Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Ολοταχώς για 100.000 κρούσματα - Αυτή την ημερομηνία ξεμπερδεύουμε από την Ομικρον

Μπορεί να έχουμε και 100.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως στην Ελλάδα

Κάθε ρεκόρ σπάνε τα κρούσματα κορονοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει καταστεί κυρίαρχη και νέα μέτρα να έχουν τεθεί σε ισχύ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα μας.


Μπορεί να έχουμε και 100.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως στην Ελλάδα λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο Χαράλαμπος Γώγος, η Ματίνα Παγώνη και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναλύουν πότε θα απαλλαχθούμε από τη νέα μετάλλαξη.


Για την ταχύτατη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον μίλησε καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την «Όμικρον», ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι». Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.


Ματίνα Παγώνη: Ευχόμαστε να μην φτάσει κανένα κρούσμα της Ομικρον στις ΜΕΘ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είπε πως η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον φαινόταν και από τα στοιχεία από το εξωτερικό και ανέφερε «πως ο επόμενος μήνας θα είναι δύσκολος». «Μπορεί να έχουμε και 100.000 κρούσματα», τόνισε.


Η τρίτη δόση, διαβεβαίωσε η γιατρός, θα μας εξασφαλίσει και για την Όμικρον σε καλά ποσοστά. «Ευχόμαστε τα περιστατικά COVID με Όμικρον, που είναι πάρα πολλά, να μη φτάνουν ούτε στις απλές κλίνες ούτε στις μονάδες, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα» σημείωσε η κ. Παγώνη. Με αφορμή και το περιστατικό της 16χρονης στη Θεσσαλονίκη, προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ασφάλεια βάσει μελετών, ήδη στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί και η ηλικία 5- 7 έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό… Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε και τα παιδιά να είναι ασφαλή».


Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Θα νοσήσουμε ήπια και θα τελειώσουμε τον Απρίλιο

«Θα νοσήσουμε όλοι ήπια και θα τελειώσουμε», δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «εκείνη την ημερομηνία ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα είναι 3.500 με 4.000 κρούσματα. Τότε θα έχουμε πια και το τέλος της Όμικρον με πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας να έχει ανοσοποιηθεί», σύμφωνα με όσα είπε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη.


Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς η πορεία της Όμικρον είναι ακόμη ανοδική και θα συνεχιστεί ακάθεκτη μέχρι τις 20 με 21 Ιανουαρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα αγγίξει τις 66.000 κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν 80.000 ακόμα και 100.000 κρούσματα την ημέρα. Για τον κ. Σαρηγιάννη αυτός θα είναι μάλλον και ο τελευταίος …βρυχηθμός του κορονοϊού αλλά υπάρχει πιθανότητα σημαντική να μην είναι καθώς για την ώρα η τάση του κορονοϊού παραμένει άγνωστη και δεν είναι απίθανο μια νέα μετάλλαξη να κάνει την εμφάνιση της. «Τον Απρίλιο θα έχουμε ξεμπερδέψει με την Όμικρον», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365