Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Από μαύρο πρόβατο, παράδειγμα: Το φαινόμενο της Ισπανίας δείχνει πώς εξουδετερώνεται ο covid χωρίς lockdown

Το πάθημα, έγινε μάθημα

Σε μια περίοδο που η Πορτογαλία, χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, ετοιμάζεται για εκλογές, σε μια περίοδο που η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο βρίσκονται μπροστά σε μια γιγάντωση κρουσμάτων, η Ισπανία διατηρεί τα νούμερα της σε φυσιολογικά επίπεδα, με την αυξητική τάση να είναι χαμηλής κλίμακας και να δίνει χρόνο προσαρμογής.


Από το 2008, ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, άρχισε να μπαίνει στο στόχαστρο της Ευρώπης ως ένα από τα μαύρα πρόβατα. Γρήγορα, η Ισπανία έγινε μέρος των PIGS του ευρωπαϊκού νότου, της Μεσογείου, και αποτέλεσε μια χώρα δακτυλοδεικτούμενη. Το δάκτυλο που την έδειχνε, ήταν αυτό της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και κάποιων σκανδιναβικών χωρών.


Στην αρχή της πανδημίας, στο πρώτο διάστημα με lockdown, η Ισπανία έγινε γρήγορα η χειρότερη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών στον κόσμο, περνώντας πρώτα από τη δεύτερη θέση και ξεπερνώντας στη συνέχεια την Ιταλία.


Η Ισπανία έχει χαμηλό αριθμό ανεμβολίαστων

Όπως έχουμε γράψει και σε παλιότερη ανάρτηση, στις αρχές καλοκαιριού η Ισπανία φαινόταν πως θα μπει πάλι σε αυτό το μονοπάτι, να μετράει δηλαδή νεκρούς και νοσούντες. Βρισκόταν πολύ πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εκτιμήσεις δεν δημιουργούσαν καμία ιδιαίτερη αισιοδοξία.


Πέρασαν 4-5 μήνες, η Ισπανία άλλαξε ταχύτητα, έπιασε 4η και πλέον είναι κι αυτή στο 80% του εμβολιασμού του πληθυσμού, με εξαίρεση τις ηλικίες 12 και κάτω, για τις οποίες αναμένει την έγκριση του ECDC, ώστε να εμβολιαστούν. Αν και οι ειδικοί πιστεύουν πως δε χρειάζεται να σπαταληθούν δόσεις σε άτομα ηλικιών που δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα δεδομένα της πανδημίας.


Η Ισπανία είναι εδώ και εβδομάδες σε μια ελεγχόμενη περίοδο. Στα μέσα Οκτωβρίου, εκεί που για την πλειοψηφία των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κρούσματα και η πίεση προς τα συστήματα υγείας είχαν αναρριχηθεί ραγδαία, οι Ίβηρες είχαν 40 κρούσματα για κάθε 100.000 κατοίκων. Από τότε, η άνοδος έχει πάει στα 67 ανά 100.000, αλλά και πάλι είναι κάτι διαχειρίσιμο.


Τις τελευταίες ημέρες η Ισπανία κινείται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 5.500 κρούσματα, δηλαδή τουλάχιστον 1.000 κάτω από την Ελλάδα για τον τετραπλάσιο πληθυσμό.

 

Στις 29/10 οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έπεσαν στους 1.640, ιστορικό χαμηλό για τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα είναι 1.933. Στις 5 Νοεμβρίου σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό σε ασθενείς ΜΕΘ με μόλις 386. Ο αριθμός έχει πάει στο 395 σε αυτή την εβδομάδα που μεσολάβησε.


«Δύσκολα θα βιώσουμε ένα 6ο κύμα»

Με ποσοστό εμβολιασμού στο 88,9% για πληθυσμό πάνω από την ηλικία των 12 ετών και με μόλις 3.7 εκατομμύρια ανεμβολίαστους σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, η Ισπανία έχει θέσει τις βάσεις από καιρό για να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση, όπως μπορεί να συμβεί με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια περίοδο που υπάρχει κρίση προσφυγικού και κρίση ενέργειας.


«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τρομακτική. Τα δεδομένα στην Ισπανία δεν είναι μεν καλά, καθώς ανεβαίνουν οι δείκτες, όμως δε θα έλεγα με τίποτα πως έχουμε νέο κύμα» τονίζει στην El Pais ο Κίκε Μπασάτ, επιδημιολόγος και ερευνητής του Καταλανικού Οργανισού για Έρευνα και Εξελιγμένες Σπουδές στο ISGlobal Institue της Βαρκελώνης.


«Η αύξηση δεν είναι τόσο εκρηκτική. Η επίδραση στο σύστημα υγείας δεν είναι τόσο επικίνδυνη και δεν προβλέπεται να γίνει, χάρη στα εμβόλια. Χρειάζεται απλώς τώρα να παρακολουθούμε την πορεία για να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Η Clara Prats, ερευνητής Υπολογιστικής Βιολογίας στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Καταλονίας, σημειώνει πως «τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται για ακόμα 2 εβδομάδες. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πέρα απ΄αυτό, αν και στην Ισπανία έχουμε το πλεονέκτημα ότι είμαστε η τελευταία χώρα που σημειώθηκε άνοδος και μπορούμε να συγκριθούμε με αυτούς που το έπαθαν νωρίτερα και έχουν τον ίδιο ρυθμό εμβολιασμού.


Τον Ιούνιο είχαμε δύο αδύναμα σημεία, όταν μας ήρθε το πέμπτο κύμα. Τα έχουμε ξεπεράσει πια. Ο νέος πληθυσμός τότε δεν είχε εμβολιαστεί, τώρα το 80% των εφήβων είναι εμβολιασμένο, ενώ στις ηλικίες 20-29 έχουν εμβολιαστεί πλήρως όλοι. Τότε επίσης δεν είχε γίνει 2η δόση AstraZeneca στους ανθρώπους 60-69 ετών. Αυτή η αδυναμία δε θα ξανασυμβεί».


Στο πεδίο των ανεμβολίαστων, η Ισπανία έχει 40.000 πάνω από τα 70 έτη, 110.000 μεταξύ 60 και 69 και 40.000 στο γκρουπ 50-59. Αυτές είναι οι πιο επιρρεπείς ηλικίες στο να νοσήσουν. Αν σε ένα μόνο γκρουπ εξ αυτών η Ισπανία είχε πάνω από 80% ποσοστά εμβολιασμού, τώρα τα κρούσματα θα ήταν κάτω από 3.500.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365