Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών: Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο

Πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας και πόσοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για εισαγωγή.


Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τον κορεσμό του συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν - με βάση ηλικιακά κριτήρια - ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν σε ΜΕΘ CoViD και σε ποιους θα χορηγηθεί υψηλής ροής οξυγόνο.


Ο κ. Γιαννάκος περιγράφει την κατάσταση των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας ως εξής:


"Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης

Η εφημερία έκλεισε πριν από λίγες ώρες. Εξετάστηκαν 150 περιστατικά κορωνοϊού, εισήχθησαν 63 ασθενείς και 21 ασθενείς χαρακτηρίστηκαν ως "ύποπτα" κρούσματα. Η ΜΕΘ των 15 κλινών είναι γεμάτη και 7 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής στα χειρουργεία.


Το τελευταίο 15νθήμενο, έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο 41 ασθενείς με CoViD και άλλοι 37 με άλλες παθήσεις. Από τους 41, οι 29 κατέληξαν σε κλινικές, 6 διασωληνωμένοι κατέληξαν σε προσωρινές ΜΕΘ και μόνο 5 στη ΜΕΘ.


Λίστα αναμονής


Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής: 6 στο ΑΧΕΠΑ, 15 στο "Παπαγεωργίου" (σε ΜΑΦ και Στεφανιαία), 7 στο "Ιπποκράτειο" (σε χειρουργεία), 3 στο "Παπανικολάου" (σε χειρουργεία).


Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ: 1 στη Χαλκιδική, 1 στην Έδεσσα, 3 στα Γιαννιτσά, 1 στην Κατερίνη, 1 στο "Άγιος Παύλος".


Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ, με ηλικιακά κριτήρια και η θνητότητα εκτός ΜΕΘ αγγίζει πια το 80%. Όπως αναφέρει, γίνεται επιλογή ασθενών στις κλινικές κορωνοϊού και για τοποθέτηση μηχανημάτων υψηλής ροής οξυγόνου.


Νοσοκομείο Έδεσσας

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως το νοσοκομείο Έδεσσας είναι ένα τραγικό παράδειγμα για την κατάσταση των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας.


Το τελευταίο δεκαήμερο - σημειώνει - πέθαναν περισσότεροι από 30 ασθενείς με CoViD στις κλινικές, εκτός ΜΕΘ. Η ΜΕΘ των 3 κλινών έκλεισε. Σε δύο κλινικές CoViD νοσηλεύονται 50 ασθενείς και ανοίγει και τρίτη.


Κάθε κλινική διαθέτει δύο μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου. Γίνεται επιλογή ασθενών για τη τοποθέτησή τους, καθώς οι ανάγκες είναι πολλαπλασιες. "Διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν. Δεν προλαβαίνουν να διακομισθούν", καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.


Το νοσοκομείο διαθέτει μόλις τρείς παθολόγους και κανέναν πνευμονολόγο. Επικουρικά έρχονται από άλλα νοσοκομεία γιατροί για βοήθεια.


Πληρότητες ΜΕΘ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως στη Θεσσαλία οι ΜΕΘ CoViD είναι γεμάτες και διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός εντατικής.


Στη Στερεά Ελλάδα είναι διαθέσιμες μόλις 3 κλίνες, στην Αττική 15 κλίνες, ενώ από μία κλίνη είναι διαθέσιμη στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο.


Στην Αττική, πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό και άλλες παθήσεις νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ (4 στο Κρατικό Νίκαιας και 1 στο Θριάσιο).


Πηγή: iatronet.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι εκ των έσω πληροφορίες του Γιαννάκου είναι απλές ρουφιανιες !!! Ανδρείκελο του κιναλ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365