Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Αγροσυκιά Πέλλας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, Ροζαλία Γαβριηλίδου, life 106.3 και Αγροσυκιά Πέλλας, το αφιέρωμα της εβδομάδας.


Αγροσυκιά Πέλλας


Το χωριό Αγροσυκιά, ιδρύθηκε από πρόσφυγες που, κατά το έτος 1924 έφθασαν στην περιοχή από τον Πόντο. Η επιλογή του τόπου έγινε, γιατί το τοπίο «έμοιαζε» με τις χαμένες πατρίδες. Τίποτα δεν πήραν μαζί τους, μόνο τις μνήμες και τις εικόνες των Αγίων τους, που μερικές από αυτές φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στο κέντρο του χωριού. Οι κάτοικοι προέρχονται από τη Σεβάστεια, την περιοχή της Αργυρούπολης και τα Φάρασσα της Καισάρειας. Βέβαια λίγο αργότερα έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό και κάποιοι Σαρακατσαναίοι. 

Το όνομα του χωριού προέρχεται από τις πολλές άγριες συκιές που είχε η περιοχή. Η αποκατάσταση των προσφύγων πραγματοποιήθηκε το 1927 με τη διανομή του κλήρου στους κατοίκους, γεγονός που δημιούργησε εντάσεις με τους κατοίκους των γειτονικών χωριών. Με τον γεωργικό κλήρο οι κάτοικοι του χωριού ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια καλαμποκιού, σιτηρών, βρόμης, ρεβιθιών και κουκιών. Με μόχθο και καθημερινό αγώνα στις άγονες εκτάσεις και χωρίς πολλά «εργαλεία» στην αρχή κατάφεραν να κάνουν εύφορη τη γη τους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατοίκων, η ευγενής άμιλλα όπως ονομάζεται, έκανε την κάθε οικογένεια να προσπαθεί ακόμα περισσότερο για να αποκτήσει τη φήμη του «καλού νοικοκύρη» και να καμαρώνει.  

Το 1952 έγινε η πρώτη γεώτρηση στο χωριό. Το 1960 πραγματοποιήθηκε δεύτερη και παράλληλα άρχισε η κατασκευή δικτύου ύδρευσης που ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο. Η ανάπτυξη της γεωργίας παρουσιάζει ενδιαφέρον. Εγκαταλείφθηκαν τα βόδια και τα σιδερένια άροτρα, κυρίαρχοι της υπαίθρου γίνονται οι γεωργικοί ελκυστήρες. Ο αλωνισμός των σιτηρών με την λοκάνη και την πατόζα αποτελεί ανάμνηση με την εμφάνιση της θεριζοαλωνιστικής μηχανής το 1963. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές και ποτιστικά συστήματα.

Σήμερα η Αγροσυκιά κατοικείται από 385 κατοίκους (απογραφή 2001) και ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Πέλλας. Ο τόπος είναι προικισμένος. Συνδυάζει το πράσινο στον κάμπο με τις καλλιέργειες και τις εναλλαγές του βουνού. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου και πιο κάτω η Εκκλησία του Αγίου ΑΘανασίου. 

 Δραστηριοποιούνται στο χωριό, τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι που σχετίζονται με την προέλευση των κατοίκων: ”Αγ Γεωργίου Χαλιναρά“, ”Μορφωτικόςσύλλογος“ και ”Σύλλογος Φαρασσωτών“ οι οποίοι και έχουν αναλάβει το καθήκον να διατηρήσουν την πλούσια πολιτισμική παράδοση των προγόνων τους. Στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, την 20η Ιουλίου, αναβιώνουν έθιμα της Αγροσυκιάς. Η εικόνα του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στο ξωκλήσι, είναι έργο του Νικολάου, γιου του Χατζησάββα από την Αργυρούπολη του Πόντου. Αγιογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1903. Τοποθετήθηκε σε ένα ξωκλήσι του Προφήτη, στα βουνά της Χάρσερας του Πόντου. Με το ξεριζωμό των Ελλήνων το 1924 η εικόνα δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά μεταφέρθηκε  στην Αγροσυκιά, όπου οι κάτοικοι το 1986 έχτισαν το ξωκλήσι για να τη στεγάσουν.

 Η θέα από τον λόφο αυτό είναι εκπληκτική. Μπορεί κανείς να  απολαύσει μοναδικές εικόνες όπως  η λίμνη του Φράγματος και πίσω της οι όγκοι του όρους Πάικο. Ο λόφος με τα ερείπια του αρχαίου κάστρου ”Πελίτη“ μαρτυρεί την παρουσία του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ένα χωριό που μπορεί να μας μαρτυρήσει μέσα από την επαφή με τους κατοίκους του, ιστορία, παράδοση και φιλοξενία. 










Ροζαλία Γαβριηλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365