Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Η απελευθέρωση της Αριδαίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Αφιέρωμα στην επέτειο της απελευθέρωσης της Καρατζόβας, από τον τουρκικό ζυγό, ήταν το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του αγαπημένου σας ραδιοφωνικού σταθμού life 106,3.

Λίγες γραμμές, το ελάχιστο, για ένδοξες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας και των προγόνων μας. 


Η απελευθέρωση της Αριδαίας 4-11-1912


Το τέλος του Μακεδονικού αγώνα, άφησε στην Αλμωπία κατάλοιπα και μια ένταση στον πληθυσμό της περιοχής. Το Ελληνικό στοιχείο τρομοκρατούνταν και ο βίαιος εκτουρκισμός άναψε τη σπίθα για την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, στον οποίο εισχώρησε η Ελλάδα στις  5 Οκτωβρίου του 1912 στο πλευρό της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, κατά της Τουρκίας. Με την κατάκτηση των γειτονικών πόλεων από τον Ελληνικό στρατό, όπως η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Κατερίνη, η Βέροια και η Νάουσα, οι Τούρκοι διαρκώς υποχωρούσαν και προσπάθησαν να οργανώσουν την άμυνά τους, στην ιερή τους πόλη, τα Γιαννιτσά, όπου κατατροπώθηκαν από τον Ελληνικό στρατό με τη μεγαλειώδη νίκη του, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στις 26 Οκτωβρίου παραδόθηκε η  Θεσσαλονίκη και ελληνικά αγήματα παρέλασαν, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, μετά από 482 χρόνια τούρκικης σκλαβιάς. Εν τω μεταξύ στις 18 Οκτωβρίου ένα τμήμα του στρατού αφού κατέλαβε την Σκύδρα κατευθύνθηκε προς την Έδεσσα, η οποία και παραδόθηκε χωρίς καμία αντίσταση από τον δήμαρχο Αλή Ριζά, ο οποίος έσπασε πρώτα με τσεκούρι τις κλειδαριές των φυλακών της πόλης απελευθερώνοντας τους κρατούμενους. 

 Στην Αλμωπία η κατάσταση εντάθηκε περισσότερο διότι ο Χαϊρεδίν μπέης και οι τρεις αξιωματικοί γιοι του, αποφάσισαν να προβάλουν αντίσταση στον ελληνικό στρατό. Ο κίνδυνος να καταληφθούν τα εδάφη από τους συμμάχους Σέρβους και Βουλγάρους ήταν μεγάλος με αυτήν την εξέλιξη, γιατί όποιος προλάβαινε να απελευθερώσει εδάφη, σ εκείνον τελικά θα ανήκαν. Έγκαιρα αντέδρασαν μπροστά σ αυτόν τον κίνδυνο, ο οπλαρχηγός Αργύρης Κιτάνος επικεφαλής 70 παλικαριών από την Έδεσσα και τα γύρω χωριά, ενισχυμένος από άνδρες του αρχιμανδρίτη Νίκανδρου Παπαϊωάννου, έδωσαν σκληρή μάχη με τους κομιτατζίδες για τον έλεγχο της Αριδαίας. Ο αρχιμανδρίτης συνεχίζοντας τη δράση του, αναδείχθηκε πρωταγωνιστική μορφή στην απελευθέρωση της Αλμωπίας από τον τουρκικό ζυγό και του απονεμήθηκε το προσωνύμιο του απελευθερωτή της Καρατζόβας. Οι τούρκοι είχαν συλλάβει τους προύχοντες του χριστιανικού στοιχείου, τους φυλάκισαν, τους βασάνιζαν ανελέητα, ενώ βιαιοπραγούσαν και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Την λύση έδωσε ο παπα-Νίκανδρος με ένα τέχνασμα, που με μεγάλη μαεστρία, άφησε να διαδοθεί στις τουρκικές δυνάμεις. Διέδωσε λοιπόν, ότι έφτασε ένα τμήμα του Ελληνικού στρατού από 400 άτομα και ενώθηκε με τη δική του ομάδα, οπότε μ αυτήν την είδηση, πανικοβλήθηκαν ο τούρκοι και σταμάτησαν τις βιαιοπραγίες και τα βασανιστήρια. Μετά δε την παράδοση της Έδεσσας, έδειξαν και σημάδια υποταγής χωρίς αντίσταση. Στις 29 Οκτωβρίου με όπλα και στρατιωτικές στολές τα παλικάρια του παπα-Νίκανδρου κατέλαβαν την πόλη στο όνομα του βασιλέως των Ελλήνων και ύψωσαν την Ελληνική σημαία στο διοικητήριο. Ανεπίσημο όλως διόλου και αυτό τρόμαζε τον ιερέα. Οπότε πήγε στην Έδεσσα και ζήτησε από τον φρούραρχο να στείλει τακτικό στρατό για να του παραδώσουν την πόλη. Έτσι και έγινε. Ένα τάγμα με ταγματάρχη τον Ιωάννη Σταματόπουλο, στις 4 Νοεμβρίου 1912 παρέλαβε την Καρατζόβα από τον παπα-Νίκανδρο και τους αντάρτες του. 






Ροζαλία Γαβριηλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365