Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Ο ΣΟΦΟΣ ΓΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΛΙΑ

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365
Ένα από τα χωριά της ανατολικής Αλμωπίας είναι η Μηλιά, η επίσημη ονομασία είναι “ Μηλέα”. 

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Χωριού Μηλιά είναι πρόσφυγες από την Μ. Ασία. Οι περίπου 150 οικογένειες ήρθαν στην Μηλιά το 1922 από το χωριό Ελμαλί περιοχή Γιάλοβα. Το 1919 έφυγαν από το χωριό τους που είχε περίπου 1630 κατοίκους και πήγαν στην Γιάλοβα. Από εκεί το 1921 ήρθαν στον Βόλο και τελικά το 1922 εγκαταστάθηκαν πλέον στην Μηλιά. Στο χωριό ήδη είχαν έρθει το 1921 και εγκαταστάθηκαν μόνιμα περίπου 70 οικογένειες από το Χωριό Κουρσουλί περιοχή Πάνορμο Προύσας και 20 οικογένειες από το χωριό Αξός της Μ. Ασίας. Στο χωριό υπήρχαν επίσης και 20 οικογένειες γηγενείς. Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας υπήρχαν ακόμη περίπου 100 οικογένειες Τούρκων. Έμειναν στο ίδιο χωριό Έλληνες και Τούρκοι για περίπου έναν χρόνο και μετά έφυγαν για Τουρκία. Την εποχή εκείνη σύμφωνα με μαρτυρίες ζούσε ένας πολύ σοφός γέρος ο οποίος πάντα μιλούσε με γρίφους κάποτε λοιπόν είχε πει: <<Πέντε  καφάσια μήλα ζυγίζουν ίσα με μισό κιλό και τρία  καφάσια μήλα. Πόσο ζυγίζει, σε κιλά το ένα καφάσι μήλα;>>.

ACHRIDA365

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
«Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ»
ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ:
Χρόνια Πολλά!
Καλά Χριστούγεννα Υγεία και Αγάπη!

*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.



ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (Εξαπλάτανος το χωριό του Λουντέμη):Παίρνουμε από το 1ο κουτί 1 λίρα, από το 2ο κουτί 2 λίρες, από το 3ο κουτί 3 λίρες, από το 4ο κουτί 4 λίρες και από το 5ο κουτί 5 λίρες. Συνολικά παίρνουμε 15 λίρες. Αν όλες οι λίρες ήταν αληθινές θα ζύγιζαν 10x15=150 γρ. Ζυγίζουμε τις 15 λίρες και αφαιρούμε το βάρος τους από το 150γρ. Για παράδειγμα αν οι 15 λίρες ζυγίζουν 148γρ. τότε 150γρ.-148γρ.=2γρ. δηλαδή 2 λίρες είναι κάλπικες αφού η κάθε κάλπικη λίρα ζυγίζει 1γρ. λιγότερο. Όμως 2 λίρες πήραμε από το 2ο κουτί άρα αυτό είναι που περιέχει τις κάλπικες λίρες, ομοίως θα βρίσκαμε τις άλλες περιπτώσεις κάνοντας μια μόνο ζυγιση.   

5 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365