο. Ο Κώστας, συνοδηγός, βγήκε δεύτερος. Κάτω απ’ το ανοιξιάτικο μπουφάν του είχε κρεμάσει χιαστή με ιμάντα ένα ούζι. Ο Νίκος, ως οδηγός, βγήκε τελευταίος. Με αυτή τη σειρά δρασκελίσαμε τα λιγοστά σκαλιά μέχρι να μπούμε. Φορούσαμε όλοι γυαλιά ηλίου και καπέλα τύπου τζόκεϋ. Ο Κώστας έμεινε να φυλάει την είσοδο. Εγώ, καθώς προπορευόμουν του Νίκου, βγάζω μια κοντόκανη και του την πετάω. Την πιάνει στον αέρα. Βγάζω την άλλη και αρχινά το πανηγύρι… Για όποιον δεν κατάλαβε γίνεται ληστεία. Τα λεφτά της τράπεζας ήρθαμε να πάρουμε όχι τις ζωές σας. Μη μας αναγκάσετε να το κάνουμε. Στην τράπεζα θα ξανάρθουν χρήματα, η ζωή δεν επιστρέφει ποτέ. Φρόνιμα, να πάμε όλοι σπίτια μας…», γράφει. Τα λεφτά είναι τόσα πολλά που δεν χωρούν στους δύο σάκους.


Την περιπετειώδη διαφυγή τους θα περιγράψει ο Κώστας Σαμαράς, ο Πεταλούδας, στο βιβλίο του «Καταζητείται»: «Κανά δυο χιλιόμετρα πριν από την Καλαμπάκα, καθώς κινούμασταν με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, είδαμε να εμφανίζονται από την απέναντι μεριά τα δύο περιπολικά της Αστυνομίας που είχαν βγει στο κατόπι μας. "Νάτοι!", έκανε ο Βασίλης όλο έξαψη. “Εγώ πέφτω κάτω, παιδιά”, είπα και χώθηκα στο κενό ανάμεσα στα πίσω και στα μπροστινά καθίσματα του αυτοκινήτου ώστε οι μπάτσοι να δούνε μόνο δύο άτομα στο Όπελ. Μόλις κατάλαβα ότι διασταυρωθήκαμε με τα τρία αστυνομικά οχήματα χωρίς να ακουστεί κάποιο ανησυχητικό φρενάρισμα άρχισα νʼ ανασηκώνομαι πάλι».



Το BBC έχει άλλη πιο μυθιστορηματική άποψη. Μετέδωσε ότι οι ληστές έριχναν πίσω τους πεντοχίλιαρα και οι οδηγοί που ακολουθούσαν σταματούσαν και μάζευαν, κλείνοντας τον δρόμο στην Αστυνομία! Να πώς γεννιόνται οι αστικοί μύθοι! Μετά την Καλαμπάκα ακολουθούν και άλλες ληστείες σε βάρος τραπεζών και εμπορικών καταστημάτων, στα Ιωάννινα, στην Κοζάνη, στην Hμαθία.


Ο... χαλβάς τούς άνοιξε την όρεξη

Κι όπως τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, η συμμορία δοκιμάζει την τύχη της σε μια άλλου είδους παρανομία εκτός από ληστείες και διαρρήξεις: την απαγωγή. Τον Δεκέμβριο του 1995, οι αδελφοί Παλαιοκώστα απήγαγαν από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Χαΐτογλου και τον κράτησαν όμηρο τέσσερις ημέρες. Ζήτησαν και πήραν λύτρα ύψους 270 εκατομμυρίων δραχμών.


Τα αδέλφια πια έχουν γίνει Δημόσιος Κίνδυνος. Είναι οι πλέον καταζητούμενοι στην Ελλάδα. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύει η Αστυνομία είναι πρωτοφανές. Ο μύθος τους γιγαντώνεται. Πολλοί λένε πως τα δυο αδέλφια έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Κάποιοι υποστήριζαν, κι ανάμεσά τους και οι διωκτικές Αρχές, ότι είχαν φύγει στην Oλλανδία. Άλλοι πάλι έλεγαν ότι η συμμορία είχε επενδύσει τα χρήματά της σε τυροκομείο στη Bουλγαρία… Εικασίες! Τα δυο αδέλφια και οι «δικοί» τους ποτέ δεν έφυγαν από τον τόπο τους.


Ένα τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει στη σύλληψη του Βασίλη, τον Δεκέμβριο του 1999: Ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να εκτραπεί το αυτοκίνητο που οδηγούσε σε ένα αρδευτικό κανάλι. O Παλαιοκώστας επιχείρησε να διαφύγει με το όχημα διερχόμενου οδηγού, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν δύο πιστόλια, δύο χειροβομβίδες, ένα Καλάσνικοφ, ένα οπλοπολυβόλο, δύο ασύρματοι και χρήματα.


Tον Iούνιο του 2000 καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για την απαγωγή Xαΐτογλου. Μέχρι το 2003, ο Βασίλης κρατούνταν στις φυλακές των Διαβατών, της Κέρκυρας. Το 2003 και ενώ βρισκόταν στις φυλακές της Κέρκυρας ο Βασίλης Παλαιοκώστας, οι φύλακες ανακάλυψαν στο κελί του λεπτομερές σχέδιο απόδρασης. Πάρθηκε αμέσως απόφαση να μεταφερθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού. Εκεί, μπήκε στο ίδιο κελί και έγινε φίλος με τον, επίσης διαβόητο εγκληματία, Αλβανό Αλκέτ Ριζάι.


Ένα ελικόπτερο πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού

Στις 4 Ιουνίου 2006, ο Νίκος Παλαιοκώτσας σχεδίασε και εκτέλεσε τη θεαματική απόδραση του αδελφού του, Βασίλη, και του Αλβανού κακοποιού, Αλκέτ Ριζάι, από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο προαύλιο των φυλακών!


Το ελικόπτερο βρέθηκε στο Σχιστό... 


Όπως κατέθεσε ο πιλότος του ελικοπτέρου, «ένας άνδρας και δύο γυναίκες νοίκιασαν το ελικόπτερο από τον Άγιο Κοσμά για μια βόλτα πάνω από την Αθήνα». Την ημέρα της απόδρασης, «ο ίδιος άνδρας, μαζί με ένα δεύτερο άνδρα, εμφανίστηκαν και πάλι στον Άγιο Κοσμά και ζήτησαν επίσης να κάνουν βόλτα, πληρώνοντας προκαταβολικά για την ενοικίαση του ελικοπτέρου 1.400 ευρώ». Όταν όμως απογειώθηκαν, «με απείλησαν με πιστόλι και χειροβομβίδα και με υποχρέωσαν να προσγειωθώ στο προαύλιο του Κορυδαλλού, απ’ όπου πήρα τους δύο κρατουμένους»!


«Ένα μαχαίρι για τυχόν ήρωες»...

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας περιγράφει στο βιβλίο του τις στιγμές που μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι περίμεναν το ελικόπτερο: «Ο Αλκέτ γύρω από τη μέση του και κάτω από το μπλουζάκι του είχε μια αλυσίδα και ένα λουκέτο. Εγώ κράταγα μια πλαστική σακούλα που μέσα είχε μια μεγάλη κόκκινη σημαία μεταξοτυπία. Είχαμε επίσης από ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι για τυχόν ήρωες. Φτάσαμε και σταθήκαμε πως δήθεν κουβεντιάζουμε μέσα απ’ την κιγκλιδωτή πόρτα που οδηγούσε στο προαύλιο. Δεν πέρασαν δυο λεπτά, όταν είδαμε στον ορίζοντα και στο ύψος του Κηφισού περίπου το ελικόπτερο να κατευθύνεται βόρεια και κάποια στιγμή το χάσαμε απ’ τα μάτια μας. "Πάμε, φίλε, έρχονται", μου είπε ο Αλκέτ. Περάσαμε μαζί την πόρτα και ο Αλκέτ την έκλεισε πίσω του. Έβγαλε απ’ τη μέση του την αλυσίδα, την πέρασε γύρω από τα κάγκελα και την κλείδωσε με το λουκέτο. Κατευθυνθήκαμε στο κέντρο του προαυλίου. Απλώσαμε ως σημαδούρα την κόκκινη σημαία που πάνω της είχε μαύρο φόντο τη μορφή του Τσε Γκεβάρα»!


Λίγο αργότερα το ελικόπτερο θα προσγειωνόταν στο νεκροταφείο του Σχιστού. Εκεί τον Ριζάι και τον Παλαιοκώστα περίμεναν δύο μοτοσικλέτες. Πριν από την αποβίβασή του, ο Παλαιοκώστας θα έδινε ένα δώρο στον πιλότο: «Μια χαρά τα πήγες. Έλα, πάρε αυτό το κομπολόι απ’ τον Παλαιοκώστα. Είναι συλλεκτικό, εγώ δεν το χρειάζομαι πια»! Ή κινηματογραφική απόδραση και ο απόηχός της παγκοσμίως έφεραν τις Αρχές στα όριά τους. Η δίωξη εντάθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Νίκος συλλαμβάνεται κοντά στην Αράχωβα, έπειτα από καταδίωξη. Ο Αλκέτ Ριζάι θα συλληφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου του 2006 στο χωριό Πρόδρομος Βοιωτίας.


Δεύτερη απαγωγή και λεία 12 εκατ. ευρώ!

Ο Βασίλης συνέχισε τις δραστηριότητές του ατάραχος! Το 2008 πραγματοποιεί ακόμα μια απαγωγή, εκείνη του βιομήχανου – ιδιοκτήτη της βιομηχανίας αλουμινίου «Alumil» Γιώργου Μυλωνά! Τα λύτρα που ζήτησε και εισέπραξε ήταν 12 εκατ. ευρώ. Από τις περιγραφές που έδωσε στους αστυνομικούς ο Μυλωνάς για τους απαγωγείς του, οδήγησαν στη σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα, δύο μήνες αργότερα. Και;


Κι άλλο ελικόπτερο πάνω από τις φυλακές...

Ήταν Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009. Την επομένη, τη Δευτέρα θα άρχιζε η δίκη του Βασίλη για την απόδραση του 2006. Εκείνη τη μέρα ο Βασίλης Παλαιοκώστας άκουσε το τραγούδι «βαριά που είν΄η φυλακή σαν ξημερώνει Κυριακή», δεν το σήκωσε η ψυχή του και είπε να φύγει ξανά από τον Κορυδαλλό…


Το δεύτερο ελικόπτερο στο χιονισμένο Πολυδένδρι.


Με το ίδιο μέσον που είχε ξαναφύγει και με τον ίδιο συνεπιβάτη! Αυτό είναι που λένε συνταγή πετυχημένη δεν την αλλάζεις… Το ελικόπτερο πετάει και πάλι πάνω από τον προαύλιο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, παραλαμβάνει τους Παλαιοκώστα και Ριζάι και χάνεται στον ορίζοντα…


Επικηρυγμένος με 1 εκατ. ευρώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας!

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ και είναι επικηρυγμένος για 1.000.000 ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο καταζητούμενο στη λίστα αυτή, ακόμα και από αυτούς που κατηγορούνται για δολοφονίες. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του σε οποιαδήποτε ληστεία του έχει χρεωθεί εκτός από αυτές των τραπεζών: «Ο,τι άλλο έχει να κάνει με ένοπλη ληστεία και κατηγορήθηκα (τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ένα σωρό άλλα) ήταν πλεκτάνες-χρεώματα της ΕΛ.ΑΣ.! Εως και τώρα, δεν έχω διαπράξει ποτέ ένοπλη ληστεία σε οποιονδήποτε άλλον οργανισμό πέρα από τράπεζες. Κυριολεκτώ-ακριβολογώ! Δεν ξόδεψα την περισσότερη ζωή μου κυνηγημένος για να υπηρετώ το ψέμα», θα γράψει ο ίδιος.


Ο «uncatchable» του BBC

Το BBC τον Σεπτέμβριο του 2014 θα τον αποκαλέσει «λαϊκό ήρωα» σε εκτενές αφιέρωμα, που θα φέρει τον τίτλο «The uncatchable» (O Ασύλληπτος).

Οι Αρχές έφτασαν πολύ κοντά στη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2009 στο Αλεποχώρι, ωστόσο εκείνος κατάφερε και πάλι να διαφύγει. Το 2011 θα είναι η τελευταία φορά που θα εμφανιστεί - επιβεβαιωμένα - ο Παλαιοκώστας στην Ελλάδα. Στις 6 Φεβρουαρίου 2011 αναγνωρίστηκε να κυκλοφορεί με ένα αυτοκίνητο μαζί με ένα ακόμα άτομο στην περιοχή της Αράχωβας. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν το αυτοκίνητο και κατάφεραν να το σταματήσουν. Ο Παλαιοκώστας βγήκε από το αυτοκίνητο και άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών με ένα Καλάσνικοφ. Κατάφερε να τους ξεφύγει. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του…


Και συγγραφέας...

Το 2019 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του: «Μια φυσιολογική ζωή – Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου» εκδόσεις: των Συναδέλφων.

Στις 6 Οκτωβρίου 2021, όπως γράψαμε πριν, το δικαστικό Συμβούλιο αποδέχθηκε αίτηση αποφυλάκισης του Νίκου Παλαιοκώστα για λόγους υγείας και αποφάσισε ότι θα μπορέσει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό στο πατρικό σπίτι του στα Τρίκαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365