Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Τριφύλλι Γιαννιτσών - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα τις εβδομάδας

Το αφιέρωμα στο Τριφύλλι Γιαννιτσών που έκανε στην εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ του αγαπημένου σας ραδιοσταθμού life 106.3 η Ροζαλία Γαβριηλίδου, καταγράφει την ιστορία του χωριού και την πορεία του στο χρόνο. 


Τριφύλλι Γιαννιτσών

To Τριφύλλι είναι χωριό του δήμου Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μέρος της δημοτικής ενότητας Μεγάλου Αλεξάνδρου (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»). Έχει πληθυσμό 481 κατοίκους (2011) και βρίσκεται σε υψόμετρο 7 μ.

Το Τριφύλτσοβο (όπως έλεγαν το Τριφύλλι) ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1912) όπου είχε λίγα σπίτια και περιτριγυριζόταν από βάλτους. Οι περιοχές Τσαΐρα και Νησί, δυτικά του χωριού, αποτελούσαν το Ρουμάνι, με θαμνώδη βλάστηση και πολλές πηγές νερού. Ο ποταμός Μπαλίτζας περνάει από την ανατολική πλευρά του χωριού, όπου υπήρχε βάλτος με μεγάλη ποικιλία πανίδας. Μετά την αποξήρανση του βάλτου, η γη μοιράστηκε στους κατοίκους και μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο γόνιμη περιοχή της κοινότητας. Αποτελούνταν από  50 σπίτια εκ των οποίων στα 45 ήταν μουσουλμανικές οικογένειες και στα 5 χριστιανικές Σλαβικές. Οι κάτοικοι ήταν 315 (200 μουσουλμάνοι Τούρκοι και 115 εξαρχικοί).

Το 1913 στην περιοχή έμεναν 208 κάτοικοι. Το 1924 υπήρξε υποχρεωτική μετανάστευση των μουσουλμάνων κατοίκων στην Τουρκία αλλά εγκαταστάθηκαν στο χωριό 62 οικογένειες χριστιανών προσφύγων από την Θράκη και τον Πόντο (213 κάτοικοι).

Το 1928 μετονομάστηκε σε Τριφύλλι όπου είναι το έως τώρα όνομά του.

Το 1947 και για μία δεκαετία ακόμη στο Τριφύλλι λειτουργούσε ο Αστυνομικός Σταθμός λόγω της καταστροφής του Δροσερού όπου στεγαζόταν παλιά εκεί.

Το 1955 με βασιλικό διάταγμα ιδρύθηκε το έως και σήμερα δημοτικό σχολείο αντικαθιστώντας το παλιό διώροφο δημοτικό σχολείο όπου κάηκε κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Τις δεκαετίες 1960 και 1970 υπήρξε έντονο το μεταναστευτικό κύμα των κατοίκων προς Γερμανία, Αμερική και Αυστραλία διότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ζήσουν από τα λίγα στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων όπου διέθεταν.

Ο οικισμός μέχρι το 1951 υπαγόταν στην κοινότητα Δροσερού, οπότε και περιήλθε στην κοινότητα Γυψοχωρίου με συνοικισμό το Τριφύλλι. Όμως, το 1977 οι αρμοδιότητες μετατέθηκαν στο Τριφύλλι και έτσι δημιουργήθηκε η κοινότητα Τριφυλλίου με συνοικισμό το Γυψοχώρι.

Το 1998 καταργήθηκε η κοινότητα και το Τριφύλλι αποτέλεσε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τον Οκτώβριο του 2010 με το σχέδιο Καλλικράτης το Τριφύλλι ανήκει πλέον διοικητικά στο Δήμο Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά.

Από την ίδρυση του χωριού και για περίπου μισό αιώνα οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και κυρίως με την καλλιέργεια τριφυλλιού, σουσαμιού, καλαμποκιού, σιταριού, αμπελιών, μουριών και την παραγωγή κουκουλιών μεταξιού και κρασιού.

Από το 1970 έως και σήμερα η κτηνοτροφία έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια ροδάκινων. Εξαίρεση αποτελούν οι δεκαετίες '80 - '90 όπου έχουμε έντονη την καλλιέργεια σπαραγγιών.

Σήμερα, δεν λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο στο Τριφύλλι και τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο του Παλαιφύτου. Τα δύο τελευταία χρόνια στο κτίριο του σχολείου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο, το οποίο παρότι μονοθέσιο καταλαμβάνει και τις δύο αίθουσες του κτιρίου. Σε αυτό φοιτούν 12 παιδιά από το χωριό και το προσωπικό αποτελεί μια νηπιαγωγός.

Στην αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου, βρίσκεται το διώροφο κτίριο της κοινότητας με κήπους φυτεμένους με λουλούδια και δέντρα. Εδώ στεγάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Δημόκριτος", το ΚΑΠΗ και το ιατρείο. Σε μικρή απόσταση υπάρχει μια πλατεία με σιντριβάνι και πολλά δέντρα. Απέναντι βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία της Υπαπαντής του Κυρίου, χτισμένη κι αυτή από πέτρα. Βγαίνοντας από το χωριό, στο δρόμο προς Γυψοχώρι, βρίσκεται το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Ηρακλής Τριφυλλίου.






Ροζαλία Γαβριηλίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365