Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Κρανιά Σκύδρας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας
Στην εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106,3, αυτή την εβδομάδα γνωρίσαμε ένα πανέμορφο χωριό της Σκύδρας, την Κρανιά!

Κρανιά Σκύδρας Πέλλας

Η Κρανιά είναι ένα χωριό του Νομού Πέλλας. Παλαιότερα ονομαζόταν Δρένοβο. Ανήκει στον δήμο Σκύδρας και είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός κοντά στα χωριά Λιθαριά και Θεοδωράκι.  Βρίσκεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα ΠΕΛΛΑΣ. Ανήκει στον δήμο ΣΚΥΔΡΑΣ μετά την νέα διοικητική διαίρεση, ενώ πριν, έως το 2010 ανήκε στη  δημοτική κοινότητα ΜΕΝΗΙΔΟΣ.

Η επίσημη ονομασία είναι η Κρανέα και έδρα του δήμου είναι η Σκύδρα.

Γεωγραφικά ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία και έχει υψόμετρο 314 μέτρα.
Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 από την περιοχή Βατσούχ του Πόντου. Το 1925 εγκαταστάθηκαν στην Κρανέα επιπλέον κάτοικοι από την κοντινή περιοχή Μαυρόλακος. Η Κρανέα μέχρι το 1960 ήταν σε πλήρη άνθιση αλλά σταδιακά ένα μέρος των κατοίκων μετανάστευσε σε χώρες της Ευρώπης και άλλοι εγκαταστάθηκαν στα γύρω αστικά κέντρα όπως τη Σκύδρα, την  Έδεσσα, τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη. Προστάτης του χωριού ό Άγιος Γεώργιος, στη γιορτή του οποίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.  Σήμερα το χωριό κατοικείται από 30 μόνιμους κατοίκους, στην πλειοψηφία τους, υπερήλικες. Όμως οι κάτοικοι που μετανάστευσαν σε διάφορα μέρη, επιστρέφουν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις αυτές με την παρουσία τους. Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανέας «Άγιος Γεώργιος» που ιδρύθηκε το 1986 συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με διάφορες πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις:

 Κούλουμα, εορτασμός Αγίου Γεωργίου με περιφορά εικόνων και το καλοκαιρινό πανηγύρι, ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Πέλλας με παραδοσιακή ποντιακή βραδιά μέσα στον κατάμεστο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. 

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό διέρχεται ο ποταμός  Μογλενίτσας ή Αλμωπαίος κάτω από το χωριό Κρανέα Πέλλας στην περιοχή σιδηρές πύλες όπως ονομάζονται, με πλούσια βλάστηση. Είναι ένας επίγειος παράδεισος όλη η περιοχή, που αξίζει να επισκεφθείτε. 









 
Ροζαλία Γαβριηλίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365